BIH

Previše smo uložili u BiH da bismo dozvolili da krene unazad

Majkl Tejtem, zamjenik ambasadora Velike Britanije pri UN-u

Autor:S. NUMANOVIĆ

21.12.2014

Majkl Tejtem (Michael Tatham), zamjenik ambasadora Velike Britanije pri Ujedinjenim narodima, nije krio svoje razočarenje, pa čak i ljutnju, kada se Rusija u Vijeću sigurnosti usprotivila produženju mandata EUFOR-a u BiH.

Rusiji je zasmetao stav o euroatlantskoj perspektivi BiH i, na kraju, ona se suzdržala od glasanja prvi put otkako u BiH postoje međunarodne mirovne snage. Analitičari su iznijeli stav da bi naredne godine zvanična Moskva mogla uložiti čak i veto na vojnu misiju EU u BiH.

Podsjetimo, Tejtem je bio ambasador Velike Britanije u BiH od 2008. do pred kraj 2011. godine. U intervjuu za naš list ističe razočarenje zbog ovakvog stava Rusije.

- Rusija je godinama podržavala slične rezolucije o EUFOR-u, tako da je odluka da bude suzdržana prilikom glasanja o ovom pitanju bila dosta nesretna. Ipak, svih 14 ostalih članica Vijeća sigurnosti UN-a je glasalo za rezoluciju, što pokazuje da ruski nagovještaji kako UN na neki način pokušava nametnuti euroatlantsku budućnost Bosni i Hercegovini nema kredibilitet kod ostalih članica Vijeća. Ostaje činjenica da postoji široka podrška euroatlantskim integracijama u svim dijelovima BiH - kaže Tejtem.

Više pročitajte u današnjem printanom izadnju "Dnevnog avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.