15. MAJ

Svjedoci Nakbe: Rat u Gazi brutalniji od "Velike katastrofe"

Svake godine 15. maja Palestinci obilježavaju godišnjicu Nakbe, ili „Velike katastrofe“

Palestinka Linda Michael Hindali. Anadolija

Anadolija

prije 5 dana

Palestinci prisilno raseljeni 1948. godine koji žive u izbjegličkim kampovima vjeruju da je rat u Gazi brutalniji od Nakbe koja se desila prije 76 godina, javlja Anadolija.

O tome je govorila Palestinka Linda Michael Hindali (89), svjedokinja Nakbe, koja je kao dijete 1948. godine, kada je Izrael osnovan, bila prisiljena da emigrira iz Jaffe sa svojom porodicom.

U Mar Eliasu jednom od 12 palestinskih izbjegličkih kampova u Bejrutu, glavnom gradu Libana vrlo se dobro sjeća tih dana.

Navodeći da je sa samo pet godina svjedočila napadima Jevreja na Palestince na ulicama, ispričala je da nije mogla u potpunosti razumjeti situaciju jer je još bila dijete, kao i da je djetinjstvo provela u strahu.

- Danas leševi leže po cestama zbog rata u Gazi. Današnja situacija u Gazi je teža od dana Nakbe - ispričala je starica koja teško govori i diše.

Ali Tevfik al-Rifai porijeklom iz Haife, 71-godišnji stanovnik kampa Mar Elias, koji je tu rođen i nikada nije vidio svoju domovinu Palestinu, rekao je da Izrael i zapadne zemlje pokušavaju da završe posao koji su započeli 1948. godine.

- Izrael želi da stavi posljednji kamen na grob Palestine - rekao je.

Svake godine 15. maja Palestinci obilježavaju godišnjicu Nakbe, ili „Velike katastrofe“, kada su naoružani cionisti 1948. godine protjerali stotine hiljada ljudi iz njihovih domova i zemlje.

Tokom Nakbe, izraelske snage su nasilno uklonile i protjerale oko milion Palestinaca, uništeno je 675 sela i gradova koji su pripadali Palestincima, a hiljade Palestinaca su ubijene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.