NA VIJEĆU SIGURNOSTI UN

Britanski ambasador: Zabrinuti smo zbog negiranja genocida, veličanja ratnih zločinaca i napada na povratnike

Kariuki je istakao kako u Velikoj Britaniji najvećom prijetnjom smatraju određena nastojanja političara iz RS kojima se podriva napredak

Kariuki: Velika Britanija uz BiH. UN

E. Ć.

15.5.2024

Džejms Kariuki (James), ambasador Velike Britanije u Vijeću sigurnosti UN, rekao je kako njegova zemlja podržava Bosnu i Hercegovinu u njenim naporima i ispunjavanju reformi ka EU putu.

Kariuki je istakao kako u Velikoj Britaniji najvećom prijetnjom smatraju određena nastojanja političara iz RS kojima se podriva napredak.

Tri važne stvari

- Navest ću tri važne stvari, na narodu je da odabere svoju budućnost. Odluka o otvaranju pregovora sa EU je vrlo važna i pruža nove mogućnosti ovoj zemlji. Nadamo se da će to biti snažan poticaj za ključne aktere u Bosni i Hercegovini da zajedno rade na potrebnim reformama da se suzdrže od aktivnosti kojima se podriva napredak. 

Najveća prijetnja budućnosti i mirovnom sporazumu leži u nastojanjima nekih političara iz Republike Srpske da potkopaju državu i njene institucije. To uključuje prijetnje jednostranim povlačenjem iz ustavnog i pravnog okvira države i uspostavljanjem paralelnog okvira u RS - rekao je Kariuki.

Djelovanje Šmita

On je istakao kako visoki predstavnik igra ključnu ulogu u skladu s Dejtonskim sporazumom, dodavši kako Velika Britanija napore Kristijana Šmita (Christian Schmidt) smatra vrlo važnim.

- Zabrinuti smo zbog izvještaja o nestabilnoj političkoj situaciji, što uključuje negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca i napade na povratnike. Te aktivnosti nemaju mjesta u mirnom i multietničkom društvu, pozdravljamo napore na promovisanju povjerenja. Čvrsto podržavamo i misiju EUFOR-a ALTEA. Prošlo je skoro 30 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma koji je prekinuo sukob u Bosni i Hercegovini. 

Pozivamo sve političke aktere da prevaziđu političke i entitetske interese i da zajedno rade na održavanju Dejtonskog sporazuma i postizanju mirne i stabilne i prosperitetne budućnosti za narod u BiH - poručio je Kariuki.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.