BIH

Iza uspjeha bh. talenata stoji čovjek s dva fakulteta!

EKSKLUZIV Nihad Selimović, tvorac bh. košarkaškog čuda, za "Avaz"

E. JESENKOVIĆ

7.8.2015

U državi u kojoj je sport zbog odnosa vlasti i tragikomične zakonske regulative gotovo pa osuđen na izumiranje nestvarno zvuči činjenica da je jedna naša reprezentativna selekcija izborila mjesto među četiri najbolje u Evropi, a da su njenu okosnicu činili talentirani treneri i igrači iz domaćeg kluba!

A upravo to je slučaj s našom fenomenalnom juniorskom košarkaškom reprezentacijom, čija su sedmorica od 12 igrača, koji su Bosnu i Hercegovinu doveli do četvrtog mjesta na Evropskom prvenstvu u Grčkoj, ili bila ili su i sada članovi Košarkaškog kluba Spars iz Sarajeva. To su Ibrahim Durmo, Edin Atić, Amar Gegić, Fahrudin Manjgafić, Enis Memić, Ajdin Penava i Alija Pirić.

Uz rame velikima

Sarajevsko sportsko čudo jedna je od rijetkih domaćih oaza iz koje bh. košarka crpi talente.

Četvrto mjesto u Grčkoj bio je konačni dokaz, svojevrsni "evropski certifikat" kvaliteta rada u klubu koji, za one koji ne znaju, u omladinskim kategorijama već godinama nastupa u Euroligi i stoji uz bok gigantima kao što su Barcelona, Real, Unikaha, Fenerbahče...! Iza priče o uspjehu Sparsa, a potom i bh. reprezentacije stoji Nihad Selimović, osnivač i predsjednik ovog kluba.

Selimović (38), bivši košarkaš (igrao je, između ostalih, za KK Sarajevo), završio je dva fakulteta - Fakultet sporta i Medicinski fakultet. Danas je suvlasnik nekoliko privatnih fakulteta u Travniku. Od januara 2014. je i predsjednik Nogometnog kluba Travnik. Sa suprugom Majom, koja je, također, ljekar, ima dvije kćerke Tajru (5) i Henu (2).

- Svoje ideje prvo sam pokušao provesti u nekim drugim klubovima. Kad u tome nisam uspio, odlučio sam pokrenuti Spars i ta priča traje već deceniju. Jedna od najvažnijih stvari za uspjeh je strpljenje. Da bi se napravio iole ozbiljniji rezultat, potrebna su barem dva olimpijska ciklusa, odnosno osam godina mukotrpnog rada. Sada taj rad donosi i rezultate - ističe Selimović za naš list.

Njegov klub je u bh. okvirima apsolutni vladar u omladinskim kategorijama, a ekipa, mahom sastavljena od igrača poniklih u Sparsu, već drugu godinu zaredom je i među vodećima u seniorskoj konkurenciji.

To "zadovoljstvo" godišnje košta između 700 i 800 hiljada maraka. Finansira ga uglavnom sam Selimović.

- Postavlja se pitanje zašto investiram u sport kad ima milion drugih, lakših načina da čovjek uloži i obrne neki novac. Pa, jedini razlog je moja ljubav prema košarci i sportu u kojem sam čitav život, odnosno entuzijazam i želja da dokažem da se i u našoj državi, uz sve probleme, mogu stvoriti pozitivne stvari i napraviti vrhunski projekti - kaže Selimović.

Ozbiljni transferi

Dio investiranog novca počeo se vraćati kroz, za bh. prilike, više nego ozbiljne transfere. Aleksej Nikolič prešao je u redove njemačkog prvaka Bamberga, Nedim Buza novi je igrač belgijskog prvaka Ostendea, prije njih je u Njemačku, Trir, otišao i Adin Vrabac...

- Sve su to ciljani transferi, kroz koje su profitirali igrači i klub. Obeštećenja će pomoći Sparsu da postane samoodrživ, što je naš konačni cilj - ističe Selimović.

A na pitanje kada ćemo u Sarajevu gledati Euroligu, ali onu seniorsku, Selimović odgovara:

- Mi ćemo nastaviti ulagati u mlade, ciljano dovoditi talente i organizaciju dići na još viši nivo. A kad je u pitanju ozbiljniji iskorak u seniorskoj košarci, borba za takmičenja kao što su ABA liga ili čak Euroliga, potrebna nam je podrška ne samo lokalne zajednice. Mislim da je Spars, a to i rezultati potvrđuju, postao klub od državnog interesa kad je riječ o košarci.

Incidenti koji se neće ponoviti

Selimović naglašava da reprezentativni uspjesi, kakve sada bilježi košarka, nisu produkt istinskog ulaganja države, već incidenti koji se, ako se stvari pod hitno ne počnu mijenjati, neće ponoviti.

- Ne bude li ozbiljnije brige države, mislim da u budućnosti naši mladi igrači neće moći ni putovati na velika takmičenja zbog nedostatka novca, a kamoli da na njima i zaigraju - kaže Selimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.