BIH

Trišić: DNK laboratorij počinje s radom 2016.

Direktorica Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH

Amela LONČARIĆ

3.1.2015

Prije pet godina počela je s radom Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH, koja je danas opremljena najsavremenijom opremom. Direktorica ove agencije Ljiljana Trišić u intervjuu za naš list pojašnjava kako je, s obzirom na to da je riječ o “mladoj” instituciji, njenim uposlenicima još potrebno znanja koje pokušavaju usvojiti od kolega iz regiona i Evrope.

- A potrebna nam je i podrška svih relevantnih faktora u državi. U BiH postoji 17 institucija koje se bave raznim vrstama vještačenja. Mi smo najmlađa agencija u toj oblasti, ali ni u jednoj instituciji ne gledamo suparnike, nego partnere, jer toliko je krivičnih djela u BiH čije tragove treba izvještačiti da svi imamo posla. Imamo vrlo dobru saradnju s tužilaštvima u BiH i to namjeravamo da njegujemo, jer od njih dobijamo posao - kaže Trišić.

Mobilni telefoni

Od koga ste najviše dobili predmeta za vještačenja i o kojoj vrsti krivičnih djela je riječ?

- Najviše posla dobijamo od Tužilaštva BiH, ali i drugi nivoi su zastupljeni u tim predmetima. To je vrlo širok spektar krivičnih djela, od ratnih zločina pa do silovanja. Najviše predmeta je za vještačenje iz oblasti kompjuterskog kriminala.

Koliko je trenutno laboratorija u funkciji u Agenciji, koje uskoro trebaju početi s radom?

- Za ovih pet godina u funkciju smo stavili četiri laboratorije, odnosno pet forenzičkih kapaciteta za razna vještačenja. Laboratoriju za vještačenja kompjuterskog kriminala smo odlučili da nadogradimo tako da ćemo od 2015. godine moći da vještačimo mobilne telefone i druge uređaje koji su oštećeni.

Tu vrstu vještačenja nema niko u regionu. Drugi segment su vještačenja dokumenata i rukopisa i tu opremu smo kupili vlastitim sredstvima, dok su treći segment vještačenja videomaterijala. Mogu reći da je glavnina vještačenja iz februarskih protesta urađena u našoj agenciji. Opremu za laboratoriju za forenzičku obradu zvuka dobili smo kao donaciju vlade Španije u vrijednosti od 65.000 eura i ta laboratorija uspješno radi.

Oprema FUP-a

Šta se desilo s opremom koju je Evropska komisija donirala BiH, a koja je smještena pri Federalnoj upravi policije (FUP)? Bilo je riječi da će je Državna agencija preuzeti?

- Parlament BiH donio je zaključak 2009. godine da je Ministarstvo sigurnosti BiH dužno da se očituje čija je to oprema, kome pripada. Ako je vlasništvo države, da nam je moraju ustupiti. Ministarstvo nam je kasnije odgovorilo da će nam je ustupiti kada budemo imali sve ispunjene uslove da počnemo DNK vještačenje. Mi smo ispunili sve uslove, po svjetskim standardima smo opremili prostor. Primili smo dva eksperta koji mogu da rade na toj opremi. Samo čekamo da dobijemo zeleno svjetlo za opremanje te laboratorije, bilo da nam se odrede novčana sredstva za kupovinu nove ili da nam se da ta oprema pa ćemo je mi zanavljati. DNK laboratoriju planirali smo da pustimo u rad 2016. godine. Trenutno u funkciju stavljamo laboratoriju za fizičko-hemijska vještačenja, a spremna je i laboratorija za daktiloskopska vještačenja.

26 zaposlenih

Koliko je trenutno ljudi zaposleno u Agenciji?

- Nismo zapošljavali ljude da sjede i da nemaju na čemu raditi. Primali smo stručan kadar i osiguravali im obuku, tako da imamo 26 zaposlenih. Najviše ima potrebe za inženjerima elektro struke posebnih usmjerenja, zatim inžinjera mašinske struke, hemičara, biologa, genetičara i drugog osoblja specijalističke struke u zavisnosti od potreba vještačenja.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.