BIH

Svi ovdje postali su robovi ranijih stavova!

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH

Semira DEGIRMENDŽIĆ

6.3.2015

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider PDP-a, u intervjuu za „Dnevni avaz“ otkriva da je Predsjedništvo usaglasilo odluku o donaciji municije za borbu protiv terorističke organizacije Islamska država (IS) te da je na nadležnim institucijama da je realiziraju.

Ivanić očekuje da će koalicioni partneri za formiranje vlasti u FBiH tokom vikenda riješiti novonastale probleme te poručuje da jedno ministarsko mjesto u Vladi FBiH ne bi trebalo ugroziti cjelokupan proces i odraziti se na formiranje Vijeća ministara.

Stabilnost regiona

Kako komentirate najnoviji razlaz i sporenja koalicionih partnera za formiranje vlasti u FBiH - SDA, HDZ-a i DF-a - zbog pozicija u Vladi FBiH?

- Prvo, nadam se da će se oni ovog vikenda dogovoriti i da će Vlada FBiH ubrzo biti formirana. Drugo, ako se ne dogovore, pošto je za Savjet ministara sve dogovoreno, ne vidim nijedan razlog da se tu bilo šta promijeni. Nadam se da jedno ministarsko mjesto manje ili više u Vladi FBiH neće biti nikome toliko važno da ugrozi cijeli proces formiranja vlasti. Imam osjećaj da su ovdje svi postali robovi stavova koje su iznijeli i zbog toga imaju sve manje prostora za logične kompromise.

Koliko zastoj u formiranju vlasti utječe na realizaciju Izjave o reformama koje traži Evropska unija, a na čiju su se provedbu obavezale vlasti?

- Pa, utječe na neki način, jer sada još nema dogovora u drugoj fazi. Druga fazu koja slijedi nakon usvajanja podrazumijeva program reformi na kojem bi trebali raditi predsjedavajući Savjeta ministara i premijeri vlada entiteta sa saradnicima. Trenutno imamo formiranu samo Vladu RS i sadržaj reformi ne možemo napraviti. Međutim, moramo biti svjesni da nas čeka jedan duži period reformi, to je posao od nekoliko godina.

Kako ocjenjujete rad Predsjedništva u prva četiri mjeseca i šta su prioriteti vanjske politike u ovom trenutku?

- Mislim da smo bili aktivni i pokazali inicijativu. Imali smo i nekoliko ozbiljnih stvari i dosta politički osjetljivih izazova, ali smo ih uspješno i bez većih sukoba doveli do kraja, uključujući i Izjavu o reformama EU. Prioriteti u spoljnoj politici vidljivi su iz ovoga gdje smo do sada bili i ko nam je došao. Znači, stabilna politika u regionu, dobri odnosi s Hrvatskom i Srbijom, ali i s drugim zemljama. Vrlo brzo očekuje nas posjeta Sloveniji i nadam se da će Predsjedništvo BiH nastaviti raditi na zadovoljstvo svih.

Svako odlučuje

Je li Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, koji ovih dana boravi u posjeti Turskoj, u tu zemlju otišao u ime kolektivnog šefa države?

- Svaki član Predsjedništva BiH ima pravo da putuje gdje misli da treba putovati. U ovom slučaju nije bio u pitanju zvaničan poziv.

Kada će Predsjedništvo BiH odlučivati o donaciji municije za borbu protiv terorističke organizacije Islamska država?

- Predsjedništvo je odluku donijelo, odnosno usaglasilo se da je nadležne institucije provedu.

Gubi li Zvizdić mandat?

Ako Predstavnički dom Parlamenta BiH do 13. marta, kada istječe zakonski rok za potvrđivanje Vijeća ministara, to ne učini, hoće li Denis Zvizdić izgubiti poziciju mandatara?

- Ne želim vjerovati da će do toga doći. Nema nijednog razloga da Zvizdić bude žrtva političkih prepucavanja. S druge strane, moram biti iskren, treba pažljivo pročitati tu ustavnu odredbu, ona govori o tome da mandatar u tom roku treba predložiti sastav, a ne izabrati Savjet ministara.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.