BIH

Milan Tegeltija: "Kriminal bijelog ovratnika" iza sebe ima čitav sistem

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH

Vanja STEVANOVIĆ

1.11.2014

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Milan Tegeltija u intervjuu za „Dnevni avaz“ govori o mnogim aktuelnim pitanjima koja su proteklih dana Tužilaštvo i Sud BiH stavila u centar medijske pažnje. Tegeltija najavljuje da će u fokusu njegovog četverogodišnjeg mandata biti „kriminal bijelog ovratnika“, što je, prema definiciji, izraz koji u najširem smislu označava krivična djela koja su specifična za osobe koje pripadaju višim slojevima društva, a to su u pravilu djela finansijskog kriminala poput prevara, podmićivanja, pronevjera, falsificiranja, utaja poreza...

Loša praksa

„Kriminal bijelog ovratnika“ se često od ostalih vrsta kriminala razlikuje po tome što obično ne izaziva veliku pažnju javnosti, ali ni policijskih, odnosno pravosudnih organa države. Razlozi za to su u činjenici da su počinioci tih djela obično ne samo dobro situirani nego i povezani s vodećim predstavnicima vlasti, odnosno vrhunski školovani i stručno osposobljeni da dugo kriju postojanje svojih zločina.

- „Kriminal bijelog ovratnika“ svuda je u svijetu najteži za dokazivanje, jer su po pravilu glavni akteri vrlo inteligentni i obrazovani, te iza sebe obično imaju sistem, a to je za pravosudne i policijske strukture vrlo ozbiljan i dugotrajan posao - objašnjava Tegeltija u razgovoru za naš list.

Već po preuzimanju dužnosti poručili ste da će „političari manje pričati o pravosuđu, a pravosuđe kroz procese i o tome kakva je vlast“. U kojoj je sada fazi realizacija najave i čini li Vam se da bh. javnost predugo čeka na tu vrstu konkretizacije?

- U ovom trenutku sa sigurnošću Vam tvrdim da je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala u fokusu rada VSTV-a, na to je apsolutno stavljen akcenat i dali smo punu podršku svim pravosudnim institucijama, tužilaštvima i sudovima, da uistinu pokažu angažman i ulože resurse kako bismo se fokusirali na ovu vrstu predmeta. Svjestan sam da ne možemo živjeti ni u zabludi, jer korupcija i organizovani kriminal su prisutni i u mnogo razvijenijim zemljama od Bosne i Hercegovine, ali se stopa može korigovati, odnosno značajno smanjiti.

Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala u Bosni i Hercegovini je trend kojim ćemo se kretati u budućnosti, rezultate ne treba očekivati odmah, ali ih svakako treba očekivati. S druge strane, morate znati da bilo kakva borba, pa tako i ova, podrazumijeva širok front svih nadležnih institucija, ali i svih državnih institucija, koje moraju biti uključene i raditi na zajedničkom cilju o kojem govorim.

Međutim, ovih dana svjedoci smo nesvakidašnje komunikacije između Suda i Tužilaštva BiH, koji su u posljednje vrijeme izašli na javnu scenu i s međusobnim optužbama posredstvom saopćenja u kojima se baš „i ne biraju riječi“...

- Primijetim tu komunikaciju koja se odnosi na predmete, a istina, prevazilazi okvire zakona o krivičnim predmetima. Ta praksa je pogrešna, sasvim jasno. Zakon je detaljno izdefinisao kako treba da se odvija komunikacija, sve drugo je pogrešno i predstavlja lošu praksu. Smatram da bi se morali uzdržavati toga, posebno u medijima. Ove institucije, međutim, funkcionišu, ali je njihova komunikacija pogrešna.

milan-tegeltija-foto-m-dragojlovic-015

Tegeltija: Ured disciplinskog tužioca vrlo dobro radi posao
 
Hoće li i na koji način VSTV reagirati na ovu situaciju?

- Da. Mi ćemo morati na VSTV-u reagovati na tu vrstu komunikacije. Kako, to još ne znam i ne mogu da Vam kažem. Ali, na dnevnom redu ćemo raspravljati o takvom načinu komunikacije i dati određene vrste preporuke.

„Palo“ je mnogo predmeta na Sudu BiH s obrazloženjima da Tužilaštvo BiH nije dokazalo slučajeve. Takozvane krupne ribe poput onih posljednjih u slučajevima „Lijanovići“ i „Gibraltar“, čini se, brže su i spektakularnije izašle na slobodu nego što su uhapšene. Kako gledate na ove slučajeve i odnose između Suda i Tužilaštva BiH?

- Da li su „pali“ ili nisu predmeti, to ćemo tek da vidimo... Sama činjenica da je neko u pritvoru ili ne, ne znači da je kriv ili ne. Pritvor je mjera, a ne kazna, ta mjera nam omogućava uspješno vođenje postupka i tako je i treba posmatrati, jer uopšte ne pretpostavlja krivicu ili nevinost. Ne mogu konkretno komentarisati nijedan predmet, ali to važi za predmet koji spominjete kao i za svaki drugi.

Zaštita integriteta

Postoje medijske informacije da će glavni državni tužilac Goran Salihović uskoro biti smijenjen, navodno, zbog toga što mu je „palo“ 70 posto predmeta, a sve su glasniji izvještaji o zloupotrebama u Tužilaštvu BiH umjesto borbe protiv kriminala. Možete li to komentirati i konkretno odgovoriti jesu li ove informacije tačne te postoji li postupak u VSTV-u koji bi mogao voditi ka smjeni Gorana Salihovića ili će, pak, kako se to plasira iz nekih izvora, Salihović biti „unaprijeđen“ da bi, ustvari, bio sklonjen?

- To su apsolutne špekulacije. Prije svega, ne vidim nijedan postupak za koji znam, a koji se vodi protiv njega, da bi doveo do toga. Zatim, ne može se niko smjenjivati tek tako i obrnuto, već može biti razriješen zbog disciplinskog postupka, jer od toga niko nije imun. Ali, u ovom trenutku ne postoje pretpostavke za tako nešto. Špekulacije uvijek štete, posebno te vrste, zbog generalne percepcije javnosti, ali svjestan sam da ih ne možemo izbjeći. Mi se držimo principa, nas interesuje čuvanje i zaštita integriteta sistema, nijednog tužioca i sudije pojedinačno dakle, već sistema.

Koliko ste zadovoljni radom Ureda disciplinskog tužioca pri VSTV-u? Treba li eventualno u tom segmentu nešto mijenjati?

- Ništa se neće mijenjati, jer ne postoji potreba za tim. Generalno, Ured kao nezavisni organ zaista funkcioniše, vrlo dobro radi posao, taj način rada koriste čak i međunarodne organizacije, koje prenose iskustva iz BiH u tom segmentu.

Šta nam možete detaljnije otkriti u vezi s istragom koju Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH vodi o navodnom nezakonitom prisluškivanju u Sudu i Tužilaštvu BiH?

- Ono što mogu u ovom trenutku da kažem jeste da postoji istraga koja se vodi, a riječ je o događaju. Ishod istrage će pokazati da li je bilo prisluškivanja ili ne i u skladu s tim ćemo se dalje odrediti.

Pozivam građane da prijave one koji ruše nezavisnost pravosuđa

Kakvim ocjenjujete stanje poštivanja i provođenja zakona unutar pravosudnih struktura? Sve se glasnije ističu primjeri političkih veza sudija i tužilaca sa strankama i stranačkim čelnicima, a javnost sve više traži da se pravosuđe „očisti“ od neprofesionalnih, korumpiranih i radnika koji su u službi politike. Slažete li se s tim ocjenama i hoće li, kada i kako, eventualno, doći do tog „čišćenja“?

- To spada u domen špekulacije. Ako postoje saznanja, a zatim i dokazi, da neko svojim političkim poznanstvima ruši nezavisnost pravosuđa, prijavite, odnosno pozivam sve građane da prijave, pa da to i utvrdimo. Bez toga, imamo paušalne ocjene, a paušalne ocjene ne mogu komentarisati. Sudstvo je po Ustavu nezavisno. Mi se držimo toga, imamo mehanizam, VSTV prije svega.

Postoje špekulacije naravno, ali ne prihvatam ih kao generalnu ocjenu. Mnogi sudovi u BiH generalno dobre rezultate ostvaruju, u nekima činimo napore da se smanji broj neriješenih predmeta. U 2013. godini smo imali 500.000 novih nekomunalnih predmeta.  Ukupan zaostatak predstavlja osmomjesečni priliv.  

Kakvu javnost ima percepciju, ne znam, ako ih uopšteno pitamo o efikasnosti, vjerovatno će reći da je neefikasno, ali ako govorimo o najkrupnijim predmetima, njih nema toliko, jednostavno je po prirodi stvari tako. Takođe, u tužilaštvima postoje predmeti koji su van istrage i mogu biti potpuna tajna, to se mora imati u vidu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.