BIH

Olakšice koje nudimo klijentima koji imaju kredite u francima su naš maksimum

Radomir Milošević, direktor marketinga Hypo banke

M. KUNARAC

3.4.2015

 

Problem otplate kredita u švicarskim francima nije ekskluzivno problem Bosne i Hercegovine i treba ga demistificirati i realno sagledati, kaže u razgovoru za „Avazov“ portal Radomir Milošević, direktor marketing „Hypo banke“.

U kojoj fazi je rješavanja problema sa kreditima u švicarskim francima?

- CHF problem je problem regije i to u većoj mjeri nego u BiH. Podsjećamo da u BiH, u dvije Hypo banke, 6.101 klijent koristi kredit vezan valutnom klazulom za CHF-ove. U nekim zemljama umiješala se i vlada donoseći različite mjere i modele manje ili više uspješne.

Ovaj problem također ima dvije dimezije, pravnu te probleme u otplati s kojima se klijenti suočavaju?

- S pravne strane, banka je sigurna u svoje stajalište da su ovakvi krediti te ugovaranje valutne klauzule u potpunosti u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima. Ovo su potvrdili i drugostepeni sudovi u FBiH, kao i struka. Na netom održanom seminaru o ugovaranju valutne klauzule, i od struke smo dobili potvrdu da je leganost valutne klauzile neupitna te da je proglašavanje ugovora ništavim nonsens. Podsjetiću da je banka još 2013. Udruzi nudila arbitražu kroz koju bi se sistemski, u roku od 6 mjeseci, riješilo pitanje legalnosti valutne klauzule i postojanja deviznog rizika za banku. Udruženje je ponudu odbilo.

Verifikaciju zakonitosti viših sudova u FBiH smo dobili kroz dvije drugostepene presude u 2014. godini. Jednu u cijelosti u korist banke - ova presuda je i pravosnažna, te drugu koja je oborila prvostepenu presudu u korist klijenta radi povreda odredbi procesnog i materijalnog prava, što je rezultiralo donošenjem nepravilne i nezakonite prvostepene presude.

Kada je riječ o rješavanju pitanja problema u otplati, šta i kakve olakšice nudi Hypo banka?

- Razumijemo problem i rješavanju problema u otplati pristupamo ozbiljno i sistemski još od 2011. godine. Pored ranije konverzije, moratorija, ponudili smo model otplate ovih kredita kroz tzv. balon otplatu gdje je kurs CHF bio fiksiran na 1,31 KM na period od tri godine, a razlika između stvarnog i fiksiranog kursa se knjižila na posebni otplatni račun. Hypo u BiH je također u 2011. donijela odluku o smanjenju kamatne stope na stambene kredite za 1 procentni poen čime je znatno umanjila kamatne stope.

U Hrvatskoj su odlukom Vlade u ljeto 2013. umanjene kamatne stope za stambene kredite - dakle Hypo je u BiH to uradila godinu i po prije nego je to vlada susjedne nam države uradila kroz regulatorni okvir. Dodatno, 2013. godine Hypo je u BiH za klijente kreirala olakšicu koja je podrazumijevala paket, smanjenje kamatnih stopa, otpis jedne ili više rata uz konverziju kredita u euro. Klijenti koju su tada te tokom 2014. realizirali olakšice sada nemaju problem i više su nego zadovoljni.

Podsjetiću da je tada CHF tečaj bio oko 1,6. i u ovoj godini smo i dalje na raspolaganju našim klijentima (kojih je u obje banke, Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. i Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka, 6101) da uz dogovor s bankom temeljem individualnog zahtjeva za olakšice svakom klijentu ponudimo olakšicu od koje će imati koristi. Olakšice uključuju, konverziju u kredit s valutnom klauzulom u eurima uz smanjenje kamatne stope i otpis nekoliko rata uz mogućnost prolongiranja roka otplate kredita, te mogućnost fiksiranja kursa CHF-a na 1,628501 KM za 1 CHF (srednji tečaj Centralne banke BiH na dan 15.01.2015. godine) formiranjem balon otplate sa kamatnom stopom na balon račun od jedan posto.

Da li ste ponudili najbolja riješenja za korisnike ovog kredita?

- Period trajanja balon otplate kredita može biti minimalno tri godine, a maksimalno do kraja otplate kredita. Upravo iz razloga što razumijemo problem te uz činjenicu da sama banka trpi štetu zbog neredovne otplate sredstava koje je kroz kredit dala klijentima, banka u kontinuitetu klijentima nudi olakšice i u odnosu na regiju smo ponudili najbolja i za klijente finansijski vidljiva rješenja. Na nerealne zahtjeve koji su pravno i finansijski neutemeljeni, ne možemo pristati, jednako kao što ni naše štediše u CHF-u ne bi pristale da im se štednja konvertira po tečaju od prije godinu, dvije, pet...

Da smo svojim rješenjima i olakšicama na pravom putu potvrđuje i sve je veći broj korisnika kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima koji su odlučili da riješe problem podnošenjem zahtjeva za olakšice.

Nedavno je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu održan seminar na temu ugovora o kreditu sa valutnom klauzulom u CHF. Kako ocjenjujete taj seminar?

- Drago nam je da se i struka odlučila pozabaviti ovom tematikom te da je dala svoj stav. U ključnim stvarima se slažemo s njima. Valutna klauzula je neupitna. Profesori su stavili tačku na i kada su u pitanju neistine i špekulacije na temu izvora finansiranja banke.

Transparentnost u ovome otvorenom pitanju, ako se to uopšte može nazvati otvorenim pitanjem, je jasno vidljiva iz devizne usklađenosti aktive i pasive banke koju je banka imala u svakom trenutku što se jasno iščita iz izvještaja prema regulatorima.

Profesori su također zaključili i priču o tome kako je banka znala da će CHF tečaj porasti jer su jasno rekli da ovakve razmjere skoka vrijednosti franka u odnosu na ostale valute niko nije mogao predvidjeti niti sa njima kalkulirati.

Profesori vide rješenje u dogovoru klijenata i banke i ustupcima banke kroz ovratnik - fiksiranje kursa na određenu "srednju" vrijednost. I ovo će biti predmet analize, no moramo naglasiti da su olakšice koje nudimo finansirane u cijelosti iz rezultata banke i naš su financijski maksimum.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.