BIH

Marija Karan: U Americi kad neko nije talentiran za posao, on ga ostavi, a kod nas je obrnuto

U razgovoru sa poznatom glumicom

Redakcija

27.10.2014

Beogradska glumica Marija Karan(32), prije nekoliko mjeseci se udala za Joela Lubina, holivudskog producenta i agenta koji zastupa neke od najvećih filmskih zvijezda. O vjenčanju na Kalemegdanu, kojem je, između ostalih, prisustvovao i holivudski glumac Ralph Fiennes, govoreno je mjesecima. Sve je zanimalo, i novine i kuloare, koga je jedna od najljepših žena ovih prostora izabrala za životnog saputnika. Marija je potom svoj porodični život nastavila u Los Angelesu, gdje uspješno gradi i glumačku karijeru.

Malo kome je, uistinu, s ovih prostora pošlo za rukom, a njoj to jeste, da do svoje tridesete godine igra s imenima kao što su Kojo, Diklić, Hoppkins, Van Damm...

Mirovala nije ni tokom proteklih mjeseci u Americi?

- Uradila sam jedan film o kome još ne mogu puno da otkrijem. Snimala sam ga u Ostinu u Teksasu i mogu da kažem da je to jedno od dragocjenijih iskustava u mom životu - kaže zagonetno Karan.

Ono o čemu mi, na ovim prostorima volimo pričati jeste nepotizam - kod nas se praktično sve što je dobro dobiva preko štele. Hajmo ovu temu iz državnih institucija premjestiti u glumačke krugove, Vi ste na mjestu događaja i znate kako stvari stoje. Naprimjer, poznato je da roditelji Gwyneth Paltrow pripadaju krugu koji se zove "Hollywood royalty", ne treba zaboraviti ni backgrounds Drew Barrymore, Kate Hudson kao i Georgea Clooneyja. Postoji li nepotizam u Hollywoodu kada je riječ o dobivanju uloga. Ako da, kako se provodi, javno ili pažljivo u rukavicama?

- I sami ste upotrijebili izraz „royalty", a zna se da, kada neko pripada dobroj porodici, on sigurno neće ići nekim okolnim putem ili stranputicom. Tako je kod nas, a i kod njih. Mada, kod njih, ako neko nije dobar u tome što radi ili želi da radi, neće se dugo zadržati u tom poslu, dok je kod nas često obrnuto.

Sama nemam „royalty" korijene pa mogu da kažem da mi je odlično i bez toga, i da mi neko drugi ko možda ima takve veze, nije oduzeo ništa od moje karijere.

U Americi, odnosno LA-u, Vi pripadate tipu pravih mediteranskih ljepotica. Kako Vam polazi za rukom da toliko dugo odolijevate tom losangeleskom trendu, praktično istih, plavokosih, operisanih žena? Da li je ikada iko od reditelja od Vas, naprimjer, zahtijevao da skratite kosu ili promijenite njenu boju?

- Najbolje je biti različit i imati sreće da budete primijećeni i radite to što volite. Tada se možete izdvojiti i biti „brend" za sebe. Nije to lako nigdje ostvariti. Kada vas uče glumu na Akademiji, uče vas da ono što je mana pretvorite u svoju prednost i originalnost. Imati akcenat je i prednost i mana, ali mana koja se može okrenuti u vašu korist. Sofia Vergara i Penelope Kruz su dobri primjeri za to.

Prilikom posljednjeg projekta na kojem sam radila, reditelj me je nakon kastinga pitao mogu li da skratim nokte. Bilo mi je simpatično da je to primijetio i da mu je zasmetalo. Nije želio da mi mijenja frizuru i nije mi dao ni da budem našminkana. Rekao je da mu se dopada upravo to što na kastingu nisam imala šminku i da je prirodnost bila presudna za njega.

Zaboravimo blještavilo i crvene tepihe. Šta Vam je, kada je riječ o svakodnevnom životu, najljepše od Amerike?

- Los Angeles pruža mnogo mogućnosti. Onome ko je vrijedan i trudi se, zaista je samo nebo granica. Sve ono što nas uče u kući i školi, ova zemlja vam dokaže da je to i moguće. Ljudi su otvoreni i niko vas ne osuđuje. Prihvataju vas onakvima kakvi ste i niko ne sumnja u vaše želje i planove.

Postoji li neka uloga o kojoj oduvijek maštate?

- Maštam o jednoj ulozi već šest godina. Ne mogu da govorim o njoj, jer se nadam da će biti i ekranizovana. Postoje mogućnosti za to ostvarenje, a vjerujem u to da nije dobro govoriti unaprijed.

Događaj koji Vas je nagnao da pomislite kako ste rođeni pod sretnom zvijezdom?

- Za mnoge stvari koje su mi se desile u životu, i velike i male, pomislila sam da sam rođena pod srećnom zvijezdom. Pratila sam uvijek neke znakove kraj puta i slijedila svoje instikte, ali sigurno uz njen sjaj.

Je li istina da ste svog sadašnjeg supruga, zapravo, upoznali u Sarajevu?

- Istina je da je Sarajevo magičan grad i da za mene ima posebne uspomene. Ko se napije vode sa Baščaršije, ipak mu se „čuda dese".

Vaš otac je doktor, majka medicinska sestra. Je li Vam žao što danas niste, naprimjer, neki ugledni hirurg ili doktor?

- Mislim da sam odabrala profesiju gdje moja ličnost i energija mogu najbolje da se izraze. Kroz glumu mogu da ispitujem i druge pozive i ličnosti te da putujem iz prošlosti u budućnost. Svaki je posao pravi ako se voli. Šta god da izaberete, važno je da volite to što radite i da vas posao ne sputava, već da vam daje mogućnost da sebe još bolje upoznate i izgrađujete.

Jeste li saglasni s tim da je u ljubavi i ratu sve dopušteno?

- Nisam. Ali, te dvije stvari uopšte ne mogu da povežem, niti da ih poredim.

Jeste li danas zadovoljniji sobom nego što ste bili kada ste imali 20?

- Važno je da imate neku harmoniju i mir u sebi, bez obzira u kom periodu života se nalazite. Mogu da kažem da sam zadovoljna gdje sam bila tada, kao i sada. Tada sam tražila sebe i imala neke planove u životu, a sada sam zadovoljna što sam istrajala na tom putu i ostvarila mnoge od njih.

Kad čovjek pređe određenu kilometražu u životu, okrene se i vidi kakav je put iza sebe ostavio. Razmišljate li mnogo o životu, o onome što ste uradili dobro, o situacijama kada ste griješili, o onome šta ćete raditi sutra...?

- Ne osvrćem se mnogo na prošlost. Više razmišljam o budućnosti i sadašnjosti. Sve što sam do sada uradila bile su moje odluke i moja odgovornost, a svaki potez je bio važan ili poučan u mom odrastanju. Ne bih promijenila baš ništa.

Kako u Americi liječite nostalgiju za Beogradom?

- S napretkom tehnologije danas je sve lakše nego prije osam godina, kada sam otišla van zemlje. Danas postoje društvene mreže i Skajp pa sam stalno u kontaktu s Beogradom i drugim gradovima, gdje imam prijatelje.

Jeste li u posljednje vrijeme imali pozive od bh. reditelja za neke uloge?

- Nažalost, nisam mnogo upućena u to koliko se radi i šta se radi, ali sam uvijek raspoložena da vidim i radim s dragim kolegama iz Bosne i Hercegovine.

vencanje-marije-karan-7

Foto: (Maria i Joel: Romantično vjenčanje u Beogradu) 

- Da li sam supruga upoznala u Sarajevu? Istina je da je Sarajevo magičan grad i da za mene ima posebne uspomene. Ko se napije vode sa Baščaršije, ipak mu se „čuda dese" - kaže Karan.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.