Prijatelje u Sarajevu niko mi ne može ukinuti

Branislav Bane Trifunović, srbijanski glumac i producent, za "Avaz"

Adela BEVANDA
17.08.2014 22:49


Sa početka karijere bio je "jedan od najtalentiranijih glumaca mlađe generacije i mlađi brat Sergeja Trifunovića", a danas rođeni Kruševljanin Branislav Bane Trifunović (36) ima uspješnu karijeru i uživa u odličnim reakcijama na glavne uloge u filmovima širom regiona.

- Prilično je rijetko da me sada neko oslovljava kao Sergejevog mlađeg brata. No, nikada mi nije smetalo, jer da jeste, vjerovatno se ne bih bavio ovim poslom. Ko zna kako bismo sada pričali vi i ja - kazao nam je Trifunović.


Sviđa mi se ideja benda "Dvadesetorica"

 

Simpatična i vrlo zanimljiva glumačka pojava, stalni član "Ateljea 212" i umjetnik koji živi u Beogradu, boravit će ovih dana u glavnom gradu BiH. Publika će ga 21. avgusta gledati u filmu "Spomenik Majklu Džeksonu" u “Cinema Cityju”. Svjetsku premijeru imao je na Filmskom festivalu u Karlovim Varima, a na Montenegro Film Festivalu u Herceg-Novom osvojio je gran pri - Veliku zlatnu mimozu za "hrabro i poetsko suočavanje sa surovom tranzicionom stvarnošću".

Energija i talent

Osim Trifunovića, u filmu igraju Mirjana Kranović, Dragan Bjelogrlić, Nataša Tapušković, Boris Milivojević... A Branislav o svojoj ulozi govori na vrlo poseban način.

- Čini mi se lako igrati političara, koji je nešto kao lokalni šerif i za sve se pita, upleten je u sve i svašta. Djeluje nekako jednostavno, jer takve primjere imamo gdje god se okrenemo, posebno u Srbiji, ali to je, opet, nekako zamka koje se trebamo čuvati. Samo mi se čini da su raniji političari u filmovima bili debeli, masni i predvidljivi, a danas su utegnuti, lijepo ošišani i obučeni. Što više znam o politici, sve mi se manje sviđa i ponekad me čini depresivnim. Trudim se da ne razmišljam o tome, ali opet ne mogu, jer ona utječe na naše živote. Kada vidim kako se manipulira narodom, čini me bijesnim - kaže Trifunović.

Idete i na prikazivanje filma "Maratonci trče počasni krug", koji se prikazuje u čast nedavno preminulog velikana glumišta Bore Todorovića.

- Imao sam priliku da ga upoznam na jedan vrlo neobičan način, ne bih baš pričao o tome. Ali, ta energija koju je imao na filmu i talent pokazuju da pripada svim ljudima s ovih prostora. On je glumac svih nas. Taj šarm, koji je bio potpuno neodoljiv, govori nam da uspomena na tog čovjeka ne treba izblijedjeti. Bio je dovoljno veliki i upečatljiv da ga trebamo pamtiti, a ja sigurno hoću.

I pored uspješne glumačke karijere, apsolutno ste posvećeni producentskom radu u "Hit and Run Productionu", koji ste osnvali s bratom Sergejem.

- Mnogo. Trenutno pripremamo seriju "Jebo sad hijadu dinara" po scenariju Borisa Dežulovića u režiji Raše Andrića i blizu smo nekog početka finalizacije. Želio sam da okupim glumce iz BiH, Hrvatske i Srbije i da napravimo jednu posljednju i najupečatljiviju antiratnu priču.

Ozbiljni bendovi

Možemo li konačno staviti tačku na te ratne priče?

- Mislim da moramo. Jednostavno, šta god bilo, sve te grozne stvari koje su se dešavale, sada nekako moramo zaboraviti. Od prošlosti se ne živi, od prošlosti se uči. Bar je moja želja i ideja da imamo malo ljepšu budućnost nego što smo imali prošlost.

Šta mi možemo naučiti iz prošlosti?

- Svi treba da učimo iz svoje greške i da se nikada više ne ponovi. Mislim da se o tome radi. Ne pričamo o narodu nego o ljudima koji su iznad nas. Jer se narodom sve vrijeme manipulira. Posljednja stvar koja treba da se desi jesu neki ratovi pa se nadam da ćemo naučiti da se takve gadosti ne smiju ponoviti.

Brat i Vi ste nekako pravi primjer kako se brišu granice na svim poljima. Čest ste gost našeg grada, u kojem imate velike prijatelje, mahom muzičare.

- Ja sam živi primjer kako ni politika ne može da uništi prijateljstva. Stekao sam prijatelje za cijeli život i to je ono što mi niko nikada neće moći ukinuti. To nema veze ni s geografskim mjestom, već sam imao sreću da upoznam fantastične ljude. Takvih ljudi ima svugdje, ali ja sam imao sreću da ih upoznam u Sarajevu. Ne zanima me ni ko su, ni šta su, ni čime se bave, nego da mogu da računam na njih u svako doba dana i noći. To je ono najvažnije i vrlo rijetka stvar koja se dešava.

To smo čuli i od Vaših prijatelja za Vas, muzičara iz bendova "Letu štuke", "Skroz", "Velahavle", "Sikter", "Dvadesetorica", čiji ste i sami član.

- Upao sam u "Dvadesetoricu", jer je ostalo jedno upražnjeno mjesto pa sam, na njihov poziv, vrlo rado uskočio. Ideja benda i sve što oni govore i kako se ponašaju, nekako je ono kako mislim da danas treba biti. Dosta je tuge i pričanja o tim svarima na jedan ružan način. To su sve ozbiljni i dobri bendovi koji imaju nesreću da žive u jednoj maloj zemlji kakva je Bosna.

Duh vremena koji smo zaboravili

Snimanje filma "Hiljadarka" scenariste Zilhada Ključanina u režiji Nenada Đurića, u kojem igrate glavnu ulogu, trebalo bi se nastaviti u oktobru.

- To svi čekamo tri-četiri godine. Takvih scenarija i takvih filmova odavno nije bilo na našim prostorima. Film zaslužuje punu pažnju i pomoć, jer je duh nekog vremena koje smo zaboravili. Nadam se, iako imamo mnogo finansijskih problema, da ćemo uspjeti to konačno da snimimo i da to sljedeće godine pokažemo narodu kako treba. Sretan sam što sam dio toga i jedva čekam da počne.

Zaljubljeni mladenci

Bane Trifunović skoro nikada ne komentira svoj privatni život, a krajem prošle godine prvi put se u javnosti pojavio s novom djevojkom, i to nakon prekida sa sarajevskom TV voditeljicom Aidom Alilović.

S novom djevojkom Nadeždom Dimitrijević pojavljuje se u spotu grupe "Skroz" za pjesmu "Vila", koji je sniman na sarajevskim mostovima. U jednoj od scena Bane i Nadežda glume zaljubljene mladence, a ni ovog puta nije htio otkriti kada bi se mogao odlučiti na taj korak u stvarnom životu.

NA VRH