VRHOVNO IRANSKO TIJELO

Odobrene kandidature šest političara za predsjednika Irana

Prijevremeni predsjednički izbori zakazani su za 28. jun nakon smrti Ebrahima Raisija koji je poginuo u padu helikoptera u maju

Odobrene kandidature šest političara. Anadolija

Anadolija

9.6.2024

Vrhovno iransko tijelo za provjeru odobrilo je šest kandidata za predstojeće predsjedničke izbore zakazane za 28. jun, javlja Anadolija.

Među onima čije su kandidature odobrene su bivši predsjednik parlamenta Mohammad Bagher Ghalibaf i bivši nuklearni pregovarač Saeed Jalili, dvije visokoprofilirane konzervativne političke ličnosti.

Odobrene su i kandidature bivše poslanika Masouda Pezeshkiana, bivšeg ministra Mostafe Pourmohamadije, gradonačelnika Teherana Alireza Zakanija i bivšeg poslanika Amira Hosseina Ghazizadeh Hashemija.

Odbijene su kandidature bivšeg potpredsjednika Eshaqa Jahangirija, bivšeg predsjednika parlamenta Alija Larijanija, kao i bivšeg predsjednika Mahmouda Ahmadinejada.

Spekuliše se da će Ghalibaf, koji je ponovo izabran za predsjednika parlamenta krajem prošlog mjeseca, biti glavna konzervativna figura nakon predsjedničkih debata, jer uživa snažnu podršku poslanika. Među reformistima, Pezeshkian će vjerovatno biti glavni kandidat.

Prijevremeni predsjednički izbori zakazani su za 28. jun nakon smrti Ebrahima Raisija koji je poginuo u padu helikoptera u maju.

Kvalifikovani kandidati sada će imati dvije sedmice za kampanju prije glasanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.