BIH

Kopač: Energetski sektor BiH u kritičnom je stanju!

INTERVJU Čelnik Energetske zajednice EU za "Avaz"

Amil DUČIĆ

25.2.2015

Energetski sektor u BiH u kritičnom je stanju! Nedostaje mu odgovarajući pravni okvir, čije se usvajanje od bh. vlasti već duže traži. Sve to pridonosi svojevrsnoj plinskoj krizi koja je na sceni, a zbog koje trpe bh. građani, upozorio je u intervjuu za "Dnevni avaz" direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janez Kopač. On će danas doputovati u BiH kako bi o pitanjima, čije rješavanje više ne može čekati, razgovarao s članovima Državnog parlamenta.

Posljednji rok

Bosna i Hercegovina imala je posljednji rok do januara ove godine da konačno počne s ispunjavanjem obaveza, inače će biti podvrgnuta sankcijama. Kopač, međutim, u ovom trenutku još ne želi govoriti o sankcijama.

- Četiri mjeseca nakon izbora zaista nije bilo nikakvog napretka. Podsjetit ću vas da je BiH u septembru 2014. godine jedva izbjegla sankcije na sjednici Ministarskog vijeća EZ-a zbog neispunjavanja obaveza iz plinskog sektora. Ponavljam, najhitniji prioritet i dalje je isti, donošenje pravnog okvira u sektoru plina u skladu s Trećim energetskim paketom, a time i privođenje kraju postojećeg spora EZ-a protiv BiH - rekao je Kopač za "Avaz".

Ali, ove nacrte zakona, koje je ponudio EZ, trebalo je samo doslovno preuzeti i uputiti u parlamentarnu proceduru. Sve to trebalo je uraditi do januara ove godine. Šta je uopće urađeno u vezi s ovim?

- Prema svemu sudeći, ništa. Nisu nam dostavljene nikakve službene informacija o tome šta je ko poduzeo. Ja u ovom trenutku mogu samo apelirati da navedeni zakoni moraju u što kraćem roku biti usvojeni. Sve ostalo nije dobro za BiH.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji (Hoyt Brian Yee) nedavno je izjavio da otkazivanje projekta "Južni tok" predstavlja dobru šansu za region da traži alternativne izvore snabdijevanja. Kako gledate na ovo?

- Raduje me što SAD aktivno podržavaju razvoj južnog plinskog koridora. Njegova provedba bit će velika prekretnica u diversifikaciji izvora snabdijevanja plinom u regiji. Sekretarijat EZ-a ima dugogodišnje stajalište o tome da ugovori o "Južnom toku" s ugovornim stranama Energetske zajednice nisu bili u skladu s energetskim zakonodavstvom EU. Vjerujem da otkazivanje ovog projekta predstavlja pobjedu načela EU, a to su načela otvorenog tržišta energije uz poštivanje pravno obavezujućih pravila.

Nove veze

Alternative "Južnom toku" sigurno postoje, ali, nažalost, postoje i političke prepreke. Ali, ostavimo "Južni tok" iza nas i usredotočimo se na alternativne izvore snabdijevanja i nove veze između zemalja. U 2013. EZ je usvojio 35 projekata koji mogu biti od koristi budućim investitorima. Među tim projektima su tri potencijalne interkonekcije plinovoda između BiH i Hrvatske.

O kakvim je projektima riječ? Kojima dajete prednost?

- Vidite, imali smo studiju izvodljivosti o najrealnijem od ovih projekata, a to je plinovod Slobodnica - Bosanski Brod - Zenica. EU je bila spremna da je finansira, ali, nažalost, blokirana je u Republici Srpskoj.

Upućene urgencije

Sekretarijat EZ-a netom nakon općih izbora u BiH vlastima je uputio dva nacrta zakona u oblasti plina te reguliranja električne energije, uz urgenciju da budu što prije usvojena. Riječ je o implementaciji zaključaka Ministarskog vijeća EZ-a od 23. septembra 2014. u kojima je, između ostalog, navedeno da je u BiH došlo do ozbiljnog i trajnog kršenja obaveza u sektoru plina te neimplementiranja evropskih direktiva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.