BIH

Država je u totalnom rasulu zbog pohlepnika koje su građani birali u vlast

Faruk Balijagić, kandidat BOSS-a za Parlament BiH

A. Nu.

29.9.2014

Poznati tuzlanski advokat Faruk Balijagić na ovogodišnjim općim izborima nosilac je liste za Predstavnički dom Parlamenta BiH ispred Bosanske stranke (BOSS - Mirnes Ajanović).

- Mene su kandidirali i u neku ruku ultimativno zahtijevali od mene da BOSS ponudi građanima mene kao nosioca liste, iako sam već u godinama kada bih trebao živjeti, jer kako moje samo ime govori da sam onaj koji razdvaja istinu od neistine, a punih 30 godina to radim pa sam pomalo umoran od posla, ali sam svoje prijatelje poslušao pa to prihvatio - obrazlaže Balijagić svoju kandidaturu.

Priča o halifi

Koji su Vaši osnovni ciljevi?

- Smatram se sposobnim da dam doprinos borbi protiv korupcije i kriminala koji je na scenu postavila crveno-zelena koalicija oličena u SDP-u i SDA.

Mene fascinira moja islamska tradicija. Halifa (vladar) hazreti Omer el-Faruk je imao običaj da hoda bez ikakve pratnje ulicama gradova i sela, da čuje i vidi šta ljudi pričaju o njemu kao vladaru. Jedne noći u prizemnoj kući vidio je ženu kako na šporetu u šerpi kuha samo vodu zavaravajući svoju gladnu djecu da će uskoro dobiti obrok. Omer el-Faruk je ušao u kuću i pitao ženu zašto djeca plaču, a žena je rekla: „Eto kakav mi je vladar da moja djeca nemaju šta da jedu pa ih zavaravam puneći šerpu vodom da će se uskoro skuhati hrana".

Vladar je kao bez duše otrčao u državnu riznicu, spakovao hranu s brašnom i kad su sluge željele ponijeti taj teret, sam je natovario na svoja pleća i odnio u kuću, govoreći slugama: „Kukala mi majka, kako ću pred Uzvišenog Allaha, dž. š., kad mi podanici gladuju!" Omer el-Faruk je došao i sam ženi i djeci koji su bili gladni pripremio večeru i opskrbio ih za duži vremenski period i od žene i djece tražio oprost što ih je kao vladar doveo u takvu situaciju da nemaju šta da jedu.

I sada ima gladnih i žednih, a zamislite da Bakir Izetbegović uđe u neku kuću i tako nahrani gladne i žedne, pa to bi bila milina čuti, a ne da je dopustio da on i njegovi pajdaši komunisti od pomoći za poplavljene, kako to tvrde strani diplomati, pokradu stotine miliona.

Ja ovim putem želim pitati svakog muslimana vjernika plaši li se on Allaha, dž. š., da će odgovarati ako svoj glas dadne SDA ili SDP-u, koji su doveli narod na rub životne egzistencije i biološkog opstanka.

Jad i bijeda

Je li Vaša tvrdnja preoštra?

- Ona je, nažalost, istinita. Pogledajte samo njihove plakate, za koje su dati milioni maraka. Oni nemaju osjećaj za narod, a nama, muslimanima, poslanik Muhammed, a. s., je hadisom rekao da takvima vlast ne smijemo davati. I taj hadis je objavljen kao vjerodostojan u Buharijinoj zbirci, a nastao je u vrijeme kad je najsposobnijem Ebu Bekru nuđena vlast, ali su neki smatrali da je on nesposoban za razliku od Poslanikovog zeta hazreti Alije i Ubeida ibn Sabita, koji su željeli vlast prije Ebu Bekra.

Teško onima koji su nas, muslimane, 20 godina svojim glasovima terorizirali da trpimo ovakvu vlast, jad, bijedu, pa smo zvanično proglašeni neperspektivnom državom koja je u totalnom rasulu, a sve zbog pohlepnika koje su građani izabrali na vlast.

Narodu približiti istinu

Zašto Vi želite u vlast?

 - Vlast za koju sam kandidiran ne predstavlja mjesto odakle želim pljačkati. Meni je Uzvišeni Allah dao bogatstvo i opskrbu. Za mene je ovo velika obaveza i veliki izazov, da pomognem obespravljenim građanima upravo kroz borbu protiv izabranih pohlepnika, a ovo govorim u mjesecu zulhidže i smatram ovaj moj govor dobrim djelom da se narodu približi određena istina koja treba da bude za njihovo dobro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.