BIH

Ferguson: Naša inicijativa osmišljena je da podrži formiranje vlasti na osnovu prioriteta građana!

Ambassador Velike Britanije u BiH

Sead NUMANOVIĆ

7.11.2014

Inicijativa Velike Britanije i Njemačke osmišljena je da okonča dugi period političke i ekonomske stagnacije u Bosni i Hercegovini i da se zemlja još jednom pokrene na svom putu prema EU. Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka na sebe su uzeli ulogu pokretača, ali mi ovo uveliko smatramo evropskom inicijativom i namjeravamo da ona postane nova osnova za jedan opći pristup, smatra ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson (Edward).

U intervjuu za „Dnevni avaz“ on je iznio neke detalje velike inicijative kojom Berlin i London namjeravaju deblokirati reformske procese u BiH.

Raniji stadiji

Je li akcent na ekonomskim ili političkim pitanjima?

- Nije to izbor tipa ili – ili. Još postoji određeni broj važnih političkih pitanja koja će se morati riješiti prije nego što BiH dobije status kandidata, uključujući i implementaciju presude „Sejdić – Finci“. Ali, ono što je drugačije u ovom pristupu jeste to da, u ranim stadijima procesa, želimo proširiti plan reformi kako bi se pojačao fokus na socioekonomska pitanja, na pravdu i na korake koji su ostvarivi i koji će poboljšati funkcionalnost i efikasnost vlade. Građani u ovoj zemlji žele stabilnu ekonomiju, više radnih mjesta i manje korupcije, i naša preporuka je da EU radi po ovom širem planu.

Prilično je ohrabrujuće da su rani pregovori o formiranju vlade uključili mnoge od ovih tema. Želimo ubrzati ove razgovore, tako da nova vlada može početi provoditi konkretne reforme.

Postoje li rok i budžet za realizaciju britansko-njemačkog plana za BiH?

- Ne. Oprezni smo u pogledu nametanja novih preduvjeta i rokova, jer smo u prošlosti vidjeli kako se oni mogu koristiti za opstruiranje pravog momenta. Na novoj je vladi da zajedno sa EU napravi mapu puta za inicijalni plan reformi. Postoje snažni poticaji za brzo djelovanje, uključujući i one u smislu osiguravanja finansijske podrške od EU i međunarodnih finansijskih institucija kao što su Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond. Naše je mišljenje da nema više vremena za gubljenje i što se prije ove reforme provedu, to bolje.

Kakva je uloga SAD u planu za BiH?
   
- SAD su, naravno, veoma važan akter u BiH i državni sekretar Džon Keri (John Kerry)  dao je svoju snažnu podršku ovoj inicijativi. Mi se radujemo uskoj saradnji s njima u radu na detaljima prijedloga i u početku implementacije.

Radna mjesta

Kakvu vlast želite vidjeti u BiH nakon izbora?

- Kao što sam ponovio više puta tokom izborne kampanje, mi nemamo preferencije. Spremni smo raditi s bilo kim ko je ozbiljan u pogledu reformi. Ono što je nama najvažnije jeste da vidimo uspostavu sposobne, široke vlade koja odražava volju birača i koja ima dovoljnu većinu da može uraditi posao.

Kada očekujete da se vlasti konstituiraju?

- Mi želimo da se vlada formira što prije. Ali, važno je da se vlada ne usmjeri samo na to ko će dobiti koju poziciju nego na praktične stvari koje namjerava uraditi. Izgleda da postoje rani znaci konsenzusa između stranaka – u pogledu radnih mjesta, pravde i rješavanja zastoja u vezi s mehanizmom koordinacije EU/BiH. Nadamo se da oni mogu biti osnova dogovora o tome kakva će se nova vlada formirati - naša je inicijativa i osmišljena da upravo to podrži.

Šta se očekuje od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke u realizaciji plana za BiH?

- MMF i Svjetska banka igrat će važnu ulogu u osiguravanju uspjeha ove inicijative. Njihovi krediti već ovise o raznim uvjetima i na taj način oni daju važan poticaj pozitivnoj promjeni. Oni su bili uključeni u razvoj „Sporazuma o rastu i zapošljavanju“ koji određuje ključne reforme koje su potrebne da se stabilizira ekonomija, poboljša poslovno okruženje i privuku strane investicije. 

Ne smanjujemo uvjete

- Da budem jasan, mi ne mijenjamo niti smanjujemo uvjete za članstvo u EU. Ovdje je u pitanju zauzimanje pragmatičnog i fleksibilnog pristupa reformama i povezivanje prioriteta s najhitnijim potrebama zemlje, kao i spremnosti da se nagradi napredak kada do njega dođe.

Uloga Srbije, Hrvatske i Turske  

- Očekujemo da Srbija i Hrvatska igraju pozitivnu ulogu i da pruže podršku. Kao najmlađa članica EU, Hrvatska ima iskustvo iz kojeg BiH može učiti. A i u vezi s Vladom Srbije, vidimo da oni razvijaju ambicioznu evropsku reformu. Turska, također, može imati ulogu u ohrabrivanju pozitivnih reformi i pravljenju kompromisa putem svojih veza.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.