BIH

EKSKLUZIVNO Rundek: Novi album zvat će se "Mostovi"

Kultni muzičar otkriva za "Dnevni avaz"

Razgovarala: Larisa SARAJLIĆ-RAMOVIĆ

14.12.2014

Izuzetno dobro raspoloženog Darka Rundeka (58) u četvrtak poslije podne zatekli smo na Braču. Prethodno smo ga pokušali dobiti na njegov francuski telefonski broj, ali kako nam je objasnio, trenutno Braču daje prednost ispred metropole svjetlosti Pariza.

Kultna ličnost ovih prostora, velikan muzičkog izražaja, čovjek koji već 35 godina istovremeno ledi i prži na sceni, na hrvatskom otoku sa svojim "Cargo Triom", koji, uz njega, čine violinistkinja Izabel i multiinstrumentalista Dušan Duco Vranić, priprema novi album. Naziv albuma otkrio je u intervjuu za "Dnevni avaz", kao i šta se iza njega krije.

Ipak, počeli smo od fantastičnog koncerta koji je "Rundek Cargo Trio" održao proteklog vikenda u Zenici.

- Nisam očekivao takav koncert. Ustvari, nisam ni znao šta očekujem, ali da će koncert biti rasprodan sedmicu ranije ili čak i više, to je za mene bilo vrlo ugodno iznenađenje - rekao je Rundek.

Sjajni domaćini

Po čemu ćete najviše pamtiti zenički nastup?

- Po prvom dijelu, kada se sve divno čulo, super zvuk. Uživao sam svirati. I pamtit ću saradnju s "Bel Canteom". To su, stvarno, sjajni momci, bili su sjajni domaćini. Baš mi je drago da sam ih sreo.

Otkud to da sam Vas pronašla u Hrvatskoj?

- Sada sam sve više u Hrvatskoj, jer "Rundek Cargo Trio" snima novi album na Braču tako da sam, zapravo, najviše na Braču. Tamo sam i dok se snima i, kad snimanje prođe, onda ću se baviti miksanjem, editiranjem...

Dakle, album je razlog, a mislila sam da ste, nakon više od 20 godina, možda odlučili promijeniti adresu stanovanja.

- Polagano sam sve više na Braču. Sljedećih godina ću biti i više na Braču nego u Parizu.

Vuče Vas nazad, kući, ili...?

- Na Braču mi je sada ugodnije. Nekako mi je čisto, mirno, fino, dobar mi je zrak. Vrt, masline... Ono, starački.

Izazovi muzike

Dobro, imate 58 godina, ali kao što reče jedan moj sagovornik: "Poznajem starce od 30 i mladiće od 60 godina." Vjerovatno se ni Vi ne osjećate starački.

- Ma, ne. Samo kažem da mi je na Braču sada najugodnije.

Kada se može očekivati novi album "Rundek Cargo Trija"?

- Negdje do kraja marta naredne godine.

Čemu se ovog puta publika može nadati?

- Album će se zvati, izgleda da se to već odlučilo, "Mostovi". Postoji pjesma koja se zove "Mostovi", a kada je budete čuli, bit će vam jasnije zašto se tako zove cijeli album. Uglavnom, radi se o uspostavljanju nekih tajnih veza između ljudi. To su ti mostovi. Na njemu će biti dvanaest pjesama.

Ovog puta smo se malo počeli igrati i s elektronikom... Bit će to novi zvuk. Proširili smo polje zvuka u odnosu na album "Plavi avion".

Jeste li Vi u svom životu imali nekih tajnih veza?

- Mislite na ljubavnice?

Kako god hoćete, ljubavnice ili nešto drugo.

- Postoje među ljudima tajne veze na raznim nivoima. Postoji jedan suptilni nivo, na kojem se nekako ujedinjujemo. I kada se na tom nivou sretnemo, nekako smo radosni i o tom se nivou tu radi.

Spomenuli ste da "Mostovi" donose novi zvuk "Rundek Cargo Trija".

- Svaki novi album nosi nove izazove i, naravno, tome i služi. Uvijek je u muzici mnogo toga što je neotkriveno, što čovjek još nije istražio... Naravno, ne samo u zvuku. To su nove pjesme, koje se bave novim, ali i starim temama na drugi način.

Kada Vas ponovo možemo očekivati u BiH?

- Sve čeka da taj album bude gotov. Kada stvarno budemo stigli do miksa, tada ćemo lagano početi organizaciju koncerata, koji će početi od početka aprila pa će turneja trajati do ljeta. Nadam se da će obuhvatiti sve veće gradove bivše Jugoslavije.

Znači, i Sarajevo se ubraja u to. Posljednji ili pretposljednji put kada ste bili u Sarajevu, na ulicama su se odvijale demonstracije nezadovoljnih građana. Vi ste tada dali i podršku demonstrantima.

- Da. Kada sam bodrio proteste u Bosni, to je bilo protiv politike kao mehanizma uopće.

Obično muzičari Novu godinu doživljavaju kao priliku za zaradu visokog honorara. Hoćete li Vi svirati ili ćete u svom intimnom okruženju dočekati 2015?

- Bit ću s familijom. Da mi baš neko da neke pare, koje mi sigurno ne može dati, možda bih se i dao gnjaviti. Čovjek je bogat kada ima onoliko koliko mu treba. Ja nemam baš toliko mnogo novca, ali imam dovoljno da ne moram baš za Novu godinu svirati.

Znači li za Vas Nova godina neki novi početak ili, jednostavno, ne dijelite život na etape po kalendarskim godinama?

- Ne dijelim. To me zanima čisto kao dešavanje jednog novog ciklusa. Ciklusi su u prirodi, već dugo nisam pravio neku novogodišnju odluku.

Šest sati

Vjerovatno je Vaša odluka da uživate i da budete zdravi, što je važno ljudima kada već dosegnu izvjesnu zrelost.

- Ja se nadam. Čovjek snuje, Bog određuje. Bit će onako kako će biti.

Radite mnogo i za film, pozorište, radio...

- Bilo je zanimljivih stvari u posljednje vrijeme. "Rundek Cargo Trio" radio je muziku za predstavu "Don Juan" Bitef teatra, radio sam u Zagrebu i muziku za monodramu "Živit je čudo"... To je ono što smo posljednjih mjeseci radili u pozorištu.

Mnogo toga ste komponirali od "Haustora" preko "Rundek Cargo Orkestra", "Cargo Trija" do teatra i filma. Imate li neki podatak o tome koliko muzike imate?

- Tu minutažu ne bih mogao izmjeriti. Ali, toga je mnogo, kada se to zbroji, sada bubam, ima barem šest sati muzike.

Hvala Vam i vidimo se na proljeće, kad "Mostovi" izađu. Taj most između BiH i Vas je čvrst.

- Tako je, baš se veselim. To su ti mostovi.

Bura u čaši vode

Sada, kada ste u Hrvatskoj, pratite li aktuelna politička dešavanja? U Hrvatskoj je u jeku predizborna kampanja za predsjednika, zanima li Vas to?

- Ne. Devedeset posto tih aktuelnih dešavanja je bura u čaši vode. Da li će Meho ili Peho... to je meni sve vrlo slično i ne vjerujem više u politiku. Osim toga, i ta politika je pomiješana sa šou biznisom, sa manipulacijom. Nekako sam po strani i nepovjerljiv.

Sloboda je najneistraženija

Ž5 = Novi album, nove teme, ali uvijek nekako kao osnovnu temu svih Vaših albuma doživljavam slobodu.

- Može se tako reći. Sloboda je najneistraženija. Čim je istražiš, više nije sloboda.

Tajna pjesme "Bi’ mog’o da mogu"

Rekli ste jednom da je "Bi’ mog’o da mogu" Vaša najdraža pjesma, koju izvodite na svim koncertima. Zbog čega, ima li nešto autobiografsko u toj pjesmi? Šta se krije iza te priče?

- Ono za šta se ja kačim u toj pjesmi je refrenčić: "Ja bi’ mog’o da mogu, ja bi’ znao da znam." To me uvijek podsjeti na neku osnovnu mudrost, na nešto oslobađajuće u tome da je onako kako je. Nekako me ta pjesma pomiri sa sobom.

U kojoj ste mjeri danas pomireni sa sobom?

- Zavisi od dana i od dobi dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.