OD POČETKA RATA

Izraelska vojska uništila 70 posto bunara u sjevernom Pojasu Gaze

Istakao je da je izraelska vojska izazvala humanitarnu krizu uništavanjem 70 posto bunara za vodu i 50 posto kanalizacione mreže

Anadolija

Anadolija

27.4.2024

Izraelska vojska je uništila 70 posto bunara u Bejt Lahiju (Beyt Lahiyi) na sjeveru Pojasa Gaze.

Gradonačelnik Bejt Lahija Ala al Atar (Beyt Lahiye Ala al-Attar) kazao je za agenciju Anadoliju (AA) da je infrastruktura u tom gradu u velikoj mjeri oštećena od početka rata.

Istakao je da je izraelska vojska izazvala humanitarnu krizu uništavanjem 70 posto bunara za vodu i 50 posto kanalizacione mreže.

Al-Atar je kazao da su u napadima znatno oštećeni glavni i pomoćni objekti opštine, brojne prodavnice i tržni centri, ulice i magistralni putevi, a 95 posto teške građevinske opreme i vozila koja se koriste u komunalnim službama postalo je neupotrebljivo.

Dodao je da je izraelska vojska uništila također i ribarstvo i industriju, kao i poljoprivredu koja je glavni izvor hrane za Gazu.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra. Od tada je u enklavi ubijeno više od 34.350 Palestinaca.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.