BIH

Ernst Reichel ekskluzivno za "Avaz": BiH ima priliku za novi početak

Specijalni njemački izaslanik za zapadni Balkan

Sead NUMANOVIĆ

10.12.2014

Ernst Rajhel (Reichel), specijalni njemački izaslanik za zapadni Balkan, Tursku i države Centralnoevropske trgovinske zone, u posjeti je Bosni i Hercegovini. U našu državu došao je da bi se sreo s ovdašnjim zvaničnicima, ali i prisustvovao sjednici Vijeća za provedbu mira (PIC). Za razliku od njegovih ranijih posjeta, ova je posebna i zbog inicijative Berlina i Londona kojom se želi eliminirati višegodišnji zastoj BiH na evropskom putu.

Dugi zastoj

Koje ste poruke donijeli bh. zvaničnicima, ali i predstavnicima međunarodne zajednice s kojima ste se sreli u BiH?

- Evropska unija je u procesu usvajanja novog pristupa prema BiH, kao i nove politike. Zanimalo me da vidim i osjetim kako bi ta nova politika mogla biti primljena u BiH i nailazi li ona na novu dinamiku kod ovdašnjih političara. Mi već imamo novi saziv Predsjedništva BiH i naziru se konture kako bi mogla izgledati nova vlada. Nadam se da će proces konstituiranja ove vlade ići brzo i da će se ona temeljiti na širokoj bazi. Imam dojam i da postoji konstelacija snaga koja bi mogla odblokirati stvari i riješiti neke probleme koje je u prošlosti bilo nemoguće riješiti. Bitan je novi fokus na socioekonomske probleme. Vidjet ćemo koja će koalicija biti formirana. Ali, nije na nama da se bavimo formiranjem koalicija.

Šta su Vam odgovorili sagovornici s kojima ste se do sada sreli?

- Prvo, svi su izrazili iznimno zadovoljstvo novom politikom koja se gradi u institucijama EU. Osjeća se izvjesna veća šansa u BiH. Nadam se da nećemo biti razočarani i da će naša nadanja biti ispunjena. Već sada imam osjećaj da bi se nekoliko sasvim konkretnih stvari moglo riješiti,  koje do sada nisu riješene.

Koje stvari?

- Pa, tu je mehanizam koordinacije. On bi mogao biti jedna od stvari za koju očekujemo rješenje. Ipak, taj problem još nije riješen, ali imam osjećaj da će se to desiti. Moj je dojam da, u izvjesnoj mjeri, imamo priliku za novi početak. I BiH i EU moraju uraditi sve što mogu da bi se ova potencijalno nova dinamika ojačala i maksimalno iskoristila.

Govorite i o novoj njemačko-britanskoj inicijativi. Ona je, vrlo pojednostavljeno, pristup u nekoliko koraka i za svaki uspjeh EU će dati nagradu. Za potpisane obaveze provođenja reformi, BiH će dobiti primjenu SAA. Je li tako?

- Za nas, prvi korak je potpisana obaveza opredjeljenja svih lidera stranaka da su spremni da se angažiraju na institucionalnim i socioekonomskim reformama. To su najurgentnija pitanja u ovom momentu. I u pravu ste, EU je spremna odgovoriti adekvatno na svaki korak BiH prema Uniji. Mislim da perspektiva ulaska BiH u EU postaje sve realnija. Ona nije neki daleki cilj, već nešto što je gotovo pa nadohvat ruke.

Potrebne reforme

Nije teško dobiti pisane obaveze od bh. vlasti i političara. No, šta ako potpisi ostanu mrtvo slovo na papiru?

- Pitanja sa “šta ako” uvijek su teška. Ali, ako ova inicijativa, koja je drugačija od ranije pozicije EU, ne uspije, očekujem da će se EU vratiti tradicionalnijem pristupu. To će značiti i fokusiranje na rješavanje pitanja koja su teška. Vjerujem da bi se u tom novom pristupu BiH, Unija okrenula prema institucionalnim pitanjima i tražila prvo njihovo rješavanje. Mislim da je ovo odista izuzetna prilika za BiH, ne samo zato što EU sada zauzima drugačiji pristup već i zato što, imam takav osjećaj, nešto se i u samoj BiH mijenja. Ne mogu procijeniti koliko je ova potreba za promjenama jaka, ali je ona tu i mi imamo realne šanse za uspjeh.

Stav Rusije

Prisustvujete sjednici Vijeća za provedbu mira (PIC). Pozicija Rusije i ovog puta će biti veliko pitanje. Šta očekujete, hoće li se Moskva, kao prošli put, ograditi od kompletnog kominikea ili samo njegovih dijelova?

- Koliko se može vidjeti, Rusija ovih dana pokazuje tendenciju da mnogo stvari promatra kroz prizmu geopolitičkog rivaliteta. I stoga je važno pažljivo pratiti koliko daleko Rusija ide u tom smjeru. A mi nismo zainteresirani za tu vrstu geopolitičkog rivaliteta općenito. Isto tako, nismo spremni nijemo pratiti neke “realnosti” koje se mogu vidjeti u bliskom susjedstvu Rusije, da se dešavaju i ovdje. Stvarno ne znam šta će u konačnici biti ruska pozicija na PIC-u. Ipak, mi to sve vrlo pažljivo pratimo.

A mi sve pažljivije pratimo izjave koje daje kancelarka  Merkel u vezi s ulogom Rusije na Balkanu...

- Kako sam i rekao, došlo je do evolucije međunarodnog konteksta. I mi imamo ozbiljne razlike u mišljenjima s Rusijom o Ukrajini. Šta to znači za cijeli sistem koji se temelji na pravu i pravilima. Ili ćemo se voditi interesnim sferama gdje države ne mogu svojevoljno odlučiti koji će put slijediti. U slučaju Ukrajine, posebno. Došlo je do nekih promjena, i mi s Rusijom, naravno, imamo razgovore i kada se radi o zapadnom Balkanu.
A vidjeli ste i nedavnu posjetu predsjednika Putina Beogradu, kao i odluku koja je donesena u slučaju projekta „Južni tok“. Dakle, svjedočimo nekim aktivnostima.

Bitno je provoditi reforme

- U optimističnom scenariju, ako imamo vlade formirane vrlo brzo i vlasti spremne da izvršavaju preuzete obaveze, ako se stranački lideri pisano obavežu i potpišu dogovor o reformama nakon božićnih praznika, EU će vrlo brzo, nakon toga, odgovoriti tako što će SAA stupiti na snagu. Onda stupa nova faza u kojoj će dublje i teže reforme biti potrebno provoditi. Ali će i tada EU nastaviti sa svojom praksom nagrađivanja provedenih reformi - kaže Rajhel.

Dodika cijenimo po djelima

U BiH imamo predsjednika entiteta RS koji je snažni pristaša Putina i njegove politike. Kako takvo ponašanje izgleda u odnosima Berlina prema njemu?

- Mi svoje mišljenje o predsjedniku Dodiku donosimo na osnovu onoga što govori i radi. I mi očekujemo da on podrži korake koji cijelu državu BiH nose naprijed, a ne samo RS. I da svi u BiH, zajedno, imaju koristi od tih napredaka. Smatramo i da je socioekonomska oblast mjesto gdje svi uz BiH imaju iste interese i ciljeve.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.