BIH

Nikšić je novac za pomoć poplavljenima stavio pod punu stranačku kontrolu

Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ-a BiH

Seđad MUHIĆ

24.8.2014

Čavara: Za onoga ko nezakonito preuzme vlast jasno je na što je sve spreman da bi je i zadržao

Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ-a BiH i šef Kluba poslanika te stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, jedan je od najžešćih kritičara vlade premijera Nermina Nikšića (SDP).

Poznat je po tome da Nikšićevu vladu, za koju ističe da je sastavljena od „dvije stranke i nekoliko pojedinaca“, od početka njenog mandata naziva nezakonitom, neustavnom i štetnom za sve građane većeg bh. entiteta.

Dijele milione

I u intervjuu za „Dnevni avaz“ Čavara oštro kritizira Vladu jer ništa nije učinila da pomogne građanima koji su u majskim i avgustovskim poplavama ostali bez kuća i imanja.

U toku je osnivanje Fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nepogode u FBiH. Tri mjeseca su prošla, a Vlada nije obnovila nijednu kuću. Mogu li građani, kojima je nevrijeme uništilo sve, očekivati pomoć vlasti?

- Normalno je da svi koji su doživjeli nesreću očekuju pomoć. Nažalost, prave pomoći sustava države očigledno da nema. Federalna izvršna vlast je mjesec nakon prvih poplava izvijestila Parlament FBiH da se dogodila prirodna nesreća, bez ikakvog plana o tome kako pomoći unesrećenima. A, nakon dva mjeseca, predložili su zakone da bi pod punu stranačku kontrolu stavili sredstva za pomoć i uspostavili fond u kojem bi zaposlili i namjestili stranački podobne kadrove. Fond je u stvarnosti paralelni sustav kompletnoj izvršnoj vlasti FBiH, a koji, po zakonu, ne može početi funkcionirati prije 10. mjeseca.

Mjesec je protekao da se prvi put sastane Upravni odbor tog fonda, a dok se na temelju Statuta sačine pravilnik i sistematizacija i isti usvoje, provede procedura natječaja za upošljavanje, dok ti isti naprave planove za modele pomoći, dok ti modeli budu odobreni od Upravnog odbora, pa Vlade…, tko zna kada će tek ti biti spremni pomoći unesrećenima. A tek kada će raspisati natječaje za izvođenje radova i završiti natječajnu proceduru... Također, Zakonom o financiranju pomoći zabranili su humanitarni rad pomoći unesrećenima te zabranili, odnosno naložili zatvaranje svih drugih računa za pomoć i prebacivanje s tih računa sredstava na njihov račun i u njihovu korist.

Dok se ministri SDP-a i SDA utrkuju tko će više skupiti predizbornih poena, što ponovo dokazuje da je nesreća Federaciju zahvatila u trenutku rušenja pravnog sustava i revolucionarnog preuzimanja vlasti 17. ožujka 2011. godine suprotno Izbornom zakonu i demokratski iskazanoj volji na izborima.

Je li opravdana bojazan domaće javnosti te međunarodnih institucija i organizacija od zloupotrebe pristigle pomoći za poplavljena područja? Čini se da neki smišljeno čekaju predizbornu kampanju da bi počeli s podjelom donacija?

- Potpuno je utemeljena bojazan. Prijedlog Kluba poslanika HDZ-a BiH, koji je podržao i Klub SBB-a u Parlamentu FBiH, da se odmah jednokratno dodijeli po 3.000 KM unesrećenima vladajuće stranke su odbile!? To jasno pokazuje kakve su im namjere.

U protekle četiri godine SDP, SDA i njihovi partneri u vlasti upravljaju resursima, telekomima, elektroprivredama i milijardama KM, a ponašaju se kao da nisu odgovorni. Mnogi su mišljenja da u većem entitetu na taj način vlada “kontrolirani haos”...

- U pravu ste. To je strategija obmane javnosti i drskog ponavljanja fraza koje su suprotne stvarnom djelovanju. Nažalost, mnogi budu prevareni. Jer mediji prenesu nekoliko rečenica, pogotovo oni pod kontrolom vlasti. Kao, naprimjer: “Od danas uspostavljamo pravnu državu“, to neprekidno ponavljaju kod predlaganja zakona koji je i Ured za zakonodavstvo Vlade i Zakonodavno-pravno povjerenstvo ocijenilo neustavnim i da ruši pravni sustav. Borba protiv korupcije prisutna je pred svake izbore, a upravo je korupcija procvjetala u posljednje tri godine i, nažalost, previše je takvih primjera.

marinko-cavara-intervju

Čavara: Bez radikalne promjene nema bolje budućnosti   (Foto: Ž. Milićević)

Federalni budžet je u kolapsu, a bez novca MMF-a sve bi isplate bile obustavljene. Kakvo stanje dočekuje novu vlast, nakon izbora u oktobru?
 
- Veoma teško. Kada je netko spreman suprotno zakonu preuzeti vlast, onda bi svakom trebalo biti jasno na što je sve spreman da bi je zadržao. Stalno smo ponavljali da se država osnažuje jačanjem pravnog sustava i financijskom stabilnošću. Prvenstveno racionalnim trošenjem i štednjom, a ne maksimalno mogućim zaduživanjem da bi se po političkoj liniji dijelile stotine milijuna KM ili stvarala prava za koja nema sredstava u prihodima.

Samozvana vlada

Parlament FBiH je ove godine usvojio set antikorupcijskih zakona, ali i dalje su nekažnjeni rukovodioci javnih kompanija i ministri koji su Federaciju oštetili za stotine miliona KM, a što potvrđuju brojni negativni revizorski izvještaji. Kako je to moguće?

- I ja se pitam kako je moguće. Po normalnoj logici, nije moguće, ali opet nas demantira stvarnost. Set antikorupcijskih zakona je samo predizborna priča, i to pred svake izbore. Da nije tako, bili bi usvojeni 2011. i do sada bi bilo rezultata, a ne 2014. i počinju se primjenjivati 2015. godine!?

Kako komentirate činjenicu da su skoro svi ministri u Vladi FBiH dobili negativne ocjene revizora, a nalaze se na listama vladajućih stranaka i na sljedećim izborima?

- Većini je ta činjenica najmanja negativnost, zato ne bih, baveći se time, sudjelovao u obmani. Po Izbornom zakonu i Ustavu, nikada nisu ni postali ministri. Samozvanu vladu čine dvije stranke i privatne osobe, neki razriješeni, pa imenovani. Ukratko, za državljane Federacije to je tragedija, a za one izvana - šou. A činjenica da su na listama dovoljno govori o tim strankama i listama.

Kakav je Vaš stav o tome šta građani mogu očekivati od narednih izbora?

- U načelu, mogu očekivati ono što izaberu. Istinu ili obmanu i laž. Građani mogu izabrati one koji će ih predstavljati, a, ako se ne informiraju, mogu izabrati one koji će ih pljačkati. Na svima s pravom glasa je odluka. Bez radikalne promjene u načinu obnašanja vlasti nema bolje budućnosti za sve narode i građane. Temelj politike i vlasti mora biti rad za opće dobro i vjerujem da će glasači takve prepoznati u svakom narodu i takvima dati povjerenje.
 
Ima li HDZ BiH utemeljena predizborna predviđanja o izboru hrvatskog člana Predsjedništva BiH i poziciji predsjednika Vaše stranke Dragana Čovića?

- Ankete drugih organizacija, a i naše pokazuju da predsjednik Čović i HDZ BiH u koaliciji sa strankama Hrvatskog narodnog sabora pobjeđuju uvjerljivo u okviru hrvatskog biračkog tijela. Također, u kontaktu s biračkim tijelom osjeća se veliko povjerenje u dosljednu politiku HDZ-a BiH i predsjednika Čovića.

Želimo zaključiti period sukoba i otvoriti vrata suradnje

Je li realno očekivati preustroj Federacije BiH, a na prijedlog Ekspertne grupe za reformu Ustava FBiH?

- Prijedlog Ekspertne skupine je neslavno završio u Parlamentu FBiH, odnosno, nije usvojen. Moje je mišljenje da je koncepcija prijedloga bila pogrešna, jer se temeljio na građanskom uređenju Federacije, a mnogo članaka je čak rigoroznije uređivalo nacionalnu zastupljenost i odnose u odnosu na postojeći Ustav. Postojeći Ustav FBiH je tek četvrta točka sporazuma o uspostavi FBiH koji nikada nije realiziran, a već nekoliko puta su ga visoki predstavnici mijenjali, po mom mišljenju, izvan svojih ovlasti.

Stav HDZ-a BiH je iskazan u Programu stranke, usvojenom na Saboru, u kojem smo definirali da je ovakav ustroj preskup, neupravljiv i neodrživ. Da je potrebno reorganizirati skupu administraciju deset županija/kantona i Federacije u četiri administrativno-teritorijalne jedinice na temelju jasnih kriterija i mogućnosti gospodarskog razvitka s najvišim standardom u poštivanju nacionalnih i građanskih prava. Protiv smo bilo kakvih podjela i zatvaranja u nekakve rezervate. Mi želimo zaključiti period sukoba i otvoriti vrata suradnje u izgradnji boljeg sutra za sve.

Sve su smješniji političari koji, mašući rukama u stilu velikih vođa, galame da će oni spasiti BiH od podjela. Kojima pokušavaju zaplašiti građane BiH da bi zaboravili stanje u kojem se nalaze zahvaljujući njima, a ti isti svojim djelovanjem najviše štete BiH i dijele je.

Od Mostara su međunarodna zajednica i druge interesne skupine i pojedinci napravili grad slučaj. Prvenstveno nametanjem Statuta s ciljem sprječavanja dominacije brojnijih, a u drugim općinama i gradovima je dominacija brojnijih omogućena. Predlažemo ista rješenja za sve općine i gradove. Kao što predlažemo ista prava za sve konstitutivne narode i ista prava za svakog građanina.

Ova vlast je sinonim nezakonitosti i korupcije

- Ova vlast je sinonim nezakonitosti i sve očitije korupcije koja je postala svakodnevna vijest u medijima i bez adekvatne sankcije pravosudnog sustava, pa je, čini se, postala normalna. Kao što svi znaju da je Izborno povjerenstvo poništilo izbor predsjednika i dopredsjednika Federacije i Vlade FBiH, a te iste osobe već tri godine i pet mjeseci upravljaju, dijele, poklanjaju kompletnu imovinu Federacije, pa tko imalo informiran i razuman može imati povjerenja u takvu vlast, koja je sama sebi svrha - kaže Čavara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.