PRIZNATI POLITIČAR

Njemačka protjerala Janisa Varoufakisa: Ne smije govoriti o Gazi ni na Zoomu

Ne dozvoljavaju čak ni da se moj snimljeni video pusti na njemačkim događajima, rekao je on

Janis Varoufakis. AP

E. Ć.

14.4.2024

Grčkom ekonomisti i političaru Janisu Varoufakisu (Yanis) je zabranjeno, ne samo posjetiti Njemačku, već i da prisustvuje video konferencijama o politici koje se održavaju u toj zemlji.

- Danas je njemačko ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo “betätigungsverbot” protiv mene, zabranu bilo kakve političke aktivnosti, ne samo zabrane posjete Njemačkoj, već i učešća na Zoom događajima koji se održavaju u zemlji. Ne dozvoljavaju čak ni da se moj snimljeni video pusti na njemačkim događajima - objavio je Varoufakis na društvenoj mreži X.

Granica autoritarnosti

Njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je zabranu suosnivača DiEM25 Janisa Varoufakisa nakon što je policija zatvorila Palestinski kongres koji je trebao biti održan u Berlinu od 12. do 14. aprila.

To podrazumijeva ne samo zabranu ulaska u Njemačku, već čak i zabranu bilo kakvog oblika online sudjelovanja i aktivnosti na političkim događajima u zemlji, pri čemu njemačka vlada prelazi granice autoritarnosti.

Zabrana je uslijedila nakon što je Varoufakis trebao održati govor na Palestinskom kongresu u Berlinu u petak, pozivajući na univerzalna ljudska prava i u Izraelu i u Palestini, samo da bi njemačka policija upala na mjesto događaja i raspustila događaj. 

Slična zabrana i za Abu Sita

Zbog toga je Varoufakis u cijelosti objavio svoj govor na X, na što je njemačka vlada odlučila da se obračuna sa osnivačem MERA25 na istinski šokantan način.

Ostale dvije osobe za koje je izrečena slična zabrana su akademik Salman Abu Sita i hirurg i rektor Univerziteta u Glasgowu Ghassan Abu Sita, koji je uhapšen i podvrgnut trosatnom ispitivanju na aerodromu u Berlinu. 

Njih dvoje su također trebali učestvovati na Palestinskom kongresu koji su organizirali Jevrejski glas za mir i MERA25 Njemačka, sa zahtjevom za prekidom vatre i okončanjem genocida u Gazi u središtu skupa.

Ko je Janis Varoufakis

Janis Varoufakis je grčki ekonomista i političar. Od 2018. godine je generalni sekretar Pokreta za demokratiju u Evropi 2025 (DiEM25), ljevičarske panevropske političke stranke koju je suosnivao 2016. godine.

Prethodno je bio član Sirize i bio je ministar finansija Grčke između januara 2015. i jula 2015., pregovarajući u ime grčke vlade tokom krize duga grčke vlade 2009-2018.

Varufakis je prvi put izabran za člana grčkog parlamenta sa Sirizom, koji predstavlja izbornu jedinicu Atine B od januara do septembra 2015. 

Njega je premijer Aleksis Tsipras imenovao za ministra finansija, dva dana nakon izbora, na toj funkciji između januara 2015. i jul 2015. godine.

Varoufakis je tada predstavljao Solun A od jula 2019. do maja 2023. kao poslanik MeRA25.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.