BIH

Sudbina BiH može biti samo evropska!

INTERVJU Francuska ambasadorica u BiH Kler Bodoni

Razgovarao: Amil DUČIĆ

14.12.2014

Francuska ambasadorica u BiH Kler Bodoni (Claire Bodonyi), koja je nedavno stupila na tu dužnost, poručila je u intervjuu za „Avaz" da BiH mora ići u ekonomsku obnovu. Kao prve korake navela je nužnu reformu administracije, budžetske uštede, borbu protiv korupcije i pojednostavljivanje procedura.

Govoreći o korupciji, istakla je da mjesto koje na indeksu organizacije „Transparency International“ BiH zauzima „nije zadovoljavajuće za zemlju koja se nalazi u srcu Evrope".

Nameće se, kaže, nužna promjena mentaliteta u bh. društvu, kao što je svojevremeno bio slučaj u mnogim drugim evropskim zemljama.

Korist zemlje

- BiH se treba veoma potruditi za svoju ekonomiju. EU je podržava u tom pravcu. Kao ambasadorica Francuske, moja je uloga i da povećam trgovinsku razmjenu sa BiH. Ta ekonomska saradnja, naravno, otvara radna mjesta i treba je povećati u korist obje naše ekonomije. Pojednostavljivanje administracije i ublažavanje ograničenja sigurno su potrebni za veće privlačenje francuskih investitora - kazala je Bodoni za „Avaz.

Šta, prema Vašem mišljenju, znači novi pristup EU evropskom putu BiH koji se oslanja na inicijativu Njemačke i Velike Britanije?

- Ova inicijativa sada je evropska i omogućava obnavljanje procesa evropskog približavanja vaše zemlje. Došli smo, dakle, do nove mape puta zato što vlasti BiH nisu realizirale ranije prijedloge EU. Ne radi se o dodavanju uvjeta, nego o izmjeni redoslijeda radi prevazilaženja sadašnjih blokada.

Ali, političari koji su upravo izabrani u BiH trebaju uraditi posao kako bi BiH dobila status kandidata za EU. Dakle, sve zavisi od njihovog političkog angažmana na tom putu. BiH ne može sve čekati od EU i njenih država članica, nego sama mora uzeti sudbinu u svoje ruke, kao što su učinili svi narodi evropskih država koji su osnovali EU ili joj se priključili.

Smatramo da je sudbina Balkana i BiH evropska. Ona može biti samo evropska.

Izabrane vođe

Kako Vi gledate na procese formiranja vlasti?

- Prije svega, s obzirom na to da spominjete eventualnu skeptičnost bh. javnosti, moramo naglasiti da su bh. birači izabrali svoje vođe suvereno dajući svoj glas. Nije na meni da komentiram glasanje bh. stanovništva i radit ću s predstavnicima koje su izabrali Bosanci i Hercegovci.

Ž5 = Poučena iskustvom, bh. javnost skeptična je da će se stvari zbog političkih nesuglasica, koje se već sada pokazuju, pokrenuti s mrtve tačke?

- Uistinu, treba prevazići političke nesuglasice kako bi se što je prije moguće konstituirali Vijeće ministara BiH i stabilna parlamentarna većina. Dodala bih da mora postojati, u interesu BiH, istinska volja bh. političkih vođa da zajednički rade, sa EU i s našom zemljom kao jednim od njenih osnivača, na teškim pitanjima kako bi se došlo do rezultata koje očekuju stanovnici ove zemlje. Izabrane vođe imaju ogroman zadatak. Naravno, mislim na socioekonomsku situaciju, obrazovni sistem, poljoprivredu, zdravstvenu zaštitu i na unapređivanje institucija u zemlji.

Jasan stav Francuske

Kakav je stav francuske vlade kada je riječ geostrateškom položaju BiH te evropskom putu? Ovo Vas pitam i zbog očitovanja Njemačke u vezi s pretenzijama Rusije da zadrži glavnu riječ na Balkanu.

- Francuska je jasno afirmirala svoj stav o BiH i njenom geostrateškom položaju u Evropi od stjecanja nezavisnosti vaše zemlje. Francuska je bila prva zemlja koja je otvorila ambasadu u BiH, već u januaru 1993. Naše političko, diplomatsko i vojno učešće za vrijeme rata bilo je veoma snažno, a podsjetila bih da su 84 vojnika poginula tokom operacija. Predsjednik Fransoa Oland (Francois Hollande) podsjetio je na Brdu u julu 2013. na obaveze preuzete u Solunu i Zagrebu. Kazao je da je budućnost svih zemalja zapadnog Balkana priključenje EU.

U maju 2013. primio je sva tri člana Predsjedništva BiH u Jelisejskoj palači. Na koncu,  Francuska je, zajedno s Ljubljanom i Briselom, inicirala organizaciju donatorske konferencije nakon strašnih poplava na početku tog mjeseca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.