BIH

Inzko: Vaš glas je odlučujući za bolju budućnost

Visoki predstavnik za "Dnevni avaz"

Fahir KARALIĆ

8.9.2014

Kada sam nedavno izjavio da se BiH nalazi na raskršću, mislio sam na to kako se, bez obzira na trenutne teškoće, istovremeno moraju donijeti odluke za budućnost zemlje, što je velika šansa, pojasnio je u intervjuu za „Dnevni avaz“ Valentin Incko (Inzko), visoki predstavnik u BiH, izjavu koju je nedavno dao na marginama konferencije na Bledu.

- U intervjuu sam također spomenuo ulogu koju će imati 20. godišnjica Dejtona, nove vlade u BiH nakon izbora i nova Komisija EU u Briselu - podsjeća Incko.

Otvorena rasprava

Možete li nam pojasniti koje su to pozitivne promjene koje su potrebne za BiH?

- Da pojednostavim: BiH tapka u mjestu. Tokom protekle četiri godine nije postignut dovoljan napredak u oblastima koje imaju suštinski značaj za građane ove zemlje. Oktobarski izbori su šansa za promjenu pristupa kako bi se počelo s postizanjem boljih rezultata u pogledu provođenja ekonomskih reformi, otvaranja novih radnih mjesta i borbe protiv korupcije, ali je jednako važno da se postiže napredak i u pogledu euroatlantskih integracija. Birači su ti koji će odlučivati koje su stranke spremne osigurati ove promjene.

Svaki birač ima svoju ulogu i stoga ću neprekidno pozivati birače da 12. oktobra izađu na birališta i glasaju. Promjene koje očekujemo zapravo počinju već u okviru predizborne kampanje, uz dinamičnu i otvorenu raspravu o mjerama koje treba poduzeti da bi se ova zemlja vratila aktivnostima koje će voditi ka otvaranju novih radnih mjesta i postizanju napretka na putu ka euroatlantskim integracijama.

Mi kao međunarodna zajednica očekujemo od kandidata i političkih stranaka vjerodostojne i praktične odgovore tokom predizborne kampanje o načinu na koji namjeravaju osigurati napredak u ovim oblastima. Siguran sam da su to odgovori koje očekuju i birači.       

Važno je da institucije nastave da se sastaju i donose odluke i da ispunjavaju svoje obaveze jer još ima vremena da se neke stvari urade u periodu koji je preostao unutar tekućih mandata. Naprimjer, Vijeće ministara u posljednje vrijeme nije održavalo sastanke zbog poteškoća u osiguranju kvoruma. Ovo se mora prevazići naredne sedmice i mora se održati produktivna sjednica.

Zbog čega tvrdite da se BiH nalazi na raskršću?

- Vrlo je jednostavno: BiH ima pred sobom izbor. Birači u ovoj zemlji imaju izbor. Ili ćete se ozbiljno pozabaviti pozitivnim promjenama kojima se stvaraju nova radna mjesta i prosperitet uz istovremeno kretanje ka euroatlantskim integracijama ili ćete nastaviti kao i do sada.

Mislim da je jasno kakav je izbor ogromne većine birača.

Prema tome, sada je iznimno važno da birači izađu na birališta 12. oktobra i glasaju.

I birači koji ne glasaju donose odluku. Njihova odluka je da prihvataju da drugi donose odluku o njihovoj budućnosti i budućnosti njihove djece umjesto njih. To je pogrešan pristup! Uzmite svoju sudbinu u svoje ruke i jasno recite kakvu budućnost želite za sebe i svoju djecu. Vaš glas je odlučujući za bolju budućnost. Uz vaše učešće i vaš glas 12. oktobra možemo ostvariti stvarne, pozitivne promjene u korist običnih, pristojnih, tolerantnih i poštenih građana, koji predstavljaju veliku većinu u ovoj zemlji. Moć je u vašim rukama 12. oktobra i pozivam vas da je iskoristite.

Neupitna podrška

Kako komentirate zaključke konferencije o zapadnom Balkanu, koju je nedavno organizirala kancelarka Angela Merkel, posebno u dijelu koji se tiče BiH?

- Ta konferencija predstavlja neupitan znak podrške punoj integraciji ove regije, uključujući i BiH, u EU. Poruka je da imate evropsku perspektivu. Dobrodošli ste u Evropi. Ali i vi morate uraditi svoje domaće zadatke.

Druge dvije jake poruke su da saradnja ne treba da bude samo regionalna, nego i unutar zemlje, te da se korupcija ne smije tolerirati.

Ono što je sada potrebno je da nakon izbora vidimo prave promjene kako bi se ova zemlja i njeni građani vratili na put napretka, ostvarujući promjene koje su potrebne za euroatlantske integracije. Birači će 12. oktobra odlučiti ko može najbolje ispuniti te zadatke.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.