BIH

Daningen: Terminali na Krku su šansa i za BiH!

Zamjenica pomoćnika državnog sekretara SAD za "Avaz"

A. DUČIĆ

23.12.2014

Zamjenica pomoćnika američkog državnog sekretara za energetsku diplomatiju Robin Daningen (Dunningan) razgovarala je jučer s novinarima nekoliko redakcija u BiH o perspektivi naše države u vezi s velikim energetskim projektima.

Daningen, koja, praktično, slovi za prvu osobu Stejt departmenta za pitanja energetike, ističe da gradnja terminala tečnog plina (LNG) na Krku u Hrvatskoj, od kojeg bi i BiH imala koristi, ima punu podršku Sjedinjenih Američkih Država.

Zajednički interes

- Hrvatska bi tako zaista mogla postati regionalno središte kada je riječ o plinu. Svakako, taj terminal na Krku nalazi se na listi projekata zajedničkih interesa EU i SAD, sada se očekuju rezultati studije izvodljivosti. Zamislite situaciju kada se sagradi taj terminal. Odjednom imate plin iz nekoliko različitih izvora, koji se može dalje izvoziti u druge evropske zemlje. Za BiH tu vidim veliku mogućnost - kazala je Daningen.

Odgovarajući na pitanja novinara o tome hoće li ovaj projekt pratiti američke investicije, rekla je da je u ovoj fazi rano o tome govoriti, "ali sigurno je da će se u mjeri u kojoj projekt bude napredovao javljati kompanije koje će imati mogućnost da u njemu učestvuju".

Daningen je izrazila snažnu podršku i drugoj mogućnosti za snabdijevanje BiH i drugih zemalja Balkana plinom, a to je Transjadranski plinovod (TAP), kojim će se jugoistok Evrope snabdijevati plinom s područja Kaspijskog jezera.

- SAD su vrlo posvećene ovom južnom koridoru, i to već 20 godina. Ove godine učestvovali smo u Azerbedjžanu na svečanosti potpisivanje odluke na realizaciji Južnog plinskog koridora. Željeli bismo vidjeti da taj plinovod dođe do Hrvatske i BiH i drugih zemalja. Znamo da postoji interes različitih investitora za ovaj projekt - kazala je ova visoka dužnosnica SAD.

Govoreći o odluci o obustavi "Južnog toka", Daningen je rekla da je jedno jasno, a to je da EU ima svoje propise, koje treba poštovati. Rekla je da to jeste jedna velika investicija, ali bi očito utjecala na energetsku sigurnost Evrope.

Više izvora

- Suština sigurnosti je diversifikacija u procesu snabdijevanja plinom. Ne mislim da Rusija više ne bi trebala biti dobavljač plina za Evropu, ali poenta je u tome da se omogući konkurentnost na evropskom tržištu. Rusija mora igrati po pravilima - kazala je ona.

Apelirala je na vlasti BiH da učine sve kako bi osigurale pouzdan, kontinuiran, isplativ pristup održivim energetskim izvorima. Za BiH se, kaže, treba osigurati da ne ovisi samo o jednom izvoru plina. 

- BiH mora imati terminale u kojima bi se skladištio plin iz različitih izvora kako bi bila spremna za situaciju u kojoj je ponuda mala, a potražnja velika - poručila je ova američka dužnosnica.

Interes potrošača

Daningen je naglasila da bh. vlasti moraju sve poduzeti kako bi implementirale ono što Energetska zajednica traži u okviru Trećeg energetskog paketa. Riječ je o donošenju krovnog zakona o plinu te formiranju državnog regulatora za ovaj sektor, zatim adekvatno zakonsko reguliranje električne energije.

- BiH ovaj paket treba implementirati do kraja januara 2015. godine. Ako to što prije uradi, to će biti bitan korak ka energetskoj stabilnosti države, kao i dobra vijest za njene potrošače - kazala je Daningen.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.