BIH

Najteže je sebi u ogledalu reći: "Volim te"

Kornelia Vidović, prvi životni trener u BiH

V. STEVANOVIĆ

7.12.2014

Kornelia Vidović (43) iz Banje Luke prvi je "Heal Your Life" - životni trener u Bosni i Hercegovini po metodi svjetski poznate Lujze Hej (Louise L. Hay), jedne od vodećih ličnosti na polju motivacije, samopomoći i ličnog razvoja.  

Kako napominje za "Dnevni avaz", svoj život iz temelja je izmijenila snagom pozitivnih misli i duhovnom izgradnjom. U to se mogu uvjeriti polaznici njenih radionica i motivacionih govora u Banjoj Luci i Sarajevu.

Dvije decenije

Magistrica filoloških nauka i profesorica njemačkog jezika te majka troje djece ostavila je posao na fakultetu u Banjoj Luci i zamijenila ga, kako kaže, učenjem o zdravijem načinu života.

- Moj životni zaokret započeo je prije dvije decenije, kada mi je dijagnosticirana vrlo ozbiljna bolest. Ljekari su mi obavezno sugerirali operaciju, ali ja to nisam prihvatila. Sjećam se da sam uzela taj nalaz na kojem se nalazila dijagnoza, istina u početnoj fazi. Gledala sam u to, ali sam odbijala osvijestiti činjenicu da sam ja bolesna - prisjeća se Kornelia.

Ipak, savjete ljekara, kako tvrdi, shvatila je na neki način vrlo ozbiljno, jer je odlučila da nešto mijenja u životu. U narednih osam mjeseci pristupila je posebnom režimu ishrane prema savjetima nutricioniste i njenog prijatelja, travara Nenada Gavrilovića s Romanije.

Pozitivne misli

- Bila je to uglavnom sirova mrkva, kao i zeleno bareno povrće i smeđa integralna riža. Uz neke dodatke ili izmjene u vrsti povrća, ali to je bila baza svih osam mjeseci. Dakle, bez mesa, šećera, masnoće, pečene hrane... - napominje Kornelia.

Osam mjeseci poslije, kako tvrdi, uvjerila se u čudo. Shvatila je da, "kada ne hranimo bolest, ona pojede samu sebe".

- Izliječila sam se. Nisam više imala oboljelih ćelija. Paralelno s ishranom, moram priznati da sam dosta čitala, posebno o motivaciji, samoiscjeljenju, pozitivnom razmišljanju. Radila sam na sebi. I zaista sam bodrila sebe - tvrdi naša sagovornica.
 
Do filozofije Lujze Hej stigla je preko Siniše Ubovića, poznatog glumca i životnog trenera iz Beograda. Na dvodnevnoj radionici koju je originalno osmislila Lujza Hej, odmah se odlučila za trenerski program i završila je obuku za "Heal Your Life" - životnog trenera.

- Iako nisam znala tačno šta me očekuje na toj radionici, osjećala sam, jednostavno, da će se desiti nešto važno u meni. Suština ovog učenja je kako izliječiti svoj život ljubavlju prema sebi, odnosno kako zavoljeti sebe. Kada uspijemo u tome, spontano se mijenja čitava struktura našeg života, jer su naše misli drugačije, kao i stav i energija. Spoznajom, a zatim oslobađanjem negativnih uvjerenja i emocija iz prošlosti, na dobrom smo putu da uspijemo u tome - pojašnjava naša sagovornica.

Vlastite mogućnosti

Iskustvo u radu s klijentima, kako napominje, pokazalo joj je da ljudi najčešće imaju krivu svijest o sebi i svojim mogućnostima.

- Sve što mislimo, afirmacija je koju upućujemo sebi. Može biti pozitivna ili negativna. Uvijek imamo mogućnost izbora, samo je pitanje hoćemo li preuzeti odgovornost za vlastiti život. U tome je suština - tvrdi ona.

Možda najteža, ali i najdjelotvornija vježba koju predlaže Lujza Hej, kako nam otkriva, prakticira se pred ogledalom.

- To je kada sami sebe gledamo u zjenice i kažemo sebi: "Volim te." Prvo je smiješno ili neugodno, ali iskušajte promjene koje se dešavaju - preporučuje Kornelia.

Potrebna podrška

- Većini klijenata potrebna je podrška u osvještavanju vlastitih mogućnosti. Svi mi najbolje znamo šta je dobro za nas, ali pod utjecajem okoline i negativnih uvjerenja koje nam ta okolina upućuje, ne živimo život prema svojim potrebama nego po šablonu - kaže Kornelia.

Ishrana danas

Porodica Vidović preferira sirovu i vegansku ishranu, ali nisu isključivi. Uglavnom koriste nerafinirane i organske proizvode. Kornelia radi i kao savjetnica za prirodnu i sirovu ishranu, završila je Školu prirodne kuhinje i Akademiju življenja u Zagrebu i Školu za sirovu hranu u Beogradu.

Kritike sebe

- Kad nas neko pita: "Voliš li sebe?", mi ćemo reći odmah: "Da." U suštini, nije baš tako. I u to se uvjerimo već odgovorom na, recimo, pitanje kritiziramo li sebe i druge. Kritike koje upućujemo, govore o našim osjećanjima i stavu o sebi, a od toga zavisi kvalitet našeg života - tvrdi Kornelia.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.