BIH

INTERVJU Elvedin Begić: Niko neće stati na put našeg uspjeha

Predsjednik Nogometnog saveza BiH

M. TANOVIĆ

27.10.2014

- Vojnik koji ne želi biti general nije dobar vojnik.

Ovim riječima je prije nekoliko godina Elvedin Begić odgovorio na pitanje ima li želju postati prvi predsjednik novog Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, nakon što je Komitet za normalizaciju, čiji je on bio potpredsjednik i desna ruka Ivice Osima, izveo našu kuću nogometa iz najmračnijeg perioda u njenoj historiji.  

No, posao nije bio gotov. Štaviše, tek je bio počeo. Begić je bio svjestan da, kao general, mora proći još mnogo više bojnih polja nego kao vojnik, dok se NSBiH ne riješi repova prošlosti i ne izraste u respektabilnu organizaciju.

To šta se u međuvremenu dešavalo, dobro se zna. NSBiH je iskoračio iz ekonomske dubioze, došli su sponzori, Savez je stao na noge, a UEFA i FIFA su u njemu prepoznali organizaciju kakvu žele u svojoj globalnoj fudbalskoj porodici, dok je reprezentacija zabilježila historijski uspjeh i otišla na Svjetsko prvenstvo... Ali borba nikada nije prestala. Štaviše. Nakon poraza od Kipra diglo se mnogo prašine i novih problema, što je bila savršena podloga da se ka vodstvu NSBiH lansiraju mnogobrojne optužbe koje ga, uprkos svemu što se dešavalo u posljednje tri godine, pokušavaju staviti u isti koš s njihovim prethodnicima.

Cijeli tekst možete pročitati u današnjem printanom izdanju "Dnevnog avaza"

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.