BIH

Oblak: Džeko je golgeter koji mora više trčati, sada se samo "parkira" u kazneni prostor i broji lovu

Najbolji igrač Slovenije svih vremena za "Dnevni avaz"

A. SOKOLOVIĆ

17.10.2014

- Zovete iz Sarajeva, iz "Dnevnog avaza"!? Upravo s prijateljem razgovaram o tom najljepšem tornju u regionu, "Avaz Twist Toweru", zove li se tako? Moram doći i vidjeti to prekrasno zdanje. Baš me zanima da li izgleda kao na slikama koje sam upravo vidio na internetu.

Tim riječima nas je dočekao Branko Oblak, bivša nogometna zvijezda Olimpije, Hajduka, Šalkea i Bajerna i najbolji igrač Slovenije svih vremena, kada smo mu rekli da ga zovemo iz "Dnevnog avaza" i ima li vremena za razgovor.

Sjajni Maribor

- Upravo sjedim s prijateljima iz cijelog regiona. Ima nas iz Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije i, naravno, razgovaramo o mnogim temama. Malo pričamo o nogometu, prošlim vremenima, a i ovim sadašnjim. Tako smo se dotakli i "Avaza" i "Avaz Twist Towera" - pojasnio je Oblak.

U posljednje vrijeme nema Vas mnogo u medijima, daleko ste od nogometa, trenerske i selektorske klupe?

- Trenutno sam izvan svih dešavanja. Pravim nogomet, ali nisam aktivan kao selektor ili trener. Nakon što sam napustio klupu Slovenije, uzeo sam pauzu. Želio sam se odmoriti. Istina, pauza je malo duža, ali mi je lijepo i ovako.

Kakav se danas nogomet igra u Sloveniji, Maribor je hit lige prvaka?

- Mi u Sloveniji trenutno ne znamo ko je predsjednik države, ali svako zna za nastupe Maribora u Ligi prvaka. Maribor je trenutno hit, igraju sjajno i to je najbolja promocija države. Mariborčani su, uz Dinamo, jedini iz regiona napravili uspjeh. S tim što Zdravka Mamića ne vole baš svi, pa ni njegovi Hrvati. A u Sloveniji svi navijaju za Maribor i njihov uspjeh u Ligi prvaka.

Pratite li igre Šalkea i Bajerna, za koje ste svojevremeno odigrali više od 150 utakmica?

- Naravno da pratim. Bajern je odličan, najbolji u Evropi. Šalke je postigao uspjeh prošle godine. Ove im nešto slabije ide, ali se nadam da će ih krenuti po dolasku Italijana Roberta Di Matea.

oblak-18

Oblak iz vremena kada je igrao za Bajern

Završen je oktobarski krug kvalifikacija za Euro. Koje su reprezentacije iz regiona napravile najbolje rezultate?

- Prema mom mišljenju, Hrvatska i, donekle, Slovenija. Hrvatska će se sigurno plasirati na Euro u Francusku. Nešto manje šanse u odnosu na njih imaju Slovenija i Crna Gora, dok najmanje šanse dajem BiH, Srbiji i Makedoniji.

Šta se dešava sa svjetskim prvakom Njemačkom i Holandijom, koja je u Brazilu zauzela treće mjesto na Mundijalu?

- Njemačka trenutno igra najbolji nogomet na svijetu, ali nemaju rezultat. Irska im je otkinula dva boda u sudijskom vremenu. Trenutno su četvrti, ali se ne bojim za njih, plasirat će se oni na Evropsko prvenstvo. Isto mislim i za Holandiju i pored poraza od Islanda. Valjda će se još neko iz regiona osim Hrvatske plasirati u Francusku.

Kada ste spomenuli region, smatrate li da bi regionalna liga bila spas za klubove iz BiH, Slovenije, Srbije...

- Naravno da bi bila! Posebno za klubove koji su dobri u svojim državama, poput Sarajeva, Želje, Zvezde, Hajduka..., koji imaju rezultate, ali se ne mogu plasirati u grupne faze u evropskim takmičenjima. Ranijih godina bilo je takvih ideja, ali su propadale. Sada to opet treba pokrenuti. I vi, novinari, morate to podržati.

Jeste li imali priliku gledati Sarajevo, Željezničar, Velež..., prisjetiti se vremena kada je liga bivše Jugoslavije bila jedna od najjačih u Evropi?

- Kada se prisjetim nekog kluba iz BiH, onda mi naumpadne pokojni Asim Ferhatović. U sjećanju mi je jedna scena s početka moje karijere, sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada je Ferhatović izvodio slobodan udarac. Nakon njegovog šuta lopta je završila preko gola, ali je zato njegova kopačka ostala u mreži. Sve to, jer nije vezao kopačke, a imao je strašan šut.

Kojeg igrača iz BiH od ovih sadašnjih generacija najviše pamtite?

- Za mene je Miralem Pjanić trenutno najbolji vezni igrač u Evropi. Kada on igra, onda su i BiH i Roma bliži pobjedi. Vrhunski je tehničar, sjajno kontrolira loptu. Jedina mu je mana da malo daje golova. Kao kreativac i univerzalac mora više tresti mreže.

Malo trke

Zato imamo Edina Džeku, jednog od najboljih golgetera Evrope.

- Džeko je, također, sjajan igrač. On mi je najbolji bio one četiri sezone kada je nosio dres njemačkog Volfsburga. Cijepao je protivničke mreže na svakoj utakmici. Sada to u Mančester sitiju čini daleko manje. Znate li zašto? Zato što se samo "parkira" u kazneni prostor i broji lovu koju je zaradio od dolaska u Englesku. Vrlo malo trči. Mora više, to me malo ljuti.

Kada možemo očekivati Vašu posjetu Sarajevu?

- Uskoro. Gledat ću da to bude do kraja ove godine. Moram se uvjeriti da li je taj neboder zaista tako perfektno izgleda. Svašta su mi o njemu lijepog kazali - rekao je Oblak.

Mesi, Kosta...

Ko je trenutno najbolji igrač svijeta?

- Kod mnogih se "lome koplja" oko Mesija (Messi) i Nejmara (Neimar), ali meni se dopada jedan treći igrač. Onaj "mali" iz Čelzija, Dijego Kosta (Diego Costa). Meni se on dopada i fenomenalan je igrač. Pravi golgeter - kaže Oblak.

Knjiga o Oblaku

Prije dvije godine bh. menadžer Nusret Jašari pomogao je Branku Oblaku da objavi knjigu. Na više od 430 stranica s puno detalja opisana je sportske karijera najboljeg slovenskog nogometaša svih vremena.

- Da nisam bio prisiljen izdati knjigu, nikada ne bi bila napisana. Probao sam s nekoliko autora, ali samo je Ivo Gajič znao moje misli i riječi i istinski ih prenijeti na papir - rekao je Oblak, koji je u knjizi objavio i anegdote iz svoje sjajne karijere.

Iz lične karte

Branko Brane Oblak (67) jedan je od najboljih veznih igrača Jugoslavije nakon Drugog svjetskog rata. Počeo je igrati nogomet 1963. u omladinskom sastavu ljubljanske Olimpije. U dresu "Zmajčeka" odigrao je 300 utakmica.

Nakon toga odlazi u redove splitskog Hajduka, a kasnije u njemačku Bundesligu, gdje bilježi 150 utakmica braneći boje Šalkea i slavnog Bajerna.

U reprezentaciji tadašnje Jugoslavije debitirao je 1970. u Bukureštu, a dolaskom Vujadina Boškova ustalio se među najboljih 11 igrača. Sredinom 2004. naslijedio je Bojana Prašnikara na mjestu selektora reprezentacije Slovenije.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.