BIH

Jean-Eric Paquet: Tužilaštvo BiH treba povećati svoj učinak

Visoki zvaničnik EU za "Avaz"

Amil DUČIĆ

10.11.2014

Direktor za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije Žan-Erik Pake (Jean-Eric Paquet), koji predsjedava sastancima Strukturalnog dijaloga o pravosuđu, izrazio je u intervjuu za "Dnevni avaz" žaljenje zbog tenzija u pravosuđu.

- Ove tenzije između Suda i Tužilaštva BiH koje se pojavljuju u javnosti su za žaljenje. Očekujem da ove dvije institucije, koje su, zapravo, u osnovi vrlo profesionalne, bolje sarađuju, a uvjeren sam da to i mogu. Uvjeren sam da je Državno tužilaštvo sposobno dostavljati bolje optužnice. Uvjeren sam da Sud može pomoći Tužilaštvu da to ostvari. Ja, zaista, očekujem da se ne nastave ova javna neslaganja koja su na sceni. Jer, ove institucije zapravo su na istom zadatku i dijele istu odgovornost i moraju je zajedno ispunjavati - kazao je Pake za naš list.

Doći do rezultata

Po nalogu državnog tužioca, predsjednica Suda BiH ispitana je u vezi s jednim predmetom koji je na kraju odbačen. Ima, zaista, mnogo indikacija o tome da je na sceni veliki sukob dvije najvažnije institucije u bh. pravosuđu. Kako to komentirate?

- Ono što smo diskutirali u okviru Strukturalnog dijaloga jeste da je potreban lanac vladavine prava u BiH koji dobro funkcionira. Ako toga nema, onda nema smisla govoriti o pravosuđu koje funkcionira. Trebaju nam efikasna saradnja između policije i Tužilaštva te između Tužilaštva i Suda, i tek onda može doći do rezultata - presuda i procesuiranja korupcije i organiziranog kriminala.

Ali, istovremeno, stječe se dojam da Državno tužilaštvo podiže labave optužnice, koje u konačnici padaju. Govori se o nepripremljenosti i nekompetenciji. Šta Vi mislite o tome?

- Ja nisam dio toga i ne bavim se time u stručnom smislu. Nije na meni da ocjenjujem kvalitet optužnica. Ali, ono što mogu reći jeste da se povećavaju kapaciteti i zato treba očekivati da se poveća učinak Tužilaštva. Ali, treba i Sud usmjeravati Tužilaštvo u onom obimu u kojem je to potrebno, ali ne putem javnosti. Cilj je dobiti što kvalitetnije optužnice. Diskusija ne treba ići pravcu da neko nečiji rad ne poštuje, već kako osigurati optužnice koje će rezultirati presudama.

Pravo vrijeme

Kako komentirate novu inicijativu šefova diplomatija Njemačke i Velike Britanije?

- Ova inicijativa pokrenuta je u pravo vrijeme! Imali ste upravo izbore. Očekuje se formiranje vlasti na svim nivoima. Stoga mislim da je ovo najbolji mogući moment za EU s novom visokom predstavnicom Frederikom Mogerini (Frederica Mogherini) i novim komesarom za proširenje EU Johanesom Hanom (Johannes Hahn) da potaknu dijalog sa BiH na visokom nivou, da pomognu da država krene naprijed radeći na nacionalnom planu reformi. Svakako, radit će se, prije svega, na ekonomiji, a sve na bazi „Sporazuma za rast i zapošljavanje“.

Vidjet ćemo koliko će ova inicijativa onda biti od pomoći BiH. Moramo, međutim, prvo vidjeti u kojoj su mjeri lideri i institucije u BiH spremni i voljni da se angažiraju na ovome. Mislim da novi izbori uz ovu inicijativu predstavljaju izvanrednu mogućnost za BiH.

Teško do pravih pitanja

Toliko su puta međunarodni zvaničnici izgovarali rečenicu da BiH nema efikasan mehanizam koordinacije, zbog čega nam stalno prijeti gubitak IPA pomoći. Vođeni su brojni pregovori o tome, ali ništa se nije desilo...

- To je neizostavan instrument za funkcionalnost države koji sve nivoe vlasti u BiH treba dovesti do toga da budu sposobni usaglasiti se s odlukama EU. U BiH je zbog nedostatka mehanizma koordinacije vrlo teško doći do sektorskih strategija, a nemamo ih za transport, za okoliš, za obrazovanje...

Hoćemo li i u 2015. godini izgubiti milione maraka pomoći zbog toga?

- Ja bih to posmatrao drugačije. U onom momentu kada budemo imali set sektorskih strategija, moći će se očekivati više sredstava iz IPA-e.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.