UMJEŠAN U TAJNU ZAVJERU

Nekadašnji šef Mosada traži da glavni tužioc MKS-a odustane od istrage o Palestini

Njegovo ponašanje uporedili su sa "uhođenjem"

Bivši šef Mossada Yossi Cohen. Yonatan Sindel/Flash90

Z. K.

28.5.2024

Yossi Cohen nekadašnji šef Mosada umiješan je u tajnu zavjeru da se izvrši pritisak na Fatoua Bensoudu, glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda, kako bi odustao od istrage o Palestini.

Lični angažman

Bivši šef Mossada, izraelske vanjske obavještajne agencije navodno je prijetio glavnom tužiocu Međunarodnog krivičnog suda u nizu tajnih sastanaka na kojima je pokušao izvršiti pritisak da odustane od istrage o ratnim zločinima, otkriva Guardian.

Tajni kontakti Yossi Cohena s tužiocem MKS-a Fatouom Bensoudom su se dogodili u godinama koje su prethodile odluci da otvori zvaničnu istragu o navodnim ratnim zločinima te zločinima protiv čovječnosti na okupiranim palestinskim teritorijama.

Ta istraga je pokrenuta 2021. godine, a kulminirala je prošle sedmice kada je Bensoudin nasljednik Karim Khan objavio da traži nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog ponašanja zemlje u ratu u Gazi.

Odluka tužioca da podnese zahtjev pretresnom vijeću MKS-a za izdavanje naloga za hapšenje Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta sa trojicom čelnika Hamasa je rezultat kojeg se izraelski vojni i politički establišment dugo plašio.

Cohenov lični angažman u operaciji protiv Međunarodnog krivičnog suda dogodio se dok je bio direktor Mosada. Njegove aktivnosti su odobrene na visokom nivou i opravdane na osnovu toga što je sud predstavljao prijetnju krivičnim gonjenjem vojnog osoblja, rekao je visoki izraelski zvaničnik.

Drugi izraelski izvor informiran o operaciji protiv Bensoude rekao je da je cilj Mosada bio da kompromituje tužioca ili da je angažuje kao nekoga ko će sarađivati ​​s izraelskim zahtjevima.

Tri izvora

Treći izvor upoznat s operacijom rekao je da je Cohen djelovao kao Netanjahuov "nezvanični glasnik".

Prema izjavama koje su podijelili sa službenicima ICC-a, on je navodno rekao: "Trebalo bi da nam pomogneš, a nama prepusti da se brinemo o tebi. Ne želite da ulazite u stvari koje bi mogle ugroziti vašu sigurnost ili sigurnost vaše porodice".

Jedna osoba upoznata s Cohenovim aktivnostima rekla je da je koristio "prezirnu taktiku" protiv Bensoude kao dio konačno neuspješnog pokušaja da je zastraši i utječe. Njegovo ponašanje uporedili su sa "uhođenjem".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.