BIH

Prioriteti su nam obnova domova i radnih mjesta

Peter Sorensen, šef Delegacije EU u BiH

Sead NUMANOVIĆ

24.7.2014

 

Teško da se mogu naći dani kada je Peter Sorensen bio zauzetiji. Nakon donatorske konferencije u Briselu, zasut je zadacima, pitanjima, obavezama...

Šef Delegacije Evropske unije u BiH imao je sastanke na kojima se intenzivno razgovaralo o tome kako što brže i kvalitetnije realizirati sve brojnije projekte kako bi se pomoglo BiH. Ta pomoć ne odnosi se samo na oporavak od poplava nego i na jačanje državnih institucija.

Precizne brojke

Zna li se koliko je donacija, a koliko kredita BiH dobila na nedavnoj konferenciji u Briselu?

- Ti podaci trebali bi biti poznati do kraja ove sedmice. U Briselu se već radi na preciznom određivanju koliko je od novca donirano, koliko kredita, za šta...

Kao neko ko provodi projekte ovdje, ne bih bio rezerviran prema onome što je došlo iz Brisela. Jer, i krediti su vrlo povoljni, s niskom kamatnom stopom, vjerujem da je to oko dva posto, te dužim grejs periodom. BiH je potreban novac. Ako su povoljni krediti način da se do njega dođe, onda se to treba uzeti. Jer, nigdje drugo na tržištu pod ovim uvjetima nećete dobiti zajmove.

U suštini, moramo sačekati još nekoliko dana da imamo tačne podatke.

Nakon toga novac počinje pristizati?

- Mogu govoriti samo u ime EU. Što se drugih donatora i davalaca kredita tiče, oni će odrediti način i dinamiku dostave novca.

Naši projekti u najvećoj se mjeri realiziraju putem IPA fondova. Radi se o nekih 85 miliona eura iz programa IPA I i IPA II. Radimo na tome s kim ćemo provoditi započete projekte i kako. Što se kreditora tiče, vjerujem da će i oni brzo biti dostaviti svoj novac. I na njima je da s vlastima BiH dogovaraju način implementacije.

Evropska unija sigurno će svoj dio posla odraditi brzo i uspješno. Tokom ljeta uložit ćemo novac u obnovu škola, infrastrukture, obnovu kuća i podršku nevladinim organizacijama koje pomažu ugroženima. Isto tako, uložit ćemo i u mala i srednja preduzeća da se što prije oporave od poplava, pokrenu proizvodnju i obnove i otvore radna mjesta.

Normalizacija života

Imate li preciznije podatke po oblastima koje ste naveli?

- Za obnovu škola, zgrada javne uprave i pravosuđa, saniranje vodosnabdijevanja i javne infrastrukture želimo potrošiti 22 miliona eura. Za gradnju kuća onima kojima su najpotrebnije, nekih 20 miliona eura. Od tog novca, 16 miliona eura bit će izdvojeno za gradnju domova onima kojima je najpotrebnije: staračkim domaćinstvima, manjinama, invalidima, porodicama gdje ima teških ili hroničnih bolesnika te onima koji žive u teškom siromaštvu.

Ovim kategorijama planiramo i dodatno pomoći sa četiri miliona eura za obnovu gazdinstava - kupovinu krave ili ovce ili slično, kako bi imali mogućnost prehrane. Za sistem unapređivanja zaštite od poplava i javna i srednja preduzeća moramo odrediti tačan iznos.

Naš fokus, dakle, bit će rad na normalizaciji života. Očekujemo da već naredne sedmice počnu neki od ovih projekata. I plan nam je da javnosti pokažemo šta smo i za koliko vremena napravili s kojim novcima.

Od 85 miliona eura doniranih BiH u Briselu, polovina novca već se troši na terenu u različite projekte. Uglavnom je i to pomoć poplavljenim područjima.

Govorimo o IPA koji se završavaju ove godine. Šta je s novcem iz fondova IPA II?

- Koncept je sada promijenjen. Više se ne određuje suma novca, već se države koje imaju pravo pristupa ovim fondovima pitaju šta su im planovi i pozivaju da apliciraju kako bi Evropska komisija onda našla sredstva i odobrila finansiranje. Tako da niko nema cifru za IPA II za BiH, naprimjer. Zna se ukupna cifra, a države apliciraju za pojedinačne projekte. Do sada je BiH dobivala znatno više novca nego mnoge države u susjedstvu. Neki prosjek do sada je bio da vaša zemlja iz IPA fondova dobiva oko stotinu miliona eura godišnje.

Provodimo projekte vrijedne 300 miliona eura

Osim 85 miliona eura, na čemu se još radi u Delegaciji EU kada su IPA fondovi u pitanju.

- U ovom trenutku provode se projekti vrijedni 300 miliona eura iz IPA I. I svi oni nisu direktno povezani s oporavkom od poplava. Ali, ima i projekata iz ovih sredstava koje smo preusmjerili u ovu svrhu. Tako da ima preklapanja IPA fondova iz ranijih i ove godine. Sve kako bi se BiH što bolje oporavila i pripremila za članstvo u EU. A to će doći kad-tad.

Naš novac neće biti zloupotrijebljen

- Kada je novac EU u pitanju, mogu vam garantirati da on neće biti zloupotrijebljen. Projekti koje mi provodimo, rade se po pravilima EU. Sistem koji postoji ne poznaje mogućnost korupcije. Možda se desi, načelno, da dođe do nekih pojedinačnih zloupotreba od nekih individua, a to će onda biti stvar za krivično gonjenje i sudove.

Ne bojim se da će naš novac, dakle, biti zloupotrijebljen. Drago mi je da nas i bh. vlasti svih nivoa uvjeravaju da će osigurati da novac bude transparentno potrošen i da neće biti zloupotreba - ističe Sorensen.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.