BIH

EKSKLUZIV Ranstorp: Evropa nikada nije bila manje sigurna!

Ekspert EK za terorizam za "Avaz"

Amil DUČIĆ

14.1.2015

Magnus Ranstorp, jedan od vodećih evropskih stručnjaka za pitanja terorizma, u ekskluzivnom intervjuu za "Dnevni avaz" izjavio je da Evropa nikada nije bila manje sigurna nego danas.

- Veoma sam zabrinut zbog toga što će biti novih terorističkih napada u Evropi - poručio je Ranstorp, koji je jedan od čelnih ljudi Mreže Evropske komisije za borbu protiv radikalizacije te ekspert za terorizam na Švedskom nacionalnom koledžu za odbranu.

Više prijetnji

Direktno je, kao stručnjak, sarađivao s američkim ministarstvom odbrane te Britanskom obavještajnom službom MI5. Ranstorp kaže da dijeli njihovu zabrinutost koja se odnosi na nove terorističke napade na Evropu.

- Suočavamo se s višestrukom opasnošću, višeslojnim oblikom terorizma koji prijeti Evropi. To je zaista realno. U istom vremenu, te prijetnje dolaze iz različitih pravaca. Imamo ljude koji su inspirirani ovim zločinima, zatim one koji su dirigirani, opasne terorističke ćelije, kao što je to slučaj sada u Francuskoj - upozorio je Ranstorp.

Šta mislite pod pojmom višeslojni oblik terorizma?

- Ako pročitate govor šefa MI5 Endrua Parkera (Andrew Parker), vidjet ćete da on govori o tome da je od oktobra 2013. godine bilo više od 20 napada na razna područja na Zapadu. Morate zamisliti da se suočavamo s više centara odakle dolaze prijetnje. Imamo Islamsku državu, klasičnu El-Kaidu, El-Kaidu na Arapskom poluotoku (AQAP) u Jemenu, koji su, primjerice, specijalizirani za obaranje aviona, te El-Kaidu u islamskom Magrebu (AQIM) na području sjeverne Afrike. Svi su oni napade usmjerili prema Evropi!

Spriječiti napade

Govore li ovi napadi u Parizu o tome da je otpočela nova era u borbi protiv terorizma?

- Sigurno je da je nakon ovoga što se desilo sada veliko pitanje kako ćemo sve buduće napade moći prevenirati. Važno je kako stati ukraj stranim borcima. Trebamo imati na umu činjenicu da preko Turske ide 90 posto stranih boraca u Siriju. Podaci govore da se u kratko vrijeme desio promet više od 8.000 ljudi.

Šta je s Balkanom?

- Smatram da je Balkan područje koje je u ovom kontekstu dosta potcijenjeno. Balkan je tranzitno području za krijumčarenje oružja. Tome pogoduje nasljeđe bosanskog rata te zavidan broj stranih boraca na području Balkana općenito. Mislim da je malo pažnje usmjereno na Balkan.

Moramo pomoći BiH u borbi protiv terorizma

- SAD i EU trebaju više podrške usmjeriti ka zemljama Balkana. Pri tome ne govorim samo o podršci u obavještajnom smislu. Evo, ja kao član Mreže Evropske komisije za borbu protiv radikalizacije želim da ponudimo više pomoći BiH i drugim zemljama u toj regiji, a pogotovo u prevenciji odlaska boraca na strana ratišta. Mi pokušavamo sagledati kako možemo više pomoći Balkanu, a pogotovo agencijama za provođenje zakona koje djeluju na tom području - kazao je Ranstorp.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.