BIH

Hamas želi uništiti Izrael

David Koen, izraelski ambasador za BiH

Amil DUČIĆ

26.7.2014


Nerezidentni ambasador Izraela za BiH David Koen, čije se sjedište nalazi u Tirani (Albanija), izjavio je na početku intervjua za "Avaz" da boravak u Sarajevu u proteklim danima za njega nije bio nimalo ugodan.

Razlog za ovu njegovu tvrdnju, kako ističe, leži u tome što samo rijetki u BiH razumiju stav Izraela u vezi s kriznom situacijom u Gazi.

Podaci UN-a

- Mi smo naše jedinice razoružali u 2005. godini i povukli smo se s ove teritorije. Tada smo pokazali svijetu da želimo mir, a ne teritoriju. Godinu i po kasnije, Hamas, izrazito ekstremistička organizacija, preuzeo je moć. Oni ne žele priznati Izrael kao državu, oni je žele uništiti. To im je ideologija.

Hamas je sada raketama, kojima ga je snabdijevao Iran, ponovo počeo napade na Izrael. To se desilo nakon što su kidnapirali i ubili tri izraelska tinejdžera. Gađaju područja na kojima ukupno živi više od pet miliona ljudi.

Cilj Hamasa je da bude mnogo civilnih žrtava na obje strane. Na njihovu žalost, mi smo napravili proturaketnu zaštitu. Zato su samo tri izraelska civila ubijena u tim silnim napadima. Nije bilo normalnog života u Izraelu tokom njihovih napada, zbog toga je vlada Izraela odlučila da naša država pruži oružani otpor.

Kažete, dakle, da je sve ovo što Izrael radi odbrana, a nikako napad?

- Mi moramo napadati vojne ciljeve, odnosno lokacije odakle ispaljuju te rakete. Naravno, ovo se dešava radi samoodbrane.

Ali, stanite, komesarka Ureda UN-a za ljudska prava Navi Pilaj (Pillay) izjavila je da je Izrael izveo 2.100 zračnih napada, u kojima je ubijeno više od 600 Palestinaca, među kojima 147 djece i 74 žene. U istim napadima poginulo je 27 izraelskih vojnika i dva civila, a Hamas je ispalio više od 2.900 raketa. Ovo su zvanični podaci UN-a koji govore o stradanjima civila i djece. Vaš komentar?

- Hamas i samo Hamas je odgovoran za sve nabrojane žrtve! Oni su počeli s raketiranjem Izraela. Oni napadaju s područja koja su gusto naseljena civilima. Ovo nije slučajno. Ovo je njihova namjera. Zato su i prouzrokovali ovakav stav UN-a. Iz naše pozicije, treba osuditi Hamas, a ne Izrael!

Ima li BiH uopće definiran i usklađen stav prema ovoj situaciji u Gazi?


- Neki visoki zvaničnici iz BiH rekli su mi, nakon što su pozvani da posjete Izrael, da će doći u našu zemlju kada bude jasnije kako će se situacija razvijati između Izraela i Palestine. Zašto? Pa, cijela Evropa ima diplomatske odnose s Izraelom. Zašto bi BiH ostala jedina u Evropi koja se sama isključuje? Ja mogu razumjeti da BiH želi više koristi iz arapskog svijeta, ali to nije cijena da se imaju dobri odnosi s Izraelom.
 

 

Odnosi s Dodikom  

Milorad Dodik hvali se dobrim odnosima između Izraela i RS. Trebamo li diferencirati odnose Izraela prema državi BiH i entitetu RS?

- Odnosi između Izraela i BiH nisu onakvi kakvi bi trebali biti. Ali, oni zavise isključivo od BiH. Izrael je spreman da ima odlične odnose sa BiH. To je ono što ja pokušavam uspostaviti u protekle četiri godine. Imamo veoma dobre odnose, a dobro ste to primijetili, s jednim dijelom BiH, ali nemamo s državom. Ovo pitanje morate postaviti ministru vanjskih poslova, članovima Predsjedništva BiH.

Zašto se Dodik previše dodvorava Izraelu? Ima li on konkretne koristi od toga?

- Pitajte njega! Jedine beneficije koje možete imati upravo su ono što i mi tražimo od BiH, a to su dobri i stabilni ekonomski, politički i kulturni odnosi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.