BIH

"Bosanska bajka" za Arslana Kulačića

E.Sk

30.1.2018

Na sceni BKC-a Tuzla u četvrtak, 1. februara, u 18 sati bit će izvedena predstava “Bosanska bajka”, a sav prihod od prodanih ulaznica namijenjen je za liječenje šestomjesečnog dječaka Arslana Kulačića.  

Naime, šestomjesečnoj bebi, odnosno njegovoj porodoci, hitno je potrebna pomoć dobrih ljudi kako bi nastavio s liječenjem i ostao među živima. 

Njemu je pri rođenju dijagnosticiran tumor na mozgu iz grupe primitivnih neuroektodermalnih tumora (PNET), odnosno po novoj klasifikaciji WHO iz 2016. iz grupe embrionalnih tumora.

Sa svega četiri mjeseca Arslan je operisan je na UKC-u Tuzla. Nažalost, tumor se vratio i Arslanu je sada hitno potrebno liječenje u Istanbul, za koje su potrebna velika novčana sredstva. Drugu operaciju nije moguće uraditi. 

Ljekari s klinike Acibadem u Istanbulu ne preporučuju drugu operaciju nego isključivo hemoterapiju koju trenutno ne može primati u BiH, nego u Istanbulu.

Nastavak liječenja u Turskoj bi trajao 18 mjeseci, a cijena terapije iznosi 133.000 eura. 

Međutim, u cijenu nisu uračunati dodatni pregledi, analize krvi ili druge intervencije kao ni transport do Turske, a zbog ozbiljnosti situacije Arslan mora putovati specijalnim bolničkim avionom za koji je potrebno izdvojiti 12.000 eura. Na sreću, novac za avion i prvu hemoterapiju je skupljen pa je po Arslana jutros stigao avion i odletio ka Instanbulu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.