OČEKUJE SE ODGOVOR

Vojni analitičar Antonio Prlenda za "Avaz": Izrael nikad ne zaboravlja

Ovo će dalje zakomplicirati situaciju na Bliskom istoku, kaže Prlenda

Antonio Prlenda. Avaz / AP

Alen Bajramovic

14.4.2024

Sva pažnja svijeta sinoć je bila usmjerena na stotine dronova i projektila ispaljenih iz Irana prema Izraelu, koji su pred televizijskim kamerama uglavnom neutralizirani na nebu iznad Tel Aviva i drugih gradova. Slično će biti i narednih dana jer teško je očekivati da Izrael ostane bez odgovora na ovako masovan napad sa iranske teritorije, bez obzira što nije prouzrokovao ozbiljnije posljedice.

Iran morao odgovoriti

Vojni analitičar Antonio Prlenda kaže za portal "Avaza" da je, na osnovu iskustava iz rata u Ukrajini, gdje Rusija iranskim dronovima gađa ukrajinsku infrastrukturu, slično pokušao i Iran, u osvetničkom napadu na Izrael. Prlenda ističe da je Iran nekako morao odgovoriti na napad Izraela na njegov konzulat u Damasku, ali je evidentno da ipak ne želi opći otvoreni rat.

- Ovo će dalje zakomplicirati situaciju na Bliskom istoku, ali je dobro ako su istinite tvrdnje da je Iran ustvrdio kako je ovom operacijom, pa i komandoskim upadom na trgovački brod povezan sa Izraelom, zaokružio svoju želju da uzvrati Izraelu za bombardiranje njihovog diplomatskog predstavništva u Siriji. To je dobro, jer pokazuje da Iran u ovome trenutku ne želi sveopći oružani sukob sa Izraelom i SAD-om, ali vidjet ćemo kako će reagirati Izrael. SAD će svakako pokušati odvratiti Izrael od daljeg odgovora. Neće to biti lako, jer Izraelci nikad ne zaboravljaju - kaže Prlenda.

Korištenje dronova

Eskalacija sukoba u ovom regionu, dodaje, pokazuje sve veću važnost korištenja dronova u savremenom ratovanju, jer napadač ne izlaže svoje ljudstvo i ne riskira gubitke, a koštaju mnogo manje nego krstareći projektili.

- Ovo se može pokazati fatalnim za stanovnike Gaze, jer će možda Izraelcii pokušati trgovati sa SAD-om u smislu da neće dalje odgovoriti Iranu, ali da im SAD još neko vrijeme zažmiri na neselektivne napade po Gazi. Inače, napad na izralesko predstavništvo u Siriji, podsjeća na situaciju u vrijeme NATO bombardiranja SR Jugoslavije, kada je SAD pogodio kinesku ambasadu u Beogradu. Kina tada nije vojno uzvratila, ali nikad nije zaboravila taj događaj - dodaje Prlenda. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.