MALME

Švedska u strahu dočekuje Eurosong: Zasjenile ga druge stvari

Svečanost nadvija sudjelovanje Izraela u takmičenju za najbolju pjesmu, a organizatore je strah od potencijalnih demonstracija

Policija u stanju privpravnosti dočekuje Eurosong. Platforma X

N. H.

5.5.2024

Početak Eurosonga očekuje nas za dva dana, takmičenje za pjesmu Eurovizije 2024. održat će se u Malmeu, gradu na jugu Švedske.

Svečanost nadvija sudjelovanje Izraela u takmičenju za najbolju pjesmu, a organizatore je strah šta će ih dočekati - ukrasi ili demonstracije. 

Stanovnik Malmea Ander Pušel (Puschel) je kazao da će učestvovati u protestima 9. maja, dana kad Izrael bude nastupao. 

- Tokom rata koji je u toku, sudjelovanje Izraela trebalo bi biti zabranjeno na isti način na koji su zabranili Rusiji - rekao je. 

Ruski emiteri su 2022. isključeni iz Evropske radiodifuzne unije (EBU) koja je zadužena za Eurosong, nedugo nakon što je započela invazija na Ukrajinu.

Od početka godine nekoliko je peticija zahtijevalo isključenje Izraela, a čak su upućene i prijetnje pjevačici Eden Golan, predstavnici Izraela, što je EBU osudio.

- Iako snažno podržavamo slobodu govora i pravo na izražavanje mišljenja u demokratskom društvu, čvrsto se protivimo svakom obliku online zlostavljanja, govora mržnje ili uznemiravanja usmjerenog na naše umjetnike ili bilo koje pojedince povezane s takmičenjem - objavila je organizacija.

Organizator je zabranio sve zastave unutar "Malmo Arene", osim zemlja sudionica i dugine zastave Pridea, što je dugogodišnje pravilo EBU-a.

Što se tiče propalestinskih demonstracija, očekuje se da će hiljade ljudi učestvovati tokom cijele sedmice.

- S nešto više od 360.000 stanovnika i 186 nacionalnosti "cijeli svijet živi u Malmeu i svi se sukobi okupljaju na vrlo malom području, što stvara trvenja- kazao je Andreas Onerfors, profesor historije ideja.

Većina stanovništva palestinskog porijekla živi u Malmeu, trećem po veličini u Švedskoj, te je zbog toga sigurnost velika briga.

Pojačane su sigurnosne provjere, posebno za pristup raznim stanicama, gdje će torbe uglavnom biti zabranjene. Također, pojačanje će stići iz Norveške i Danske, a policajci će tokom sedmice biti više naoružani nego inače. 

Protesti će biti strogo kontrolirani i, kao mjera predostrožnosti, zatvorske ćelije su ispražnjene, a zatvorenici poslani na druge lokacije u Švedskoj kako bi se napravilo mjesta u slučaju porasta uhapšenih.

Ovogodišnji Eurosong obilježava i 50. godišnjicu međunarodnog proboja kultne švedske pop grupe ABBA kada su pobijedili s pjesmom "Waterloo".

U znak protesta zbog ovogodišnjeg takmičenja i učešća Izraela, nekoliko švedskih umjetnika koji su trebali sudjelovati u svečanostima se povuklo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.