EGIPAT

Prihodi od Sueckog kanala pali za 50 posto zbog tenzija u Crvenom moru

Pad je uzrokovan poremećajem u pomorstvu zbog napetosti u Crvenom moru - rekla je el-Said

Suecki kanal. Anadolija

Anadolija

28.4.2024

Prihodi od Sueckog kanala pali su za 50 posto zbog rastućih tenzija u Crvenom moru, rekla je u nedjelju egipatska ministrica ekonomskog planiranja Hala Helmy el-Said, a javlja Anadolija.

- Pad je uzrokovan poremećajem u pomorstvu zbog napetosti u Crvenom moru - rekla je el-Said u govoru na marginama Ekonomskog foruma u Rijadu u Saudijskoj Arabiji.

​​​​​Suecki kanal, kritična pomorska ruta za globalnu trgovinu, najkraća je pomorska ruta između Evrope i Azije. To je jedan od glavnih izvora strane valute za Egipat.

Na tranzit međunarodnim plovnim putem uticale su napetosti u Crvenom moru u jeku napada Huta na komercijalne brodove povezane s Izraelom.

Kršeći privremenu odluku Međunarodnog suda pravde, Izrael nastavlja napade na Pojas Gaze gdje je od 7. oktobra prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti najmanje 34.454 Palestinaca ubijeno, uglavnom žena i djece, a 77.575 je povrijeđeno.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.