BIH

Vehbi Kajtazi novinar koji je uzdrmao region: Veliki slučajevi EULEX-a namješteni su za mito!

Istraživač najjačeg dnevnog lista na Kosovu za "Dnevni avaz"

Sead NUMANOVIĆ

1.11.2014

Vehbi Kajtazi, novinar istraživač najjačeg dnevnog lista na Kosovu, „Koha Ditorea“, uzburkao je region, ali i strukture Evropske unije u Briselu, otkrićem korupcionaške afere u Pravnoj misiji EU na Kosovu (EULEX).

U saradnji s jednom od tužiteljica, ali i korištenjem sve brojnijih izvora, Kajtazi već danima objavljuje dramatična saznanja i dokaze o korumpiranosti nekih od čelnih ljudi EULEX-a.

Tri aktera

Tri najvažnija aktera skandala jesu još aktuelni glavni tužilac EULEX-a, zadužen za organizirani kriminal Džonatan Ratel (Jonathan), glavna tužiteljica EULEX-a Jaroslava Novotna i sudija ove misije Frančesko Flori (Francesco). Ratel je skoro četiri godine bio strani tužilac u BiH. Nakon što je neslavno okončao karijeru u našoj državi, završio je na Kosovu. Kajtazi tvrdi da je Ratel u EULEX-u pomogao svojim korumpiranim prijateljima na političkim pozicijama.

Vi već danima tresete regionalnu javnost i krugove u institucijama EU. Imate li prijetnji? Problema? Jeste li izloženi pritiscima?
 
- Trebalo mi je oko tri sedmice rada da bi list „Koha Ditore“ mogao početi s objavljivanjem istraživačke priče o korupciji u EULEX-u. Morao sam se konsultirati sa mnogim izvorima, proučiti dokumente, snimke i zakone. U tom istraživanju sastao sam se i sa zvaničnicima EULEX-a, koji su me pozvali kod njih na konsultativni susret. Ali, na tom sastanku jedna savjetnica šefa EULEX-a tražila je od mene dokumente kao uvjet da mi, kako je rekla, pomogne. To sam odbio.

Onda mi je ona rekla da je ovaj slučaj pod istragom i da, ako nešto objavimo od istrage, mogu biti krivično gonjen i protiv mene mogu podići optužnicu. Rekao sam joj da neću podleći ucjenama i da će za četiri dana istraživačka priča biti objavljena.

Potom, na dan kada prvi dio priče objavljen, prošlog ponedjeljka, išao sam se sastati s tužiteljicom Marijoim Bami (Maria Bamieh). Poslije telefonskog razgovora u kojem smo se dogovorili gdje ćemo se sastati, to mjesto odjednom je bilo prepuno policajaca EULEX-a. To je za mene bio dokaz da mene i tužiteljicu prate i prisluškuju nam telefone.
 
A ko Vam prijeti, šta sadrže te prijetnje i kako se pritisci manifestiraju?
 
- Ovo su, dakle, bili njihovi pokušaji da me zaustave. U međuvremenu, rekla mi je jedna osoba, koja je i svjedok zločina u nekim sudskim procesima na Kosovu, da je EULEX naredio da se sa mnom ne smije razgovarati, jer sam ja, kao, pod istragom zbog zastrašivanja svjedoka. Kasnije je EULEX zvanično demantirao ovakvo nešto, ali je priča o tome kružila, što ja smatram još jednim načinom da me zastraše...

Jaki dokazi

Šta su Vaša saznanja do sada, koliko je EULEX korumpiran i upetljan u kriminal i nezakonitosti na Kosovu?

- Ono što smo do sada uspjeli istražiti jesu veoma jaki i teški dokazi koji terete zvaničnike EULEX-a. Troje najviših zvaničnika, prema tim saznanjima, upleteno je u mnoge afere.
Glavna tužiteljica Jaroslava Novotna, prema tim saznanjima, imala je kontakte s osumnjičenima i njihovim posrednicima. Štaviše, saznalo se da su odluke o početku istraga išle direktno iz njenog ureda u ruke osumnjičenih.

Bivši predsjednik Skupštine sudija EULEX-a Frančesko Flori desetak puta se sastao s raznim posrednicima s kojima je razgovarao o nekoliko slučajeva organiziranog kriminala, ubistava i korupcije. Dva slučaja ticala su se visokih državnih političara, ministara. Šef Ureda specijalnog tužioca na Kosovu Džonatan Ratel utjecao je da slučajevi protiv osumnjičenih za organizirani kriminal budu zatvoreni. Dakle, iz svega ovoga proizlazi da su veliki slučajevi namješteni od EULEX-a u razmjenu za mito i razna druga primanja. Dakle, sve ovo pokazuje veoma visok nivo političkih intervencija u sudske istrage i procese.
 
Kako gledate na reakcije iz Brisela i nekih država članica EU nakon što ste počeli s objavljivanjem priča o korupciji u EULEX-u?
 

- Nezvanične reakcije pokazuju da postoji veoma velika zabrinutost da najveća misija EU ne samo da je bila neuspješna u borbi protiv kriminala i korupcije nego da je postala dio kriminala i korupcije! Oni misle da se ova situacija mora promijeniti i da se ne može nastaviti ovaj kurs. Zvanično, ipak, nastavljaju pokušaje da se minimizira ovaj skandal. Ima čak pokušaja da tužiteljica Bami bude proglašena ludom i da mene kao novinara proglase lažovom!

Kriminal neće moći sakriti

Bojite li se da će saznanja koja objavljujete, na kraju, biti zataškana i da bi mogle stradati samo neke sitne ribe, ili vjerujete da ćete istinu istjerati do kraja?
 
- Ja vjerujem da se korupcija i kriminal unutar EULEX-a ne mogu sakriti. Oni moraju učiniti korjenite promjene u ovoj misiji, ili se ona mora povući s Kosova. Nama ne trebaju strani korumpirani zvaničnici, imamo već dovoljno naših!
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.