NAJVIŠI VRH SVIJETA

Prve žrtve ove sezone na Mont Everestu: Pronađena dva tijela

Dvojica muškaraca penjala se bez pomoći vodiča

Potraga trajala nekoliko dana. Fena

FENA

21.5.2024

Spasioci su pronašli tijelo drugog mongolskog penjača koji je nestao na Mont Everestu, rekli su u nedjelju organizatori ekspedicije, potvrđujući drugu smrt na najvišem vrhu svijeta ove sezone ekspedicije na Everest.

Bazni logor

Pedesettrogodišnji Usukhjargal Tsedendamba i 31-godišnji Purevsuren Lkhagvajav posljednji su put kontaktirani u nedjelju navečer iz baznog logora 4, koji se nalazi manje od kilometra ispod vrha.

Tsedendambajevo tijelo pronađeno je u petak ujutro na nadmorskoj visini od 8.600 metara nakon nekoliko dana potrage i spašavanja otežanih lošim vremenom.

- Drugo tijelo također je pronađeno u petak, ali je bila potrebna provjera. U nedjelju smo potvrdili da se radi o nestalom mongolskom penjaču - rekao je za francusku novinsku agenciju AFP Pemba Sherpa iz 8k Expeditions, koji je organizirao dozvolu za penjanje i boravak u baznom logoru.

Viđeni prošlog ponedjeljka

Lkhagvajavovo tijelo tada je pronađeno blizu područja zvanog Balkon. To je mala platforma na nadmorskoj visini od oko 8400 metara.

Sherpa je rekao da su se dvojica muškaraca penjala bez pomoći vodiča i da je njihov dvosmjerni radio pronađen u njihovom šatoru.

Mongoslki par zadnji put je viđen prošlog ponedjeljka kada su bili na putu prema vrhu Everesta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.