BIH

Džonatan Mur: Pred BiH je još mnogo posla!

Šef Misije OSCE-a u BiH za "Avaz"

Amil DUČIĆ

24.3.2015

Šef Misije OSCE-a BiH Džonatan Mur (Jonathan Moore) prokomentirao je u intervjuu za "Dnevni avaz" upad policije u našu redakciju koji se desio po nalogu državnog tužioca Dubravka Čampare, a sve to radi izuzimanja primjeraka već objavljenih tekstova Šejle Jugo-Turković koji su dostupni javnosti.

Govoreći o nezapamćenom upadu u jedan nezavisan medij, koji su strukovna udruženja te međunarodne institucije u našoj državi nedvosmisleno opisali pritiskom na slobodno novinarstvo, Mur je ocijenio kako se iskreno nada da ovaj događaj, ali i drugi, poput upada u redakciju portala Klix, nemaju političku pozadinu.

Stubovi društva

Šta nam govori situacija u kojoj se pojedinci iz pravosuđa na jedan represivan način odnose prema medijima?

- Nezavisni mediji jedan su od osnovnih stubova svakog demokratskog društva te je izuzetno važno da im se omogući nesmetan rad. Želim vjerovati da pravosuđe, koje je i samo nezavisno i objektivno, poštuje i nezavisnost drugih. 

Jesu li, zapravo, antikorupcijski mediji postali prijetnja lošim vlastima, uzme li se u obzir da imamo dosta negativne trendove u posljednje vrijeme, poput izmjena Zakona o javnom redu i miru RS?

- Uloga medija u Bosni i Hercegovini, kao i bilo gdje drugo, jeste da bude profesionalan korektiv politici. Političari su javne ličnosti te su kao takvi predmetom medijske pažnje. Sav diskurs između politike i javnosti morao bi se voditi uz uzajamno poštovanje i uvažavanje.

Uspješan rad

Jeste li optimistični, a ovo vas pitam kao iskusnog diplomatu, koji je vrsni poznavalac prilika u BiH, da će nova vlast našoj državi, kako to kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, za dvije godine osigurati kandidatski status za EU?

- Optimista jesam, ali, naravno, sva odgovornost za takav korak je na bosanskohercegovačkim vlastima. Pred BiH je još mnogo posla, ali već vidimo pozitivne pomake u smjeru integracija, čemu svjedoče i uspješan rad Predsjedništva BiH i Državnog parlamenta u vezi s inicijativom Evropske unije.

Kako biste prokomentirali proces formiranja vlasti koji traje već pet mjeseci? Svjedoci smo da su se koalicioni partneri opet doveli u ćorsokak.

- Tačno je da je formiranje vlasti još u toku, ali vjerujem da će i to uskoro biti okončano. Ne predviđam scenarij u kojem će se ponoviti slučaj prolongiranog formiranja vlasti od prije četiri godine.

Vlast mora dati podršku RAK-u

Šef Misije OSCE-a u BiH jučer se sastao s predsjedavajućim i članovima Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

- Misija OSCE-a u BiH podržava rad RAK-a kao državnog  tijela s potpunom političkom, institucionalnom i finansijskom nezavisnošću. Nadam se da će vlasti nastaviti pružati punu podršku RAK-u u naporima da u BiH ojača medijske slobode te efikasno regulira emitiranje i telekomunikacije - kazao je ambasador Mur, koji se jučer sastao i s predsjednikom FBiH Marinkom Čavarom.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.