BIH

EKSKLUZIV Han: Poslali smo moćan odgovor teroristima

Član Evropskog parlamenta

Tarik LAZOVIĆ

13.1.2015

Nema dovoljno jakih riječi za osudu, ovo je napad i na islam, zato naš odgovor mora biti snažan i ujedinjen, izjavio je u ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz" Afzal Han, član Evropskog parlamenta iz Velike Britanije. Han je član utjecajnog Komiteta za vanjske poslove, ali učestvuje i u radu Komiteta za odbranu i sigurnost. Porijeklom je iz Pakistana i poručuje da je terorizam globalni problem koji odnosi živote širom svijeta. 

- Teroristi imaju samo jednu namjeru, a to je da šire mržnju i podjele. Stoga i naš odgovor mora biti jedinstven - kaže Han. 

Globalni problem

Kako komentirate demonstracije koje se širom Evrope održavaju nakon terorističkog akta u Francuskoj?  

- Demonstracije koje se proteklih dana održavaju širom Evrope, posebno milionski skup u Parizu, veoma su snažan i moćan odgovor Evrope. Ljudi zajedno osuđuju i šalju poruku protiv terorizma i nasilja. Morate biti svjesni da su u evropskim okvirima ovakvi napadi, srećom, rijetki, ali u mnogim muslimanskim zemljama ovo se događa svakodnevno. Zato moramo svi raditi zajedno i boriti se s globalnim problemom. Mi najbolje znamo o kakvom se zlu radi. 

Kako se, prema Vašem mišljenju, Evropa treba boriti? Šta je činiti?

- Vjerujem da naše snage sigurnosti imaju dovoljno resursa i snage da nas štite. Ali, svi imamo odgovornost da poduzmemo što je u našoj moći, posebno institucije Evropske unije. U ovom specifičnom slučaju tzv. islamskog terorizma mora postojati jako vodstvo muslimanskih lidera. Oni imaju pred sobom veliki izazov da pošalju poruku osude i urade svoj dio posla. 

Je li taj glas osude i protivljenja dovoljno snažan? Upadaju li muslimani u zamku relativiziranja ovakvog zločina?

- Taj glas postoji, bez ikakve sumnje. Ali, pitanje je ko ga sluša u ovakvoj situaciji i prenose li ga mediji na adekvatan način i posvećuju li mu pažnju. Vidjeli smo da se ovakve stvari dešavaju širom svijeta. Imali ste u Pakistanu protekli mjesec stravičan napad gdje je više od 140 učenika ubijeno u školi. Jasno da se radi o apsolutno neprihvatljivoj prijetnji kojoj se moramo zajedno suprotstaviti. 

Zločin pojedinaca

Kakve bi mogle biti posljedice terorističkog akta po muslimane u Evropi?

- Postoje elementi u Evropskoj uniji koji ovo žele iskoristiti. Ali, kao što sam rekao, svi teroristi imaju isti cilj. Ima pojedinih političkih struktura koje bi za ovo optužile sve muslimane, ali jasno je da terorizma ima svugdje u svijetu, da terorista ima i među kršćanima, među Jevrejima, među budistima i među muslimanima. Mora nam svima biti jasno da je odgovoran onaj ko je počinio zločin. Ne smijemo kriviti grupu, vjeru, kada je riječ o zločinu pojedinaca. Jer, kada to ne bi bilo tako, kakvu poruku šaljemo? Kakva je onda razlika između njih, terorista, i nas?

Smatrate li da aktuelni evropski lideri to razumiju i na pravi način sve karakteriziraju?

- Da, ključni evropski lideri to razumiju, jer to je i njihova vrijednost i to me ohrabruje. Poruke koje šalju posljednjih dana stoga su izuzetno važne. 

Spriječiti borce da idu u Siriju

BiH je među prvim zemljama zabranila odlazak dobrovoljaca na strana ratišta. Je li to dobar način da se zemlje bore protiv utjecaja radikalizma i terorizma? 

- Da, bez sumnje. Pogledajte šta se događa u Siriji. Tamo je rat, koji, jednostavno, ne možemo ignorirati. Imamo odgovornost da se nađe političko rješenje. U suprotnom, vidite da svi osjećamo posljedice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.