BIH

Čavara za "Avaz": Bez povjerenja teško ćemo se dogovarati

Predsjednik Federacije BiH o novoj vlasti

Autor:Razgovarao: Amil DUČIĆ

1.4.2015

Šef izvršne vlasti u FBiH i predsjednik Federacije Marinko Čavara u intervjuu za "Avaz" neposredno nakon izbora nove Federalne vlade ocijenio je da je ovim činom struktura vlasti vraćena u ustavne i zakonske okvire.

- U protekle četiri godine imali smo neustavno formiranu vlast, pa ćemo posljedice toga osjećati dugo, jer je narušeno povjerenje koje trebamo graditi između naroda u FBiH - rekao je Čavara.

Bolji rezultat

Ipak, sve je urađeno u posljednji čas... Kako će se to odraziti na funkcioniranje ove vlasti?

- Stvar je dojma kako će ko doživljavati ovaj dan. Činjenica je da je izvršna vlast na ovakav način mogla biti formirana mnogo ranije. Naravno da su nas do ove situacije dovele određene komplikacije poslije izbora i razne kombinacije kako neko da ostvari svoje maksimalističke ciljeve.

Oni koji su insistirali na tome da i Vijeće ministara i Vlada FBiH budu izabrani isti dan te isti sat jasno su pokazali da sve ovo vodi ka nepovjerenju. To ne može voditi do boljeg rezultata, jer ako nema povjerenja, teško možemo bilo šta dogovoriti. Mnogo je bilo neozbiljnosti u ovom ukupnom procesu.

Dakle, evidentno je da između koalicionih partnera ima animoziteta. Može li se u takvim okolnostima očekivati dobar rad Vlade FBiH?

- Kada sam izabran za predsjednika FBiH, rekao sam da, ako se budemo vraćali i podsjećali na sva naša neprijateljstva, teško ćemo napraviti bilo šta novo. Nažalost, na ovim prostorima bio je rat, neki su bili na suprotnim stranama. Sada smo u različitim političkim strankama koje imaju različita politička opredjeljenja, sve to treba uvažiti i složiti.

Vratiti prava

Kako posložiti dva potpuno suprotna stava: HDZ-a koji traži nova imenovanja u javnim preduzećima i DF-a odakle dolaze stavovi da postojeće direktora treba pustiti do kraja mandata?

- Ne vjerujem da bi se itko iz DF-a ili bilo koje političke stranke mogao dalje zalagati da sve ovo neustavno i nezakonito dalje funkcionira. Sve one osobe koje su imenovane i koje su izgubile povjerenje, koje je postavila jedna politika, nemaju naše povjerenje. Kako ćemo nositi odgovornost za ono što radimo kada nam sve izvršne pozicije obnaša neko ko vodi drugu politiku?

Prvenstveno moramo vratiti odgovornost i prava na jedno mjesto.

Jača borba protiv korupcije

- Ne valja kada postanemo dio nekih igara pa nam one postanu cilj. Moramo se okrenuti stvarnim problemima, njih je previše. Ima mnogo nelogičnih zakona koji su doneseni. Moramo stvoriti pravni sustav koji će osigurati jaču borbu protiv kriminala i korupcije, jer ako nam korupcija i kriminal zahvate pravosudne institucije, onda ćemo tek biti u problemu - kazao je Čavara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.