BIH

Crnadak: Samit u Trstu donosi zamah našeg puta ka EU

Piše: Sead NUMANOVIĆ

5.7.2017

Samit Evropska unija - zapadni Balkan mogao bi poslati do sada najjaču i najjasniju poruku o budućnosti ovog regiona i njegovim evropskim integracijama. Skup, koji će 12. jula biti održanu Trstu, okupit će čelnike šest država zapadnog Balkana, čelnike Evropske unije, predvođene Federikom Mogerini (Federica Mogherini), zamjenicom predsjednika Evropske komisije, te lidere vodećih evropskih banaka. 

Velika očekivanja

Italijanski mediji najavljuju da će sastanku prisustvovati i njemačka kancelarka Angela Merkel te predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron). Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ima velika očekivanja od samita.

S čime BiH ide u Trst?

- Očekujem dvije vrste efekata nakon ovog skupa: čvrsta potvrda opredjeljenja EU da nastavi s politikom proširenja kada je u pitanju zapadni Balkan. Očekujem da će poruke iz Trsta biti jače nego ikad. I sam sam se u posljednjim sedmicama i mjesecima uvjerio tokom brojnih sastanaka po evropskim gradovima da više ne postoji podjela problema na „naše“ i „vaše“. Sada su nam problemi zajednički i da ih tako trebamo rješavati i raditi skupa.

Unija će biti kompletirana tek kada i zemlje s ovog prostora budu njen sastavni dio. Dakle, očekujem nedvosmislen, jak i potpuno čvrst stav da EU i mi radimo zajedno na tome da se proces našeg priključivanja nastavi maksimalnom brzinom.

S druge strane, imamo veliki broj projekata koji konkuriraju. Ne možemo tačno znati šta će od ponuđenoga biti odobreno. Za BiH je dobro da smo u posljednjih godinu dana uradili veoma mnogo na ispunjavanju preduslova da se projekti prihvataju. Usvojen je niz mjera i akata koji tome pogoduju.

Ipak, šta su Vaša očekivanja, šta bi moglo dobiti zeleno svijetlo EU?

- Nadam se da će najmanje četiri projekta koje nudi BiH biti prihvaćena. Nemojte da prejudiciramo o kojim se projektima radi, da vidimo odluku evropskih institucija. U svakom slučaju, očekujem da ova procjena od nekih 200 miliona eura koje bi zapadni Balkan mogao dobiti bude i ispunjena i da BiH u tom iznosu značajno učestvuje.

Jačanje saradnje

BiH je ponudila 10 projekata...

- Da. Njih sedam dolazi iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH. Određeni projekti već su prošli procedure kod evropskih institucija i imaju veće šanse da budu i finalno odobreni. Posljednju riječ ima Evropska komisija, tako da moramo sačekati.

No, osim projekata, očekuje se inauguracija asocijacija privrednih komora, što će poboljšati i ubrzati poslovne odnose i aktivnosti među državama regiona. Prvi put na sastancima ovog tipa koji su visokog profila, u centar će se staviti i borba protiv korupcije. Jedan od ključnih događaja bit će potpisivanje tzv. transportne zajednice u formatu šefova država ili vlada.

Samit u Trstu nastavak je berlinskog procesa. Najavljuje se da će skupu, onda, prisustvovati i kancelarka Merkel, kao i Makron?

- Njemačka je nedavno objavila da ulazi u jednu novu, naprednu fazu novog pristupa prema BiH i zapadnom Balkanu. Nemamo potvrdu ko će tačno prisustvovati samitu. Ali, bilo bi izuzetno korisno i poslala bi se veoma snažna poruka ako bi skupu prisustvovala kancelarka Merkel, kao i predsjednik Makron. Time bi se još jače podvuklo opredjeljenje da će nas EU na evropskom putu podržati još jače nego do sada.

Mi nemamo zvanične potvrde o dolascima lidera, ali se nezvanično govori da će njih dvoje biti na samitu, kao i čelnici domaćina, Italije, visoka delegacija EU...

Jedinstveni ekonomski prostor

- Održano je već dosta sastanaka na kojima se pokušalo doći do zajedničkog stava o jedinstvenom ekonomskom prostoru Balkana. Ta ideja razmatra se već duže vrijeme i ima i pozitivnih i negativnih komentara.

BiH od početka podržava tu ideju, ali nisam optimista da bi se na samitu mogao desiti iskorak. Ono što je bitno istaći jeste i naš stav da taj eventualni novi jedinstveni ekonomski prostor ne može biti nikakva zamjena za članstvo u EU, niti neka vrsta utjehe za odgađanje evropskog puta BiH i drugih zemalja. Rekli smo, dok je to dodatni alat za ubrzavanje našeg evropskog puta, dok god nam pomaže u njemu, mi smo za!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.