BIH

Sutra u "Avazu" intervju akademika prof. dr. Esada Durakovića

Jedan od najvećih bošnjačkih intelektualaca govori za naš list

Autor:S. M.

21.8.2014

Profesor dr. Esad Duraković, jedan od najvećih bošnjačkih intelektualaca, ugledni bh. profesor arapske književnosti, član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, član Arapske akademije nauka u Damasku, član Arapske akademije nauka u Kairu, u razgovoru za naš list koji sutra objavljujemo, govori o trenutnoj situaciju u BiH te o položaju Bošnjaka kao najbrojnijeg naroda, ali i o njegovim liderima.

Profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu navodi da je jedino rješenje za izlazak BiH iz ćorsokaka da se donese kvalitetan, funkcionalan ustav, jer bez toga fundamenta nije moguće ništa kvalitetno i makar relativno trajno riješiti.

- Naši političari - kakve je omogućio Dejton - uvukli su „vlastite narode" u zamku uvjerenja da se svaki od njih bori za prosperitet svoga naroda, pri čemu se nastoji podrazumijevati da su interesi tih naroda konfliktni, i onda nam je svima loše.

Bojim se da to narod/narodi ne vide, ne shvaćaju, a političari na toj omamljenosti silno profitiraju. Tako nije dobro ni Bošnjacima u BiH, ali ne vidim da je nešto bolje Srbima ili Hrvatima. Razlika je u tome što je nad nama prijetnja o nestanku države, a za Bošnjake bi to bila tragedija jer bez BiH oni ovdje ne mogu opstati. To je važna razlika - govori, između ostalog, akademik Duraković za "Avaz".

Osvrnuo se i na pasivnost bh. intelektualaca općenito te na katastrofalno stanje na Univerzitetu u Sarajevu. A kao dobar poznavalac prilika u arapskom svijetu, analizira i stanje na Bliskom istoku.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.