BIH

Hašim Tači za "Avaz": Bh. priznanje Kosova ojačalo bi NATO perspektivu regiona

Ministar vanjskih poslova Kosova

Autor:Erol Avdović

9.2.2015

Neprimjerno je uspoređivati Krim i Kosovo, kazao je Hašim Tači, ministar vanjskih poslova Kosova, u intervjuu za „Dnevni avaz“ koji smo vodili u Njujorku, odmah nakon njegovog obraćanja Vijeću sigurnosti UN-a.

Tači je ustvrdio da upravo situacija s Ukrajinom nalaže “novu sigurnosnu ozbiljnost u regionu” te da sve zemlje u okruženju, posebno one koje su imale negativno iskustvo u ratovima devedesetih godina prošlog stoljeća, poput BiH i Kosova, trebaju ubrzati svoj put kao NATO-u.

Svjetski mir

Kako je istakao, na zapadnom Balkanu niko ne bi smio biti talac ničije, posebno ne “pogrešne politike”. U tom kontekstu Tači je ustvrdio da priznanje Kosova od službenog Sarajeva ne bi bilo usmjereno protiv Srbije, ali bi zato “ojačalo euroatlantsku perspektivu cijelog regiona”.
 
Na pitanje kako Kosovo tretira situaciju u vezi s Ukrajinom, koju EU i SAD vide kao otvorenu prijetnju svjetskom miru, Tači je potvrdio da Priština ima identičan stav.
 
- Pozicija Kosova je čista. Kosovo je podržalo NATO, Evropsku uniju i SAD. Stav Kosova kada je Ukrajina u pitanju, ali i sva ostala sigurnosna pitanja je isti kao stav Vašingtona i Brisela. I niko ne može usporedit Krim i Kosovo, jer smo se mi borili za slobodu, a Rusija je okupirala Krim - ističe Tači.

Šta Vi, konkretno, radite da biste ojačali svoju sigurnosnu poziciju u regionu?
 
- Kosovo sada vrijedno radi na tome da izgradi armijske snage i čekamo da naš parlament donese tu odluku. Želimo odmah započeti i proces za učlanjenje u NATO-ov program Partnerstvo za mir, a onda da Kosovo, čim to bude moguće, postane punopravnom članicom NATO-a.
 
Kako vidite situaciju u okruženju, posebno odnose s Vašim prvim komšijama i, naravno, s BiH? Prije ste slali poruke Sarajevu da treba priznati Kosovo, šta kažete sada?
 
- Naravno, kao i uvijek do sada, nastavljam pozivati BiH da prizna Kosovo. To je najbolja moguća odluka za Sarajevo. Ali bio bi to i korak ka miru i stabilnosti u cijelom regionu. S druge strane, to je posebno važno za BiH da bi se izvukla iz položaja žrtve pogrešne srpske politike.

U svakom slučaju, za BiH je priznanje Kosova način da krene u pravom smjeru. Ako bi BiH priznala Kosovo, doprinijela bi jačanju cijele euroatlantske perspektive našeg okruženja.
 
Najbolji interes

Zbog čega pridajete toliku važnost odluci Sarajeva da prizna Kosova, budući da je, kako to mnogi tvrde, u sadašnjoj konstelaciji političkih odnosa taj potez gotovo nerealno očekivati?
 
- Zato što je Republika Kosovo nepovratno suverena i nezavisna država i, prije ili kasnije, priznat će nas i Srbija. U svakom slučaju, valja podsjetiti i da je Kosovo, na neki način, investiralo u slobodu i nezavisnost BiH.

Kao što znate, Kosovari su se borili za slobodu BiH i zato mislim da je naša obaveza da se uzajamno priznamo, sarađujemo i učinimo sve što je u našoj moći da potpomognemo odluku naših naroda da priznaju jedni druge. Mi nismo ni protiv koga i odluka BiH da prizna Kosovo ne bi bila usmjerena protiv nekoga, a svakako ne protiv Srba ili Srbije. To bi, jednostavno, bilo u najboljem interesu za sve ljude u BiH i na Kosovu.

Dvoličnost bh. zvaničnika

Šta Vam bh. zvaničnici odgovore kada ih upitate o priznanju Kosova?
 

- Svi oni privatno prihvataju tu realnost (da Kosovo treba priznati, op. a.) i moram reći da svi oni, doista, traže način da se krene dalje te da BiH prizna Kosovo. Ali, kad je u pitanju javnost, oni ostaju suzdržani i sa svojim ograničenjima. A neki od njih se i plaše takvog koraka.
 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.