BIH

Želim nastaviti stopama rahmetli oca Nijaza Durakovića

Jasna Duraković-Hadžiomerović o svom političkom angažmanu

Semira DEGIRMENDŽIĆ

18.8.2014

 

Jasna Duraković-Hadžiomerović, profesorica na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu i kandidatkinja SBB-a - Fahrudin Radončić za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, u intervjuu za „Dnevni avaz" pojašnjava razloge svog političkog angažmana, te govori o tome zašto želi stanje u BiH mijenjati baš u redovima Saveza za bolju budućnost.

Korupcija i nemoral

U razgovoru za naš list Duraković-Hadžiomerović, koja je diplomirala na Univerzitetu u Vašingtonu u SAD, a magistrirala i doktorirala na FPN-u Sarajevu, kaže da je krajnje vrijeme za promjene.

Šta Vas je opredijelilo da se politički angažirate? 

- Prije svega teška situacija u koju je BiH dovedena posljednja dva desetljeća i želja da se nešto uradi i promijeni nabolje. Mislim da bi bilo neozbiljno, ne samo s moje nego sa strane bilo kojeg intelektualca, sjediti skrštenih ruku i čekati da promjene dođu same od sebe. Ima u ovoj mojoj odluci i inata da pokažem da može i drugačije. A moj rahmetli otac Nijaz Duraković znao mi je reći da sam ja poput njega, kada se zainatim, onda mogu sve što poželim. A sada želim bolji život za sve ljude u ovoj zemlji i želim nastaviti stopama svoga rahmetli oca. Društvo smo ogrezlo u korupciju, nemoral, i u potpunoj smo ekonomskoj, socijalnoj i duhovnoj krizi. I posljednje međunarodne analize koje BiH svrstavaju na zadnje mjesto po razvoju, a među prvima po zaduženjima svjedoče o tome - 20 godina idemo u krivom smjeru i vrijeme je da mijenjamo kurs.

Na listi SBB-a

Zašto ste odlučili mijenjati stanje u zemlji kandidaturom u SBB-u - Fahrudin Radončić?

- Pasivni sam član SBB-a od 2011. godine, ali s obzirom na to da sam u međuvremenu postala majka, nisam se mogla ranije više angažirati. S druge strane, tome što sam u SBB-u prepoznala progresivnu snagu koja BiH i njene građane može povesti ka evropskim integracijama, a samim time i boljem i kvalitetnijem životu, dosta je doprinio i moj rahmetli otac, koji je bio dugogodišnji prijatelj Fahrudina Radončića. Otac je uoči općih izbora 2010. godine već bio duboko razočaran stanjem u koje su dotadašnje vlasti dovele zemlju. Nadu da se nešto može promijeniti nabolje ulio mu je Radončićev politički angažman. Sjećam se da je otac tada govorio da je Radončić jedini politički lider u BiH koji je sposoban učiniti nešto, naročito na ekonomskom oporavku uništene BiH. Uvijek sam vjerovala u stavove svoga oca i znam da bi on danas podržao moju odluku. I zbog njega sam danas ovdje i na listi SBB-a.  
 

Obrazovanje treba korjenite promjene


Ukoliko dobijete podršku birača, šta će biti Vaši primarni ciljevi i zadaci?

- S obzirom na to da dolazim iz oblasti visokog obrazovanja, fokusirat ću se prvenstveno na poboljšanje u toj sferi života. Visoko obrazovanje, ali i obrazovanje općenito u BiH, danas je na margini. Cjelokupan taj segment je nedefiniran čak i postojećim zakonskim rješenjima uprkos, navodno, provedenoj reformi u toj oblasti koja nije donijela očekivane rezultate. Obrazovanje, naročito visoko, hitno treba korjenite promjene i vlast ovoj oblasti, kao jednom od stubova i temelja države, pod hitno mora posvetiti više pažnje. Sramotno je da unverzitetski profesori za septembar najavljuju štrajk kako bi izdejstvovali pravo na potpisivanje kolektivnog ugovora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.