BIH

Davidi za "Avaz": Morate provesti široke reforme

Otpravnik poslova Delegacije EU u BiH

Mirsad KEBIĆ

23.3.2015

Pokretanje procedure za aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) BiH sa EU nije nešto što je samo po sebi revolucionarno, ali jeste prvi značajniji korak na putu ka Evropskoj uniji. Pogotovo je važno ako znamo da u proteklih nekoliko godina BiH nije imala značajnije korake u procesu evropskih integracija, rekao je u intervjuu za „Dnevni avaz" otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Renco Davidi (Renzo Daviddi).

On je naglasio da BiH, osim socioekonomskih reformi, mora provesti i mnogo šire reforme na putu pristupanja Evropskoj uniji.

Usvajanje Strategije

Delegacija EU u BiH obavijestila je Nadzorno tijelo za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina da druga tranša sredstava za procesuiranje predmeta ratnih zločina za 2015. godinu neće biti uplaćena BiH dok ne bude usvojena Strategija za reformu sektora pravde u BiH (SRSP) za period 2014.-2018. Kakve bi to posljedice izazvalo?

- Ja bih rekao da, prije nego što krenemo s osmišljavanjem plana B, prvo vidimo hoće li se plan A realizirati onako kako je zamišljen. U tom smislu, za sada se još nadamo da će oni uvjeti koji se vežu uz oslobađanje sredstava iz druge tranše biti i ispunjeni. Da bi se krenulo naprijed s isplatom sredstava, uvjet koji je predviđen podrazumijeva usvajanje Strategije.

Jeste li od Nadzornog tijela, u međuvremenu, dobili ikakve povratne informacije?

- Reći ću samo da informacije koje je imala Delegacija EU jesu iste one koje su već bile u javnosti. Dozvolite mi da naglasim izuzetnu važnost ove oblasti koja uključuje i procesuiranje predmeta ratnih zločina. Upravo u kontekstu važnosti ove tematike, morate shvatiti da je samo kreiranje i izrada ovakvog jednog programa koji je složen sam po sebi, a podrazumijeva buduću podršku onako kako je ovdje data, zahtjevan proces.

Mi želimo da on kao takav ostvari najbolje rezultate i osigura u potpunosti rješavanje svih predmeta ratnih zločina ili barem njihovo smanjenje.

Prolazna epizoda

Kako komentirate aktuelnu blokadu Doma naroda Parlamenta BiH, odnosno situaciju da bi reforme mogle biti dovedene u pitanje?

- U ovom trenutku zaista je preuranjeno davati bilo kakve ocjene. Mislim da trebamo prije svega vidjeti o čemu se tačno radi, je li riječ o nekoj prolaznoj epizodi ili će to prerasti u nešto veće.

Ja bih da sačekam da vidim o čemu se radi pa da se onda o tome očitujemo.

EU spremna, BiH na potezu

- Vlade su nam potrebne zato što se moramo ozbiljno pozabaviti kreiranjem agende za provođenje reformi. Kada je riječ o Evropskoj uniji, mi smo za to spremni, odnosno spremne su međunarodne finansijske institucije, da s vladama definiramo šta je to što je zajednički sadržaj. Za cijeli takav proces u BiH su nam potrebni sagovornici, a za realizaciju su potrebni izvršni ljudi ove zemlje.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.