BIH

Brena neće imati posljedica, igrat ćemo tenis u paru

Boba Živojinović, bivši teniski as i suprug slavne pjevačice

Denis ZEBA

3.8.2014


Slobodan Boba Živojinović, nekada svjetski slavan teniser, sa suprugom Lepom Brenom više od dvije decenije u žiži je interesiranja medija u regionu. Popularna pjevačica i Boba najpoznatiji su par u bivšoj Jugoslaviji i ljude su uvijek interesirali i najsitniji detalji iz njihovog života.

Posljednjih dana bili su udarna vijest u svim medijima nakon što je Lepa Brena u petak, 25. jula, za vrijeme doručka na odmoru u Novom Vinodolskom nezgodno pala i tom prilikom se teško povrijedila, slomivši obje ruke. Od tada popularni Boba sve vrijeme provodi sa suprugom i na sve načine pokušava da joj olakša oporavak.

U ekskluzivnom intervju za "Dnevni avaz" Živojinović, počasni predsjednik Teniskog saveza Srbije, otkriva šta se sve dešavalo posljednjih dana, koliko će vremena biti potrebno da se Lepa Brena vrati na scenu te govori o privatnom životu, sinovima Stefanu i Viktoru, tenisu...   

- To je, nažalost, jedan ružan san, prava noćna mora. Ali, desilo se što se desilo. Naišli smo na predivno osoblje u Lovranu i sve je bilo mnogo lakše. To su za nas bili veoma teški trenuci, ali zahvaljujući dobrim ljudima, sve smo lakše podnijeli. Od trenutka kada smo ušli pa sve do odlaska iz bolnice, nailazili smo na veliko razumijevanje. Ovom prilikom Lepa Brena i cijela naša porodica želimo da im zahvalimo na predivnom gostoprimstvu i svemu što su uradili.

Vježbe i terapije

Kako ste se nosili s dezinformacijama u pojedinim medijima?

- Bio je to pravi horor. U samo nekoliko minuta pojavljivale su se vijesti koje nisu imale nikakve veze s istinom. Nismo bili ni došli do bolnice kada su mediji počeli objavljivati da je supruga doživjela nesreću, jedni su pisali da je na operacionom stolu, drugi da joj se bore za život... Stalno mi je zvonio telefon... Demantirao sam priče da ne bi postalo još gore. Sada smo tome nekako stali ukraj. Želimo da se odmorimo od svega.

Kako se sada osjeća Vaša supruga?

- Brena je sada dobro. Postoje još ti mali bolovi zbog čega uzima analgetike. Vratili smo se u "Resort" u Novom Vinodolskom. Brena je počela vježbe i terapije. Svi smo oko nje. Hvala Bogu, bolje se osjeća. Prema posljednjim informacijama ljekara, 8. avgusta ide na prvu kontrolu da bi joj skinuli gips na lijevoj ruci i pregledali desnu. Tada ćemo saznati koliko će još vremena morati da nosi gips na desnoj ruci.

Telefon Vam ne prestaje zvoniti.

- Nema ko nas nije zvao. Od srca zahvaljujemo svima, i kolegama, i prijateljima, i ljudima koji su nam bliski. Neke od njih nismo dugo čuli ni vidjeli, ali sada su se javili i nudili nam pomoć. Još jednom se pokazalo da se u nevolji poznaju prijatelji.

Hoće li Brena imati neke trajne posljedice po zdravlje?

- Zajedno smo pogledali snimak i u šali smo rekli da je hirurg fenomenalno uradio posao. Bitno je da je već počela da vježba. Brena je hrabra osoba. Pokazuje veliku želju da se što prije oporavi i ponovo vrati onome što najbolje radi, a to je pjevanje.

Prošli horor

Kako podnosi činjenicu da određeno vrijeme neće moći nastupati i da mora mirovati?

- Sada je vrijeme prilagođavanja. Nezgodno je kada su vam obje ruke u gipsu. Ne možete raditi osnovne stvari, jesti, piti. Trebate pomoć drugih. Ipak, svi smo uz nju.

Posljednji rođendan neće Vam ostati u lijepom sjećanju. Upravo ste se 23. jula okupili da ga proslavite.

- Tako je na kraju ispalo. U Novom Vinodolskom su nam se zbog rođendana pridružili sinovi Stefan i Viktor i nekoliko prijatelja. Željeli smo da svi skupa proslavimo rođendan. Dva dana poslije smo proživjeli pravi horor. Život piše nevjerovatne priče. Nadamo se da će ovaj ružni san imati lijep kraj.  

Imali ste teških trenutaka u životu. Dovoljno je spomenuti samo otmicu sina Stefana...

- Nije bilo nimalo lako, ali ništa se ne može porediti s otmicom Stefana prije 13 godina. Definitivno su to dvije stvari koje nikada neću zaboraviti. Brena i ja smo zajedno više od dvije decenije. Naučili smo da sve krize, ali i lijepe trenutke, prolazimo zajedno. Do sada smo imali mnogo više razloga za smijeh i radost. Naravno, ovakve stvari te očvrsnu. I one su sastavni dio naših života. Kada je porodica na okupu, sve je mnogo lakše.

 


Boba i Lepa Brena: Najpopularniji par bivše Jugoslavije (Foto: Zoran Lončarević)

 

Broj jedan

Kada bi fanovi mogli Lepu Brenu ponovo očekivati na sceni?

 

- To je još dosta neizvjesno. U ovom trenutku nešto drugo reći je veoma rano i neozbiljno. Brena je poznata kao veliki profesionalac. Kada dođe trenutak, ona će se obratiti javnosti, svojim vjernim fanovima i publici i najaviti velike koncerte. Njena obaveza kao velike estradne ličnosti je da upozna javnost o svom povratku. Naravno, ona bi voljela da se već za dva mjeseca vrati na binu. Voljela bi odmah da dođe u Bosnu. Bilo bi nam drago da krajem godine, ako se steku uvjeti, održi jedan istinski spektakl u Sarajevu. Da se pojavi pred publikom, koja joj i u ovom trenutku pruža veliku podršku, i da se pokloni pred njima.

Možemo li malo porazgovarati i o Vašoj drugoj velikoj ljubavi tenisu. Može li Novak Đoković do kraja godine zadržati prvo mjesto na ATP listi?

- Veliki Novak svojim nastupima u posljednjih nekoliko godina pokazao je da zaslužuje poštovanje. On, jednostavno, obara rekorde u tenisu. Vratio se na poziciju broj jedan. Vjerujem da će tamo i ostati. Mislim da mu Rodžer Federer (Roger) više ne može biti dostojna konkurencija. Stigle su ga godine. Jedino mu može parirati Rafael Nadal. Ipak, i on ima previše oscilacija u igri. Volio bih više da pričam i o Noletovim aktivnostima izvan terena, o njegovom humanitarnom radu. Ne znam odakle mu tolika energija, od treninga, mečeva... On je fenomen u svakom pogledu.

Hvalite Đokovića za njegov humanitarni rad, ali ne spominjete da ste i Vi uključeni u brojne humanitarne akcije? Sa suprugom ste dosta pomagali poplavljenim područjima u cijelom regionu.

- Neka drugi o tome pričaju. Ustvari, ne mora niko. Ne želim praviti ličnu promociju. To ne radimo zbog toga.

Pratite li igre našeg Damira Džumhura?

- Naravno. Mislim da on ima veliki potencijal. Sigurno je da će se za njega još dosta čuti narednih godina. I Nole mi je biranim riječima govorio o Damiru. Naravno, potrebno je još dosta treninga i odricanja. Neizostavan faktor je i sreća i da ga zaobiđu povrede. Bosna je uvijek bila rasadnik sportskih talenata. Tu su se rodili mnogi uspješni nogometaši, košarkaši, rukometaši...

Mnogi se slažu da je Vama upravo nedostajalo više sportske sreće i da ste mogli napraviti mnogo više u tenisu.

- Taj period je već iza mene. Ne volim se vraćati u prošlost. Naravno da se uvijek može više. Pokušavam sada pomoći na sve načine mladim teniserima u Srbiji, ali i onim afirmiranim. Nije mala stvar kada budeš među 20 najboljih na svijetu. Ne samo u tenisu nego u bilo kojem sportu.

Koliko danas rekreativno igrate tenis?

- Ne često. Ne mogu se time pohvaliti. Mislim da se to vidi i na mojim kilogramima. Jednostavno, imam problem, jer sam loš za profesionalce, a bez konkurencije sam među rekreativcima. Teško mi je zbog toga naći protivnika po mjeri. Nakon što se supruga oporavi, možda počnemo igrati u dublu. Mislim da bi to bio zanimljiv spoj. Možda i napravimo neke humanitarne mečeve na kojima ćemo igrati zajedno.

Dva pojedinačna naslova

Slobodan Boba Živojinović rođen je 23. jula 1963. u Beogradu. Aktivno je igrao od 1981. do 1992. godine. Najviši plasman na ATP listi u karijeri mu je 19. mjesto, koje je dostigao 1987. godine.

Završio je profesionalnu karijeru sa dva pojedinačna naslova i sedam naslova u paru, kao i jednim osvojenim gren slemom na US Openu 1986. godine kada je slavio u paru s Andresom Gomezom.

Ćiro je jedan i jedini

Među prvima u posjetu Vašoj supruzi je stigao trener svih trenera Miroslav Ćiro Blažević.

- On je dugi niz godina naš veliki prijatelj. Ćiro je jedan i jedini. S njim niko ne može. Iako je supruga trpjela velike bolove kada ju je posjetio u bolnici, odmah ju je uspio nasmijati. Ćiro svojom pojavom plijeni pažnju gdje god da se pojavi.

Pozdrav svim Bosancima i Hercegovcima

Tokom intervjua Lepa Brena zamolila je Bobu da prenese poruku svim Bosancima i Hercegovcima.

- Hvala svima koji su mi na bilo koji način poslali podršku. Nadam se da ću uskoro doći u Sarajevo, da sretnem drage ljude, kolege i prijatelje - poručila je pjevačica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.