BIH

Ambasador Turske Haldun Koč za Avaz.ba: Erdogan ne pravi sultanat, mi smo demokratska zemlja, ne upisujte djecu u škole FETO-a

Ema MASLO

9.5.2017

- Turska snažno podržava dva procesa koji su u toku u Bosni i Hercegovini. To je, prije svega, prihvatanje BiH u članstvo u NATO i aktiviranje MAP-a. Turska je i do sada podržavala sve napore koje je BiH učinila na tom polju i nastavit će to u istom obimu i intenzitetu. Drugi prioritetni proces je punopravno članstvo BiH u EU. Snažno podržavamo svaki napor u tom pravcu koji vaša zemlja ostvari i treba podržati sve učesnike u tom procesu. Naša želja i podrška je da bolja budućnost bude vidljiva, da se stabilnost u svakom segmentu osjeti i da integritet ove zemlje bude konstanta koja će biti nepromjenljiva - kazao je za Avaz.ba ambasador Turske u BiH Haldun Koč.

On je u intervjuu za naš portal govorio o ekonomskoj i političkoj saradnji između dvije zemlje, o tome može li BiH postati lider po broju turskih investicija, izgradnji brze ceste Beograd-Sarajevo te o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, ali i u Turskoj nakon što je održan referendum o ustavnim promjenama. 

Najavili ste svojevrsni zaokret u odnosima BiH i Turske u pravcu nastojanja da se dobra saradnja dvije zemlje odvija na obostranu korist? O čemu se radi i u kojem pravcu ćete djelovati?

- Poznata je činjenica da su odnosi između naše dvije zemlje u svakom mogućem smislu i oblasti na veoma visokom nivou izgrađeni, njeguju se i dodatno unapređuju. Govorimo, prije svega, o političkim odnosima i jako dobroj ekonomskoj saradnji. Ono na čemu ćemo raditi i što će biti pravac naših aktivnosti u narednom periodu je poboljšanje odnosa u smislu bolje saradnje u razvoju onih projekata koji imaju za cilj uvođenje novih radnih mjesta i razvojne projekte koji će naše investicije učiniti mnogo prisutnijim nego što su do sada bile.

U 2016. godini obrt vanjsko-trgovinske razmjene 600 miliona dolara

Smatrate li da je Turska dovoljno investirala u BiH? Može li BiH biti lider po broju turskih investicija? 

- Svakako da dosadašnji statistički podaci uvjeravaju i potvrđuju da se turski investitori sada nalaze u vrhu stranih investicija u BiH i Turska je u samom vrhu što se toga tiče. Ono što je naš cilj u narednom periodu je da tu političku volju, koja je prisutna, nastojimo preslikati i dati mjesto jakim, kredibilnim turskim kompanijama da ulažu u vašu zemlju. To je ono što naši odnosi i politička volja zaslužuju.

U kojim oblastima bi moglo doći do novih investicija i po Vašem mišljenju, na koje načine dodatno možemo unaprijediti saradnju između naših dviju država? 

- Tu se, prije svega, ističe oblast poljoprivrede, stočarstva, infrastrukturni projekti i turizam. To su oblasti koje želim posebno da izdvojim kao one za koje postoji interesiranje turskih kompanija, privrednih komora, udruženja privrednika koji u sve većoj mjeri posjećuju naše institucije. Na taj način usmjeravamo ih prema onim projektima koji će u ovim oblastima pomoći da ulažu. Usmjeravat ćemo naše privrednike, čiji je interes u posljednje vrijeme postao sve veći.

Kako gledate na situaciju u BiH i šta Turska može uraditi na jačanju pozicije BiH? 

- Lijepa slučajnost za mene je da sam jučer imao razgovore s guvernerom Centralne banke BiH. U ugodnom i srdačnom razgovoru zadovoljstvo mi je bilo slušati guvernera kada je govorio o brojkama koje se odnose na ekonomske pokazatelje u BiH koji u posljednje vrijeme bilježe rast. Ti podaci su pokazatelj pozitivnog trenda koji treba da bude nastavljen. Ekonomska stabilnost će dovesti i do političke stabilnosti, do ujedinjenja, da pripreme osnova za bolju budućnost i integraciju BiH.

Poznato je da Turska i BiH imaju dobre međusobne odnose i dijele mnoge kulturološke i historijske veze. Kakve Vi utiske imate o Bosni i Hercegovini?  

- Mogu da iskažem veliku čast i zadovoljstvo što sam ispred svoje zemlje imenovan za ambasadora u ovoj zemlji za koju sam se uvjerio da posjeduje izuzetno bogatstvo u smislu ljudskih kvaliteta, njihovog gostoprimstva, srdačnosti. To za mene predstavlja dodatnu odgovornost jer je to narod koji je zbog dobrih karakteristika zaslužuje mnogo veću pažnju svih zemalja, pogotovo Turske. To me tjera da ulažem velike napore u povećanju broja projekata, da se konkretnim brojkama dokaže ono što je prisutno. Svi zajedno trebamo mnogo više da se trudimo.

Moram podijeliti podatak da je u 2016. godini obrt vanjsko-trgovinske razmjene bio 600 miliona dolara. To je zadovoljavajući podatak, ali to nije dovoljno. Naš cilj je da brojke budu mnogo veće. Ohrabrujući podatak je da je rast vanjsko-trgovinske razmjene u poređenju prva tri mjeseca ove u odnosu na prošlu godinu veći za 16,3 posto. 

Mi smo veoma slični narodi, naša bliskost je osjetna i vidljiva u svakom dijelu društva, na svim nivoima. Najbolji primjer toga se može naći u određenim događajima koji su bili uzrok tuge, velikih poteškoća i problema, bilo u BiH ili Turskoj. Turci su bili veoma zabrinuti i imali potrebu da promptno reagiraju nakon poplava koje su zadesile BiH 2014.

Želim se osvrnuti i na dešavanja u 2015. u Turskoj i podmuklom pokušaju državnog udara. Na isti način je narod BiH bio uz nas, iskazivao na razne načine svoju solidarnost. 

No, želim i ovaj put da ponovim ono što činim kada razgovaram sa svim nivoima vlasti u BiH. Riječ je o terorističkoj organizaciji FETO i njenom djelovanju u oblasti obrazovanja koje su, zaista, štetne i čiju opasnost treba iskazivati u svakoj prilici. Apeliramo i na roditelje kada je priznavanje diploma u pitanju da budu oprezni i shvate osjetljivost i opasnost školovanja djece u takvim školama te da se opredijele za legitimne škole koje naša država podržava.

Mi s našim saradnicima, kolegama savjetnicima svakodnevno razgovaramo na koji način možemo više pomoći BiH. 

Putna infrastruktura je najbolja garancija za bolju budućnost svake zemlje

Je li Turska zainteresirana za izgradnju brze ceste Beograd - Sarajevo i je li bilo nekih kontakata u tom pravcu? 

- To je pitanje koje se prvi put spomenulo na samitu ministara ekonomije Srbije, Turske i BiH prošle godine u Istanbulu. To je prijedlog koji je od strane turskih predstavnika upućen. To je jedan proces koji je tada samo otpočeo i sada, prije svega, treba da se usaglasi trasa ovog puta između BiH i Srbije. U vezi s tim, kontakti traju, razmatraju se opcije i treba da se usaglasi trasa. Mi čekamo da do dogovora dođe i da se dostavi Turskoj strani koja je u potpunosti izrazila spremnost da učestvuje u izgradnji te putne komunikacije.

Želim naglasiti i da su turske renomirane firme u oblasti građevinske infrastrukture stekle ugled u svijetu. U BiH imamo nekoliko jako dobrih primjera uspješno završenih projekata upravo putnih komunikacija.

Najbolji primjer možemo vidjeti na putnoj komunikaciji Sarajevo-Mostar, dio Koridora 5C, gdje su Turske firme veoma uspješno iskazale na terenu. Nadamo se nastavku angažmana turskih kompanija na izgradnji ove dionice.

Putna infrastruktura je najbolja garancija za bolju budućnost svake zemlje, pa i BiH. To je garancija za razvoj i napredak i u smislu turizma gdje BiH posjeduje velike kvalitete i može da bude visoko rangirana.

Na nedavno održanom referendumu Turci su izabrali ustavne promjene. Šta je ustvari novi turski Ustav i šta on donosi Republici Turskoj?

- Referendum je demokratski čin. Dat je jedan prijedlog paketa ustavnih promjena. U pitanju je promjena sistema. Referendum je održan u jednoj mirnoj atmosferi, proveden je uspješno, a narod je s 51,4 posto omogućio da se Turska, koja je snažna, dodatno ojača i postane zemlja u kojoj će se brže i efikasnije odlučivati o važnim promjenama. 

Turska s aspekta zemalja koje je okružuju od Sirije, Iraka, zemalja Balkana i drugih treba da predstavlja primjer stabilne, snažne i jake države. Nadam se da će izglasavanjem ustavnih promjena i uvođenjem predsjedničkog sistema dodatno osnažiti Tursku i na taj način bude garant stabilnosti Evrope i svijeta.

Prije i poslije referenduma govorilo se da je to Ustav krojen za predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, a Turska njegov sultanat. Kako to komentirate? 

- Moram istaknuti da je to u potpunosti pogrešno tumačenje i shvatanje onih koji nisu dobronamjerni prema Turskoj i od strane onih izvora koji imaju određenu propagandu i usmjeravaju je prema Turskoj. To je demokratska zemlja koja gaji i čuva tradiciju demokratije i ljudskih prava. Treba jasno istaknuti da su takve priče usmjerene protiv stabilnosti Turske, kao osalabljenju i narušavanju. Predsjednički sistem, koji postoji i u drugim zemljama, a kao primjer ću navesti Sjedinjene Američke Države, Francusku, Rusiju je sistem za koji narod odlučuje da će kroz set ovih ustavnih promjena stupiti na snagu i ima za cilj da čine Tursku snažnijom i efikasnijom.

Narušavanje stabilnosti Turske u regiji nije dobro i potpuno je neprihvatljivo reći da je jedna promjena Ustava krojena prema jednoj osobi. Turska ima tradiciju demokratije, sloboda i vladavina prava su narodima i građanima Turske zagarantovana Ustavom. 

Promjena ne važi samo za jednu osobu koja je trenutno na vlasti, nego za sve naredne koji će predstavljati vlast. To je bila jedna potreba demokratije i narod je to svojom odlukom na referendumu potvrdio.

Stabilan Balkan

Koji su interesi Turske na Balkanu? 

- Tokom cijelog intervjua smo spominjali samo BiH, a BiH je dio Balkana. Kada govorimo o Turskoj i njenim interesima u vanjskoj politici, to je jedan prostor unutar kojeg se nalazi BiH. To je prostor s kojim Turska ima duboke kulturne, historijske veze i gaji određenu bliskost, a to nam nalaže da zajednički gradimo bolju budućnost. Kada je Balkan stabilan i prosperitetan i Turska je stabilnija i prosperitetnija i obratno.

Balkan, kao šire područje, zauzima važno mjesto u turskoj vanjskoj politici i na našem dnevnom redu visoko su pozicionirane teme koje se tiču ovog područja na način da nastojimo da jačamo ekonomske i političke veze te na taj način doprinesemo da Balkan bude stabilniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.