BIH

Diktatora Putina zanima samo vlast

Gari Kasparov, ruski opozicionar i šahovski genij, za "Avaz"

Almir SOKOLOVIĆ

1.8.2014

 

U ovih 15 godina Rusija je otišla iz krhke demokratije u jednopartijsku državu i diktaturu jedne osobe. Situacija se pogoršava svakog dana i to je glavni razlog zašto je Vladimir Putin napao Ukrajinu. Rat je jedini način da okupi ljude oko sebe i da napadne one koji imaju manja prava, ali i manje mogućnosti za ekonomski napredak.

To u ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz" kaže Gari Kasparov, jedan od najvećih šahista u historiji, bivši svjetski prvak i jedan od vodećih opozicionara Rusije.

Kritičar Kremlja

Kasparov je godinama jedan od najglasnijih kritičara Kremlja. Upravo je on još 2006. bio jedan od pionira opozicionog pokreta, koji je na moskovskim trgovima okupljao tek grupicu svojih prijatelja.

Krajem 2007. čak je završio u zatvoru pet dana zbog nezakonitog protestnog okupljanja, kako je tada saopćeno.

 

Trojica odgovornih
Sead Demirović, Nusret Čaušević i Kemal Osmanović donijeli su odluku da glasaju za Kiršana Iljumžinova i trebaju biti odgovorni za svoje postupke.

 

Kako, kao dugogodišnji vođa opozicije, komentirate trenutnu situaciju u Rusiji kada su u pitanju ljudska prava i slobode?

- Lideri opozicije i svako ko govori protiv Putina su u zatvoru. Slobode u medijima, na internetu, sada su agresivno cenzurirane i mnoge stranice su zabranjene, uključujući i moju web-stranici kasparov.ru. Svakim danom sve je gore.

Vaše mišljenje o dešavanjima u Ukrajini i podršci Moskve proruskim snagama?

- Situacija u istočnoj Ukrajini jasna je od samog početka. Upozoravao sam na Krim i svi su rekli: Putin ga nikada ne bi pripojio. Zašto ne? Pa, Putina zanima samo vlast. On će se uvijek kretati u vakuumu. Pitanje je samo zašto su se Evropska unija i SAD pretvarale da to nije bio Putinov plan od početka i da Ukrajina nije bitna za ostatak Evrope.

Mislite li da su EU i SAD čekale predugo na reakciju?

- Smatram da su čekali predugo, u isto vrijeme dajući vjeru Putinovoj tezi da je u toku "ukrajinski građanski rat". I ranije je bilo teško očekivati vojnu intervenciju, a sada će biti još teže nakon skoro 300 ubijenih, a i sada nakon pada malezijskog aviona MH17 gube vrijeme. To je ono što se uvijek dešava kada se na vrijeme ne postupi protiv diktatora kakav je Putin - cijena stalno raste.

Kako ocjenjujete povratak Rusije kao krupnog igrača na geopolitičkoj sceni?

- Rusija je vojna i ekonomska moć, naravno. Ona, također, ima ogromne energetske resurse, veliki nuklearni arsenal i to se ne može zanemariti. No, pod Putinom Rusija je postala negativna sila. Putin očajnički treba pažnju da bi pokušao ostati relevantan. I ne zaboravite da Putin ima koristi i od nasilja u Siriji i drugdje. Zašto? Jer podiže cijenu nafte i pod svojom kontrolom će zadržati tone novca, koji mu je itekako potreban. Veoma sam tužan zbog svega.

Posljednjih dana doživjeli ste razočarenje i iz BiH, nakon što su čelnici Šahovske unije BiH u borbi za predsjednika FIDE dali glas vašem protukandidatu Kiršanu Iljumžinovu?
 
- Itekako sam razočaran što nisam dobio glas iz moje Bosne i Hercegovine! Svaki izgubljeni glas boli, naravno, ali iz BiH posebno, jer je ona posebna za mene. Davanje glasa Iljumžinovu smatram izdajom, ali i ličnom uvredom.

Pismo "Avazu"

Koji su Vas ljudi u Šahovskoj uniji BiH najviše iznevjerili?

- I po imenima u svom pismu koje sam poslao "Dnevnom avazu" to su: Sead Demirović, Nusret Čaušević i Kemal Osmanović. Oni su donijeli odluku i trebaju biti odgovorni za svoje postupke. Ovo je tako nemoralna odluka tri najistaknutija pripadnika muslimanske zajednice u šahu i ona je izvan svakog mog poimanja.

Zašto mislite da je Ambasada Rusije u BiH platila da bi bh. Unija stala na stranu Kiršana Iljumžinova, kako ste naveli u otvorenom pismu našem listu?

- Ambasada Rusije radi protiv mene svuda, bilo je ranije nekoliko velikih medijskih dokaza za to. Ujedno znam, od svojih izvora, da se u Ambasadi Rusije u BiH odigrala ključna uloga u organiziranju ove rasprodaje glasa.

Sarajevo u srcu

Uskoro će obilježavanje 20. godišnjica Vaše simultanke u Sarajevu, pod opsadom grada. Vežu li Vas lijepe uspomene za BiH?

- Ovo će biti tužna godišnjica tog događaja iz 1994. u Sarajevu, jer sam očekivao da ga slavim s novim generacijama bosanske djece. Ali, u sadašnjim okolnostima, nakon ove izdaje, ne znam kada ću opet doći u Sarajevu. To je šteta, jer 1994. godina uvijek će biti posebna za mene, a Sarajevo imati posebno mjesto u mom srcu.

Borba protiv korumpiranog režima

Kakva su Vam očekivanja uoči izbora novog predsjednika FIDE u Tromsu?

- Bez obzira na dobro dokumentirane prljave trikove i zloupotrebe moći koje koristi moj sadašnji protivnik, moja osjećanja ista su kao i kada je krenula moja kampanja u oktobru prošle godine. Ovo će biti teška borba protiv korumpiranog režima, čak i kada imate najbolji tim, nove ideje, politike. No, ja nikada nisam odustao od te borbe za dobru stvar, tako da se i dalje borim.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.