OTKRIO DUG SAD

Mask izazvao brojne reakcije objavom: Američki dolar postat će bezvrijedan

Samo navodim očigledno, dodao je Mask

Twitter

Z. K.

4.5.2024

Multimilijarder Ilon Mask (Elon Musk) izazvao je brojne reakcije zbog objave o velikom državnom dugu Sjedinjenih Američkih Država, te je upozorio kako će američki dolar postati bezvrijedan ako se ništa ne poduzme.

Dugoročno rješenje

Kako prenosi The Blaze, državni dug SAD-a veći je od 34 milijarde dolara.

- Moramo učiniti nešto u vezi s našim državnim dugom ili dolar neće vrijediti ništa - objavio je Mask na društvenoj mreži X kao odgovor na objavu influensera koja je uključivala citat savjetnika bivšeg predsjednika SAD-a za nacionalnu sigurnost H.R. McMastera koji poziva na izdvajanje sredstava za odbranu.

- Samo navodim očigledno - dodao je Mask kasnije.

Politički novinar Ed Krassenstein napisao mu je da je problem što se niti jedna administracija ne želi baviti pitanjem državnog duga jer je dugoročno rješenje vjerovatno kratkoročna šteta za privredu.

Najveća prijetnja

Senator Kentuckyja Rand Paul rekao je kako je državni dug zapravo najveća prijetnja američkoj nacionalnoj sigurnosti i upozorio da "ludim rasipanjem Amerikanci prijete postojanju vlastite valute, a možda i zemlje".

Republikanska senatorka Cynthia Lummis iz Wyominga također je izrazila stav da je "naš dug najveća prijetnja s kojom se naša zemlja danas suočava".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.