BIH

Muftija banjalučki Osman ef. Kozlić: Ferhadija će uskoro zablistati svojim sjajem

Intervju za “Dnevni avaz”

Vanja STEVANOVIĆ

5.10.2014

Kompromisa i dogovora za opće dobro nema bez ličnog žrtvovanja i odricanja. To bi bila poruka svim vjernicima koji dočekuju ovaj Kurban-bajram, a u kontekstu je i generalnog stanja u Bosni i Hercegovini. Kazao je to u intervjuu za “Dnevni avaz” muftija banjalučki Osman ef. Kozlić.

- Ovaj bajram zovemo Hadžili bajram zbog obavljanja hadža i Kurban-bajram zbog prinosa žrtve, najprije Bogu, a potom svima kojima treba pomoći. Moja je poruka da mi podnosimo žrtvu, žrtvujući nešto što bismo mogli posjedovati, zarad opće koristi i dobra svih – kaže ef. Kozlić.   

Različiti pogledi

U mandatu Vašeg prethodnika muftije Edhem ef. Čamdžića, od 1999. do 2014. godine, sagrađeno je 108 džamija, 23 šehidska turbeta, formirano je 68 džemata... Kako ste zadovoljni zatečenim stanjem i koje ste zadatke odredili kao prioritetne?

- Moj prethodnik uradio je dosta u pogledu infrastrukture i cijenim da je taj dio posla uistinu dobro uradio. Ostale su dvije džamije koje treba obnoviti, u Banjoj Luci i Mrkonjić-Gradu. Ono čemu ćemo se sada okrenuti jesu izgradnja resursa i kadrovska rješenja, poboljšanje organizacije. Moj osnovni posao bit će da izgradim efikasniju zajednicu, bližu džematlijama i korisnu svim ljudima.

Odnedavno živite u Republici Srpskoj. Kako ocjenjujete situaciju u ovom entitetu u poređenju s Federacijom BiH?

- Ne vidim velike razlike. Primjećujem da imamo različite poglede, s obje strane. Vrlo često i nerazumijevanje. Neke stvari mi se u FBiH više dopadaju, a u RS su neke opet bolje riješene. Ljudski problemi uglavnom su identični. Atmosfera među ljudima ide nabolje. Nedostaje komunikacije. Malo se susrećemo, malo razgovaramo, ne sarađujemo. To je jedan od segmenata koje namjeravam unaprijediti.

Na koji način?

- Imamo želju da odnose malo relaksiramo, a imamo i pokazatelje da institucije RS isto to žele. Ne zaboravljam misiju zbližavanja u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Katoličkom crkvom. To je veoma važno. Pogotovo u sredinama kakve su Sarajevo, Banja Luka ili Mostar. Ima izreka jednog njemačkog teologa: “Nema mira među narodima bez mira među religijama, a nema mira među religijama bez dijaloga među religijama.” Optimista sam, vjerujem da ćemo sigurnim koracima dijaloga graditi bolje odnose, sa mnogo razumijevanja i saradnje. Sve se može dijalogom riješiti.

Bolje stanje

Razgovaramo uoči općih izbora u BiH. Kakva su Vaša očekivanja, a kakva ljudi koje svakodnevno srećete?

- Različiti su pristupi. Jedni kažu da ne očekuju ništa. Ja mislim da treba očekivati. Nešto bolje uvijek treba očekivati. Prije svega, treba izaći na izbore i glasati, to je obaveza po Božijim i ljudskim zakonima. Očekujem poboljšanje. Nemam predrasuda u pogledu toga ko bi bio na vlasti, jer smatram da će zastupati interese institucije koju predstavlja, a ja ću raditi svoj posao. Odgovornost je na svima. Uključujući i medije. Od nas se u RS veoma često očekuje da, kada dajemo izjave, to bude povodom nekog nemilog dešavanja na nacionalnom planu.

Na šta konkretno mislite?

- Bude pojedinačan slučaj da neko ko možda nije ni dobrog zdravstvenog stanja nešto prouzrokuje, što nema veze s nacionalnim predznakom. O tome se radi. A ima i ohrabrujućih informacija, vjerujte mi, koje se jednako trebaju poslati odavde. U tom smislu, mislim da svi, uključujući i medije, sada trebamo učestvovati u promjeni svijesti o stanju u kojem živimo i sagledavanju okolnosti iz više uglova. Normalno se može živjeti u Banjoj Luci, baš isto kao i u Sarajevu.

Naveli ste nedostatak komunikacije kao jedan od problema u BiH. Na kome je odgovornost? Šta je to što smatrate da je još potrebno unaprijediti kako bi građani bolje živjeli?

- Problem je često u našim predstavama i našoj svijesti, kada previše pažnje posvećujemo svemu što nas koči, a manje se bavimo stvarima koje mogu dobro donijeti svima. Krize su, imali smo poplave i trebamo se baviti ekonomskim pitanjima, vidjeti kako pomoći ljudima da žive od svog rada i ne napuštaju zemlju. Kada jedan džematlija u Bosanskoj Gradišci ode iz zemlje, to ja osjetim, ali osjete i taj grad i ovaj entitet i država.

Za ljeto naredne godine najavljeno je otvaranje Ferhadije u Banjoj Luci. Kako se osjećate tim povodom?

- To će biti poseban događaj, za mene lično, ali i za Banju Luku, čiji je simbol, kao i cijele zemlje. Nakon toliko vremena, ima tu i simbolike. Mnogi Banjalučani muslimani, ali i pravoslavci, dali su svoj doprinos, čak su se upisali kao dobrotvori dajući novčana sredstva da se pomogne gradnja. Znam da će usrećiti mnoge ljude što će Ferhadija zablistati svojim sjajem. Ispunjavamo uslove i da se nađe pod zaštitom UNESCO-a, što ona do sada, ipak, nije bila.

Zamaramo se pričama, a možemo sagraditi put, kuću, zaposliti ljude...

- U predizborno vrijeme posebno se aktuelizuje priča da se RS kao entitet treba ukinuti, ili iz RS da se država treba ukinuti. Moje je mišljenje da se time uopće ne treba baviti sada. Zamaramo se, a možemo sagraditi put, kuću, zaposliti ljude... Ima izreka jednog islamskog učenjaka: “Sarađujmo na onim pitanjima u kojima postoji saglasnost, a ostavimo ona oko kojih se mimoilazimo.” Nama to i stranci preporučuju. Najveća je odgovornost na političarima, ali, podvlačim, uloga svih drugih itekako je značajna – kaže ef. Kozlić.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.