NOVI PAKET

U američkom paketu pomoći nema onoga što Ukrajina traži: Patriot sistemi za lansiranje projektila neće biti poslani

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su Patrioti hitno potrebni

Patriot sistemi za lansiranje projektila. U. S. Army

Z. K.

27.4.2024

Pentagon kaže da će požuriti slanje raketa protuzračne odbrane Patriot i topničkog streljiva Ukrajini kao dio svog novog paketa vojne pomoći. 

SAD će u tu svrhu iskoristiti 6 milijardi dolara, objavio je u petak ministar odbrane Lloyd Austin. Međutim, Patriot sistemi za lansiranje projektila neće biti poslani. Upravo to je ono što Ukrajina traži najviše.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su Patrioti hitno potrebni kako bi se Ukrajina nosila s rastućom ruskom zračnom prijetnjom i da "mogu i trebaju spašavati živote upravo sada".

Izvor je za BBC potvrdio da je tih 6 milijardi dolara dio paketa pomoći od 60 milijardi dolara koji je u srijedu potpisao američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden), a koji također uključuje milijardu dolara neposredne pomoći.

Austin je na konferenciji za novinare rekao da se SAD obvezuje na najveći paket sigurnosne pomoći do sada i da će "odmah krenuti" kako bi se zalihe dostavile Ukrajini. To bi uključivalo streljivo protuzračne obrane, sisteme za protudronove i topničko streljivo, ali ne i raketne sisteme Patriot.

- Njima (Ukrajincima) nisu potrebni samo Patrioti, trebaju im i druge vrste sistema i presretača. Sve bih nas upozorio da ne gledamo Patriote kao čarobno rješenje - rekao je Austin.

Kazao je kako je uvjeren da će više raketnih sistema uskoro biti dostupno Kijevu. U toku su razgovori s evropskim partnerima, rekao je, o isporuci dodatnih sredstava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.